Synsforstyrrelser. Oplev hvordan øjensygdomme påvirker synet.
Foto: Jacob Ehrbahn

Synsforstyrrelser. Oplev hvordan øjensygdomme påvirker synet.

940px

Test dig selv: Er dine øjne syge?

Langt de fleste øjensygdomme kan helbredes. Men nogle af dem, skal du opdage i tide.

940px

Det, der for få år siden gjorde mennesker blinde, er i mange tilfælde ikke længere en trussel mod synet. Faktisk er antallet af nyblinde mere end halveret på blot ti år.

Alligevel er god grund til at være opmærksom på sit syn. Sygdommen grøn stær er et eksempel på en folkesygdom, der kommer snigende, men kan medføre blindhed. Det anslås, at 30.000 danskere uvidende har sygdommen, som helst skal opdages, før man runder 60 år.

LÆS ARTIKEL

Også rifter i nethinden kan være farlige. En ubehandlet rift kan føre til nethindeløsning, som kan ødelægge synet helt på det ramte øje.

»For folk, der ser dårligt, har synet en helt ekstremt høj værdi for livskvaliteten. At tabe synet ned til 10 procent af det samlede syn svarer til tab i livskvalitet på linje med meget alvorlige kræftsygdomme«, siger professor i øjensygdomme Morten La Cour, overlæge på Glostrup Hospital.

Vil du tjekke dig selv for symptomer på de mest udbredte sygdomme i øjet, så læs med nedenfor. Professor i øjensygdomme Morten La Cour viser her, hvordan en avisside ser ud, hvis du lider af en af de ni mest udbredte øjensygdomme:

Grå stær

En folkesygdom. Rammer næsten alle med alderen. Synet er sløret, og der er eventuelt dobbelte konturerer. Operation nødvendig og giver gode resultater. Der foretages ca. 50.000 grå stær-operationer om året.

Tør AMD

En folkesygdom. Rammer ca. hver tiende 80-årig. Findes i to former. Den tørre gør det centrale synsfelt mølædt, så det kan være svært at se ansigter, eller musemarkøren bliver væk. Tør AMD kan ikke behandles.

Våd AMD

Giver langt hurtigere synstab end tør AMD. Før synstab opstår der typisk billedforvrængning. Kan i dag behandles med indsprøjtninger i øjet. Var tidligere den hyppigste årsag til blindhed i Danmark.

Makulahul

Rammer kun ca. 500 om året. Fører ubehandlet til tab af det centrale syn og evnen til at læse. Hullet sidder i den centrale del af nethinden – den gule plet (makula). Giver en karakteristisk billedforvrængning, hvor billedet snøres sammen ind mod midten. Behandles med operation.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grøn stær

En folkesygdom blandt ældre. Rammer 5 pct. af alle 80-årige. Kommer snigende. Er symptomløs de første mange år. Noget af synsfeltet forsvinder, men hjernen fylder det blanke område ud. Farligt i trafikken pga. en blind plet. Behandles med øjendråber, evt. laseroperation.

Epiretinal fibrose

Er udbredt hos ældre. Rammer 5 pct. af alle over 60 år. Synet kan være godt længe men er forvrænget. Kan forstyrre øjnenes samsyn, så man bliver træt ved læsning. De fleste tilfælde er milde og skal ikke behandles. 500-1.000 operationer årligt.

Rifter i nethinden

Det er normalt at have uklarheder i synsfeltet. De bevæger sig som flyvende myg. Opstår der pludselig mange uklarheder og samtidig lysglimt, kan det være tegn på rift i nethinden, en alvorlig tilstand, som er forstadie til nethindeløsning. Søg læge. Rifter behandles med laser.

Nethindeløsning

Rammer især meget nærsynede, grå stær-opererede og ældre. En mørk skygge opstår perifert i synsfeltet og breder sig til det centrale synsfelt. Ubehandlet ødelægger det øjets syn. Ca. 600 tilfælde årligt. Operation nødvendig, og helst inden skyggen er nået til midten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blodprop

Blodprop i hjernen rammer årligt 15.000 danskere. Kan give udfald af synsfeltet, hvor dele af synsfeltet er forsvundet som her, hvor den højre del er forsvundet.Blodpropper i øjnene kan også give synstab.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden