Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se fedme-epidemien brede sig i Danmark

De amerikanske tilstande med mange svært overvægtige kommer. Klik og se, hvor mange flere danskere, der har alt for mange kilo på.

940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi skulle nødigt ende med en fedmeepidemi som i USA, men vi er halvvejs nu. USA er alle landes skrækscenarie, og vi skulle nødigt komme så langt ud«.

Sådan siger professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed.

Meget tyder dog på, at Danmark er godt på vej med at få fyldt kilo på sidebenene og dermed langt flere sygdomsfremkaldende overvægtige danskere.

Knud Juel har for Politiken beregnet, hvordan andelen af svært overvægtige danskere har udviklet og bredt sig i landets fem regioner siden 1987.

Dengang var 5,6 procent af befolkningen svært overvægtige.

I 2013 var det 14,1 procent.

Næsten en tredobling af svært overvægtige med en BMI på over 30 på godt 25 år.

»Det er et meget stort helbredsmæssigt problem for Danmark som samfund og for den enkelte borger, at så mange er blevet svært overvægtige. Fedme er direkte relateret til en række sygdomme såsom slidgigt, hjertekarsygdom, kræft og type-2 diabetes. Vi står med et fedmeproblem, sådan som man gør i alle andre vestlige lande«, siger Knud Juel.

Mangel på bevægelse og alt for meget, alt for kalorieholdig mad er ifølge professoren den direkte forklaring på de langt flere fede danskere:

»Rigtig mange af os sidder stille på kontorstolen hele dagen og kører så hjem i bilen eller toget fra arbejdet. De fleste danskere har også råd til rigelige mængder mad, som vi kan indtage i kæmpestore portioner. Vi har adgang til usund, energiholdig mad 24/7. Alt det modarbejder den sundhedsbølge, vi ellers ser i øjeblikket«, siger han.

Når flere danskere bliver svært overvægtig handler det ikke om mangel på viden om sund kost og motion og hvordan man bør leve, så overvægten ikke kommer snigende, fastslår professoren.

»Den enkelte ved helt præcist, hvad der er rigtigt og forkert, og hvorfor man bliver overvægtig. Det handler ikke om viden«, siger han og fortsætter:

»Det er desværre heller ikke så simpelt, at det bare er den enkeltes egen afgørelse. Vi kan se i vores undersøgelser, at langt de fleste svært overvægtige gerne vil tabe sig. Og hvis det var så nemt, som nogle vil gøre det til, så havde de jo nok gjort det. Men det sker ikke. Så problemet med svær overvægt er noget, der også ligger ud over den enkelte. Og dermed bliver det også et samfundsanliggende«, siger Knud Juel.

Ifølge Knud Juel er det oftere de lavere uddannede og folk uden arbejde, der ender som svært overvægtige.

Stigningen i andelen af svært overvægtige har ifølge professoren ikke været så kraftig fra 2010 til 2013, men endnu er det alliigevel for tidligt at sige, om Danmark er ved at få knækket den stigende fedmeepidemi.

»Men det skal vi da virkelig håbe på. For svær overvægt er et stor sundhedsmæssigt problem, der fylder meget i alle statistikkerne. Og rigtig meget for den enkelte«, siger Knud Juel.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden