Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

På et udstillet køleskab skal der ved lov være et mærke, der fortæller om produktets strømforbrug. På et udstillet tv er der ingen sådanne krav, selv om apparatet typisk er hjemmets største strømsluger. Foto: Miriam Dalsgaard

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Energimærker skaber grønne køb

Vejledning om strømforbruget gør en klimavenlig forskel, når danskerne køber hvidevarer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskellen mellem et strømslugende og energivenligt fladskærms-tv på 50 tommer kan løbe op i 2.700 kroner om året.

Men som forbruger er det svært at finde den væsentlige information, for i tv-forretningerne er der ingen vejledning til apparaternes elforbrug.

En energimærkning på tv og anden elektronik ville ellers gøre en markant forskel for forbrugernes adfærd og strømforbrug, viser erfaringen fra hvidevarehandelen.

En ny opgørelse, som energianalysecentret IT Energy har lavet for Elsparefonden, viser, at 90 procent af de indkøbte hårde hvidevarer i dag er energieffektive.

For ti år siden købte vi grønne apparater i kun ti procent af tilfældene.

»Energiforbruget sidder i dag fast i vores bevidsthed, når vi handler hvidevarer. Nu skal vi så kaste os over de områder, som har en stadig større betydning for elforbruget i hjemmet«, siger Birgitte Brange, kundechef i Elsparefonden.

Forbrugerelektronikken er værst
Hvor hvidevarer tidligere var husstandens største strømsluger, tilfalder den tvivlsomme ære i dag forbrugerelektronikken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En fjerdedel af et gennemsnitshjems elforbrug kommer således fra tv- og it-udstyr, oplyser Elsparefonden.

Siden 1995 har det fælleseuropæiske Energimærke været påtvunget på køleskabe, opvaskemaskiner og andre hvidevarer. Hvis eksempelvis en ovn tilhører energiklasse A, er produktet venligt over for energiforbruget og dermed klimaet.

At den grønnere forbrugeradfærd batter, viser en anden beregning fra IT Energy. På de 14 år med energimærkede hvidevarer er klimaet blevet skånet for udledning af tre millioner ton CO2, mens forbrugerne har sparet 12,6 milliarder kroner på elregningen.

»Hvis man kunne følge succesen op ved at indføre energimærkning af tv-apparater og anden forbrugerelektronik, kan vi forvente en tilsvarende udvikling. Der er masser af energi at spare«, siger konsulent i IT Energy Troels Fjordbak Larsen.

Energimærket skal omfatte tv-apparater
EU-kommissionen har af samme årsag lagt op til at opdatere og udvide Energimærket til at omfatte tv-apparater.

Forventningen er, at den nye mærkning i 2020 har reduceret elforbruget i fællesskabet med et omfang svarende til Portugal og Letlands samlede årsforbrug. Men institutionerne i Bruxelles kan ikke blive enige om mærkernes udformning, og i sidste uge sparkede Europaparlamentet endelig forslaget til hjørne.

Mærkningen ser, ifølge Socialdemokraterne, ud til først at lande i de danske tv- og radioforretninger i 2012. Derfor foreslår partiet, at vi i Danmark går forrest og indfører Energimærket på forbrugerelektronik allerede inden klimatopmødet i december.

»Vi skal gå efter de lavt hængende frugter, og området for forbrugerelektronik er uden undtagelse det sted, hvor vi kan finde den største CO2-besparelse på kortest tid«, siger Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht.

Han påpeger, at producenterne allerede oplyser apparaternes strømforbrug på nettet. Derfor er det nemt at få informationen ud i butikken, hvor forbrugerne træffer deres valg, siger han.

Regeringen venter på EU
Forslaget var i går til behandling i folketingssalen, og alle partier erklærede sig enige i behovet for en bedre energivejledning på den snurrende forbrugerelektronik. Men regeringen vender tommelfingeren nedad, for ifølge klimaminister Connie Hedegaard (K) giver det ingen mening at indføre et nationalt energimærke, når den europæiske løsning er på trapperne:

»Det er en misforståelse, når Socialdemokraterne siger, at mærkningen først kommer i 2012. Mine eksperter siger, at vi kan indføre den fælleseuropæiske energimærkning 1. januar 2011. Det kan vi altså ikke gøre hurtigere nationalt. I alle tilfælde er det bedre at bruge kræfterne på at lave en god mærkningsordning for 495 millioner europæiske forbrugere frem for 3,5 millioner forbrugere herhjemme«, siger Connie Hedegaard, der selv vil presse på for en hurtig løsning i Bruxelles.

Hidtil har det været umuligt at få elektronikbranchen til at indføre det frivillige Elsparemærke på tv-apparaterne. På SF’s foranledning vil partierne nu forsøge at lægge yderligere pres på leverandørerne for en energivejledning, indtil EU-reglerne træder i kraft.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden