Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)
Forbrug og liv

Unge musiktyve er dobbeltmoralske

Musikbranchen mister milliarder af kroner på piratkulturen blandt unge. Syv ud af ti downloader musik og film ulovligt.

Forbrug og liv

Det er så nemt. ’Terminator Salvation’, nummer fire af den amerikanske filmsucces, der havde premiere i torsdags, kan ses, uden at du behøver at gå uden for en dør og uden at tære på SU’en.

Selv om det godt nok er ulovligt.

»Jeg kører lidt en dobbeltstandard. Jeg ved, det er ulovligt, men hey, man kan jo godt alligevel«, siger Daniel på 29, der downloader ulovlig musik og har kopieret musik, siden han var 13.

Pirateri koster millliarder Mange unge tænker på samme måde som Daniel, viser en ny analyse fra Institut for Informations- og Medievidenskab på Aarhus Universitet. Syv ud af ti 15-25-årige går på hjemmesider og downloader ulovligt musik og film, der ellers koster penge. Til trods for at halvdelen mener, at piratkopiering er forkert. De moralske huller hos unge koster musikbranchen milliarder af kroner. Og det er foruroligende, mener marketingdirektør for pladebrancheorganisationen IFPI Jesper Bay. »Tallene rummer jo en vis dobbelthed i, at de godt ved, det er forkert. Det tyder på, at rettighedsbudskabet er kommen igennem. Men det har alligevel ikke ændret sig, så der skal helt sikkert gøres mere«, siger Jesper Bay, der arbejder både for mere information til brugerne og udviklingen af alternative løsninger. »De, der downloader, er dem, der ellers ville have brugt penge på musikken – det bliver vanskeligt at holde en fødekæde i gang, når så stor en gruppe henter deres musik uden at betale«, siger han.

Download bruges til at snuse til musikken
Jesper Bay har svært ved at se, præcis hvor mange penge musik- og filmbranchen mister ved, at pirathjemmesiderne eksisterer. Alligevel er han sikker på, at der er tale om milliarder af kroner på verdensplan.

»Man kan se tegn på, at meget går i stå. De, der har investeret i musik, har vanskeligere ved at gøre det. Selskaber går sammen og neden om og hjem, og det giver færre udgivelser. Og det er til gene for præcis de samme mennesker som dem, der vil have musik. De gør jo sig selv en kæmpe bjørnetjeneste«, siger han.

Daniels begrundelse for, at han ulovligt henter musik og film på nettet, er – som for 22 procent af de adspurgte – at det er billigere. Han downloader mest musik, som han ikke ville købe alligevel. Bare snuse til det. Andre gange henter han lige et album og lytter det igennem, inden han finder ud af, om han vil købe det.

»Der er noget fedt i at have det rigtige, så når det er musik, jeg gerne vil have, foretrækker jeg at have det på lp«, siger Daniel.

Lettere at stjæle fra amerikanerne
Han ved godt, at hvis alle gjorde som han, ville musikbranchen gå neden om og hjem. Men han har aldrig haft moralske skrupler over det, han gjorde.

Alligevel er det ikke helt lige meget, hvilke bands han henter musik fra.

»Jokerens nye plade, den vil jeg gerne støtte. Det generer mig ikke at stjæle fra de store amerikanske bands. Men Jesper (fornavnet på Jokeren, red.), der render rundt på Vesterbro, det er mere lokalt«, siger Daniel, der indrømmer, at han ikke har fået den købt endnu, selv om den er downloadet.

Straffesager vil hjælpe
I Sverige er piratbekæmperne i musikbranchen kommet et stort skridt videre. Her har folk fra film- og musikbranchen lige vundet retssagen mod pirathjemmesiden Pirate Bay, hvor man længe har kunnet hente film og musik ulovligt.

De fire stiftere blev idømt et års fængsel og pålagt at betale over 20 mio. kr. i erstatning til kunstnerne. Peter Danowsky, der er anklager for musikbranchen, mener, at lignende sager i Danmark vil få unge til at stoppe med at downloade.

»Denne sag og det nye EU-direktiv, der gør det lovligt at opspore folk på deres IP-adresser, har i Sverige fået aktiviteten af ulovlig fildeling til at falde. Man bliver klar over, at der faktisk venter en straf. Måske har Danmark også brug for en sag som den«, siger Peter Danowsky.

Det er Jesper Bay fra IFPI ikke helt enig i.

»Jeg er sikker på, at vi får mere ud af at arbejde på at skabe gode lovlige alternative tjenester end at straffe folk. Det er jo de positive relationer mellem dem, der vil have musikken, og dem, der skaber den, vi skal styrke«, siger Jesper Bay.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pirater skal skræmmes

Anklager Peter Danowsky har allerede anket sagen mod Pirate Bay. Han mener ikke, at det, som forbryderne skal betale i erstatning, er nok.

»De har sikkert ikke de penge, som det har kostet musik- og filmbranchen, at de har eksisteret, men de gemmer sikkert nogle af de penge, de har tjent, og dem skal vi til sidst have. Men vores ultimative mål er at lukke Pirate Bay«.

Daniel selv er sikker på, at det eneste, der ville få ham til at stoppe, var at blive opdaget.

»Jeg har ikke is nok i maven til at rippe halvdelen af Fona, men på internettet har man ikke fornemmelsen af, at man bliver opdaget«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce