Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Cigaretrøg indendørs er fortid hos familien i Hvidovre. Rygeloven i og uden for deres hjem har beskåret tobaksforbruget for Michael Danielsen, hustruen Susanne og deres hjemmeboende søn Alex, men politikerne skal holde sig fra at regulere yderligere, mener de. Foto: Finn Frandsen

Cigaretrøg indendørs er fortid hos familien i Hvidovre. Rygeloven i og uden for deres hjem har beskåret tobaksforbruget for Michael Danielsen, hustruen Susanne og deres hjemmeboende søn Alex, men politikerne skal holde sig fra at regulere yderligere, mener de. Foto: Finn Frandsen

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rygerne vil ikke have røg i stuen

Hos familien Danielsen i Hvidovre ryger både far, mor og søn. Alligevel har de valgt at flytte den pulsende vane ud i haven

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To stålfarvede askebægre er belejligt placeret midt på havebordet.

På den overdækkede terrasse i Hvidovre sidder Michael Danielsen, hans kone Susanne og sønnen Alex med hver sin smøg.

Ligesom mange andre danskere er de tre begyndt at tænde og slukke cigaretterne på den udvendige side af hjemmets mure. Alle tre udtrykker i dag glæde over beslutningen, men det tog tid og mod at nå dertil.

LÆS ARTIKEL

Særligt far Michael havde med sit forbrug af 30-40 Prince om dagen svært ved at acceptere forbuddet.

Forbud i eget hjem
»I starten var jeg dybt irriteret over det. Vi var jo vant til at ryge indenfor, men nu skulle man også have forbud i sit eget hjem«, siger entrepriseleder Michael Danielsen og ryster på hovedet.

Han kigger over på sin hjemmeboende søn:

»I starten havde du da også svært ved det, Alex. Der lå skodder under dit vindue i et godt stykke tid. Men i det sidste år er der ikke blevet røget én eneste cigaret indenfor«, siger Michael og får et smil tilbage fra sin studerende søn, der inhalerer omkring 15 Prince Light om dagen.

LÆS ARTIKEL

Hustru og mor Susanne er chefstrategen bag hjemmets nye rygepolitik. Allerede da Alex blev født for 21 år siden, begyndte samvittigheden at nage.

Rengøringen er blevet nemmere
»Jeg begyndte dengang med udluftning og lavede vild gennemtræk. Vi blev blæst godt igennem i mange år, indtil jeg endelig fik overbevist de andre og trumfet reglerne igennem«, smiler hun.

»Og jeg kan fortsætte i tre timer med at fortælle om fordelene ved det. Rent sundhedsmæssigt tror jeg, det betyder noget, at vi ikke får den passive røg. Vi er jo ikke frelste og ryger stadigvæk, men vi får ikke alt det andet røg, og så er rengøringen jo blevet meget nemmere«, siger Susanne, der er under uddannelse til sundhedssekretær og nu på under 10 daglige Prince.

»Og så er der lugtgenerne. Det er dejligt at stå op til et hjem uden røg«, supplerer Michael, som i længden er blevet rigtig glad for sin kones insisteren.

Ingen kære mor
Mange af deres venner og bekendte er rygere. Men der indføres ingen undtagelser til hjemmets rygelov, når gæster kommer på besøg til middag eller fest. På den baggrund var Susanne og Michael nervøse for, at nogle forhold ville gå op i røg.

»Men det var kun min storesøster, der protesterede over det. Så sagde jeg, at hun kunne rette ind eller dampe af. Alle andre har respekteret det«, siger Michael.

LÆS ARTIKEL

Han og Susanne har da også gjort alt for at gøre rygeterrassen rar at være på. Ud over blomster og stearinlys er der tæpper, trøjer, ekstra sko og en terrassevarmer til sommeraftenerne og de køligere årstider. Forrige lørdag havde de et par på besøg, og alle blev siddende ude på terrassen med rødvin, kaffe, cognac og smøger til klokken 2.

»Men okay – vi har også fine forhold. Hvis vi boede på 5. sal, ville vi jo nok stå og ryge ud ad vinduet«, medgiver Susanne.

Det virker forkert
De tre har efterhånden vænnet sig så meget til udendørs rygning, at de har svært ved at gøre andet. Alex er en af de få i sin omgangskreds, der ryger, og han kunne ikke drømme om at udsætte sine omgivelser for røgringene.

»Når jeg er hjemme hos mine venner, tager jeg det som en selvfølge at gå ud for at ryge. Og hvis jeg er i byen, vil jeg hellere gå udenfor end stå i en af de der rygebokse. Det betyder, at jeg ikke ryger så meget, og det er fedt, for jeg har gerne villet skære ned«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Michael og Susanne har for nylig været på besøg hos et andet vennepar, der stadig slipper tobakkens kræfter fri i stuen.

»De ville ikke have, at vi gik ud for at ryge. Så tændte jeg en cigaret, men fik dårlig samvittighed. Det virker på en eller anden måde helt forkert at ryge indenfor nu«, siger Michael, mens de to andre nikker.

Smøgforbruget sat ned
Alle tre mener også, at rygerestriktionerne i det private og offentlige rum har begrænset deres tobaksforbrug. Michael ryger 10 færre cigaretter om dagen, Alex 5 færre og Susanne 2-3 mindre, vurderer de.

Konfronteret med det ubehagelige spørgsmål om, hvornår de så helt kvitter tobakken, svarer Michael:

»Vi har prøvet, men det går ikke«.

Familien, med Michael i spidsen, var meget kritisk over for loven om røgfrie miljøer, da den blev indført for to år siden. I dag synes de faktisk, at rygerestriktionerne i det offentlige rum er okay – men næven skal ikke strammes yderligere om rygerne, mener de.

Hetz mod rygerne

»Hvis man begynder at forbyde folk at ryge på altanen, så er det altså for langt ude. Vi er jo ikke i Forbuds-Sverige«, siger Michael og får samtykke fra sønnike: »Jeg har to gange siddet udenfor på en café og røget, hvor folk har bedt mig om at slukke cigaretten. Arh, altså – så må I rykke væk eller gå indenfor. Vi skal være her alle sammen«, siger Alex, hvorefter Susanne udbryder: »Jeg synes, vi er meget hensynsfulde, og der begynder lidt at køre en hetz mod os. Ja, vi ryger, men vi er altså ikke dybt alkoholiserede eller sådan noget«.Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden