Gmail. Google vil nu se på sagen, hvor en dansk bruger forgæves har forsøgt at få hjælp med sin Gmail, der er kapret.
Foto: WALTER BIERI/AP

Gmail. Google vil nu se på sagen, hvor en dansk bruger forgæves har forsøgt at få hjælp med sin Gmail, der er kapret.

Forbrug og liv

Google til hacking-ramte: Skift password

Flere henvendelser til Google om kapret Gmail har været forgæves for Nils Ulrik Pedersen. Forbrugerrådet betegner det som »et problem«.

Forbrug og liv

Nu vil vi se på sagen.

Sådan lyder beskeden fra Google til Nils Ulrik Pedersen, efter han i knap 29 timer ikke har haft kontrol over sin Gmail, som Google står bag. Han kan ikke logge ind, og venner fortæller ham, at de har modtaget mails fra ham.

På trods af tre udfyldte Google-skemaer er det ikke lykkedes ham at overbevise it-mastodonten om, at han er ejeren bag sin Gmail-konto, så han dermed kan få kontrollen tilbage.

LÆS OGSÅ

Det har ikke været muligt at få en mundtlig kommentar fra Google Danmark, men i en mail til Tjek skriver den danske direktør Peter Friis om de udfyldte skemaer:

»Vi ved godt, at nogle brugere føler, at et skema er en upersonlig måde at behandle sådanne sager på, men det er faktisk den hurtigste og mest effektive måde, vores teknikere kan vurdere, om det er en sag, om at password er blevet stjålet eller om det er et forsøg på hacking«.

Han skriver videre:

»Tilsvarende må vi jo meget nøje vurdere, når brugere hævder, at en email konto er deres – at det rent faktisk også er deres«.

Direktøren afviser desuden, at Nils Ulrik Pedersens mail er blevet hacket.

Offerent selv erkender, at sikkerheden på hans computer ikke har været i top . Han havde blandt andet ikke installeret de seneste sikkerhedsopdateringer. Men det ændrer ikke ved kernen i problemet, mener han:

»Når man er i knibe, så er Google helt uden for rækkevidde i en alvorlig situation, hvor hakcere eller andre har frit spil«, siger Nils Ulrik Pedersen.

Nils Ulrik Pedersen synes desuden, at det er dårlig service, at der ikke umiddelbart findes noget dansk telefonnummer til Google, hvor han kan forklare sig. I stedet findes et nummer til Google i Californien i USA, fremgår det af den danske hjemmeside.

Afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe, vender ligeledes tommelfingeren nedad over for Google's service.

»Det er helt klart utilfredsstillende for forbrugeren«, siger han og fortsætter:

»I det omfang, man vil bruge tjenester som Gmail og andre, så skal man også gøre sig klart, at hvis man roder sig ud i problemer, så kan det være svært at kommunikere med dem, for at få rettet tingene«.

Dagen igennem har Tjek modtaget flere henvendelser fra læsere, der har været i samme situation som Nils Ulrik Pedersen.

Afdelingschefen i Forbrugerrådet betegner Google og andre sociale netsteders syn på brugernes personlige data som et generelt problem.

»De opfører sig som om, at de ejer den data, som forbrugeren ligger ind på deres service«, siger han.

Som eksempel nævner afdelingschefen, at hvis Gmail-brugere vil slette deres konti, så beholder Google data på brugeren.

»Google er ikke indrettet på at tage hensyn til, at brugerne skal kunne kontrollere deres data. Google er derimod indrettet sådan, at Google ejer data på brugerne«.

Få styr på sikkerheden

Tidligere i dag opdagede Nils Ulrik Pedersens, at han Facebook-profil og Youtube-konto er lukket. Han er bekymret over, hvad der videre kan ske. Derfor har han valgt at lukke sin bankkonto.

På trods af kritikken fastholder Google Danmark, at folkene bag Gmail tager brugernes sikkerhed meget alvorligt.

»Vi opfordrer altid vores brugere til at vælge passwords med høj sikkerhed, for at undgå at deres passwords bliver stjålet eller hijacket«, skriver direktør Peter Friis i mailen til Tjek.

LÆS OGSÅ

Men er uheldet ude, skriver han videre, så bør man hurtigst muligt ændre sit password.

»Hvis kontoen tilsyneladende er blevet overtaget af en anden person, skal man hurtigst muligt melde det til Google via en kontaktformular – og vi ser på sagen så hurtigt som muligt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce