Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

ØV. Sussi Kure og hendes kæreste Stephen O'Reilly måtte betale dyrt, fordi de fraflyttede tre lejligheder inden for få måneder.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flytning kostede Sussi og Stephen 89.000 kroner

At nyistandsætte en lejlighed ved fraflytning kan give tårnhøje regninger for lejere.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange lejere risikerer at miste både indskud og depositum, når de flytter. De skriver nemlig ofte under på, at deres lejlighed skal afleveres nyistandsat. Men den formulering bliver mange lejere fanget af, selv om de kun bor i lejligheden i få uger eller måneder og ikke har forvoldt skade på lejligheden.

Netop det oplevede 32-årige Sussi Kure, som arbejder som tjener, og hendes kæreste Stephen O’Reilly på 45 år, som er systemingeniør.

I løbet af omkring ni måneder fraflyttede de tre lejligheder, hvilket kostede dem knap 89.000 kroner i udgifter til nyistandsættelser.

Kostede tid og frustration Lejlighederne var udlejet af henholdsvis bygge- og udlejningsfirmaerne Finansgruppen Nordic og Sjælsø Gruppen, som dog ikke har gjort noget ulovligt. »Det var et rigtig træls år, og det var virkelig ærgerligt at spilde så mange penge på nyistandsættelse og efterregning. Det kostede jo også en masse tid og frustration«, siger Sussi Kure. I februar 2010 flyttede parret sammen med deres to børn ind i en 130 kvadratmeter stor lejlighed i nybyggeriet Sluseholmen i det sydlige København. LÆS OGSÅI lejekontrakten skrev parret under på, at de skulle aflevere lejligheden nyistandsat, når de flyttede derfra. Hvad troede I dengang, at ordet ’nyistandsat’ betød? »Jeg troede, at det var nymalet og nyordnede gulve, men det viste sig, at alt skulle være nyt«, siger Sussi Kure. Er det uretfærdigt, at I mister pengene, når I har skrevet under på at aflevere lejligheden nyistandsat? »Både og. Jeg synes, at det er uretfærdigt, fordi man skal efterlade en fuldstændig splinterny lejlighed. Det er jo alt, som skal laves«, siger hun. Kostbar koks i kærligheden I juni, altså efter fire måneder, flyttede Sussi Kure og Stephen O’Reilly imidlertid fra hinanden. De forlod deres fælles lejlighed, som var for dyr for kun en af dem, og rykkede over i to mindre lejligheder. »Jeg var på det tidspunkt højgravid og havde brug for noget luft på grund af alle hormonerne i kroppen, så jeg valgte desværre at flytte med børnene«, siger Sussi Kure. Susie lejede sig ind i en lejlighed hos bygge- og udlejningsfirmaet Sjælsø Gruppen, som også udlejer på Sluseholmen, mens Stephen O’Reilly lejede sig ind i en lejlighed på Kenny Drews Vej udlejet af Finansgruppen.Kun ti-tolv nætter i den nye lejlighed
Efter to uger fandt parret imidlertid ud af, at de helst ville bo sammen, og Susie Kure flyttede derfor ind hos sin kæreste på Kenny Drews Vej i slutningen af juni 2010.

»Jeg og børnene sov nok kun ti-tolv nætter i vores nye lejlighed, så det var en virkelig dyr beslutning, for ved alle tre lejligheder skrev vi under på, at vi fraflyttede dem nyistandsat«, siger hun.

»Jeg og børnene nåede aldrig at flytte ordentligt ind i min lejlighed. Vi havde kun en halvandenmandsseng, børnenes køjeseng og en rumdeler til børnenes legetøj samt en tv-bænk og et fjernsyn. Jeg nåede aldrig at få skabe eller reoler ind i lejligheden, og jeg fik aldrig hængt lamper eller spejle op, kun to knagerækker i gangen«, siger Sussi Kure.

Sussi Kure og Stephen O’Reilly lejer sig ikke længere ind hos Finansgruppen Nordic. De mistede i gennemsnit cirka 30.000 kroner, hver gang de flyttede fra en lejlighed.

Uforstående udlejere

Hos Finansgruppen Nordic forstår man ikke parrets holdning til sagen, blandt andet fordi parret selv har skrevet under på lejekontrakten. Det fortæller firmaets tekniske direktør, Jakob Johannsen, som har med firmaets rutiner ved fraflytninger at gøre. »Så snart folk har boet der, skal de selvfølgelig nyistandsætte lejligheden. Lejlighederne mister jo deres stand, hvis folk bare flytter ind og ud uden at nyistandsætte lejlighederne«, siger han. Jakob Johannsen henviser til, at hvis en lejer fortryder at leje sig ind i en af firmaets lejligheder og endnu ikke har boet der, så kan de opsige lejligheden, og så hæfter de kun for lejen i tre måneder. En af de »kedelige sager« Er det rimeligt at forlange penge af lejerne til en nyistandsættelse, selv om de kun bor der i få måneder? »Jeg vil hellere vende den om. Er det rimeligt, at den næste lejer skal flytte ind i noget, som ikke er nyistandsat? Og vi (Finansgruppen, red.) skriver jo under på, at den er nyistandsat, så skal den også være det«, siger han Ifølge Jakob Johannsen er Sussi Kure og Stephen O’Reillys sag en af de kedelige sager, som firmaet kun sjældent oplever. Parret betaler henholdsvis cirka 28.000 og 37.000 kroner for at fraflytte lejlighederne hos firmaet. På spørgsmålet om, hvorvidt det er typiske udgifter ved en fraflytning, svarer han: »Ved en lejlighed, som den første på 28.000 kroner, så er det hver gang. En nyistandsættelse på en lejlighed som den kan ikke gøres for mindre. Den anden lejlighed er ikke en typisk sag. Generelt er parrets sag en kedelig sag«, siger Jakob Johannsen. Kan istandsætte selv Mange har den opfattelse, at det er dyrt at fraflytte en lejlighed nyistandsat. Kan du forstå dem? »Det kan jeg måske, men folk får jo oplyst, at lejligheden skal nyistandsættes, og de er jo velkomne til at gøre det selv i stedet for at benytte vores håndværkere. Det står dem frit for«, siger Jakob Johannsen. »Vi forlanger jo ikke, at vi skal gøre det. Det er selvfølgelig mange penge, men når man tænker på, hvad en håndværker koster om dagen, så løber det jo op«, siger firmaets tekniske direktør.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden