Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Udeplantning. Planter du i spanden, bør disse vare lavet at Polyethylen (PE) eller Polypropylen (PP), der begge er plasttyper der ikke afgiver problematiske stoffer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemibrevkassen: Er det sikkert at plante chili i en murerspand?

Sekretariatsleder hos Miljø og Sundhed Berit Asmussen besvarer læsernes spørgsmål.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Jesper Larsen Jeg har i år købt seks forskellige chiliplanter, som er plantet i plastspande. Det gør det nemmere at bekæmpe eventuelle lus uden for drivhuset.

De gamle plastspande er erstattet af nye murerspande. Nu er jeg blevet lidt betænkelig ved at anvende chilierne i maden. Murerspandene afgiver stadig en skarp lugt.

Er der nogen risiko ved at spise chilierne?

LÆS KLUMME:

Svar

Jeg kan ikke sige dig, hvad det er, dine murerspande lugter af. Der er nemlig ikke krav til indholdsdeklaration på murerspande, ligesom producenten heller ikke behøver at oplyse, hvilken type plast spandene består af.

Men det kan være, at de afgiver stoffer, der er problematiske for sundheden, når du bruger dem til noget andet end mørtel. Murerspande er ikke beregnet til at komme i kontakt med fødemidler, og derfor gælder der ikke de samme krav til plasten, de er lavet af, som til materialer, der kommer i kontakt med fødevarer.

LÆS OGSÅ: Det kan derfor være, at dine chilier har optaget problematiske kemikalier fra spandene.

Hvis du kan finde ud af, hvilken plasttype spandene er lavet af, er du nærmere svaret. Men jeg har ikke kunnet finde nogen undersøgelser, som viser, hvilke stoffer en murerspand eventuelt kan afgive, og som muligvis kan optages i dine planter.

Hvis murerspandene er lavet af blød pvc, kan de være gjort bløde med ftalater, som ofte er problematiske for sundheden. Mange af dem er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Blødgørere fordamper efterhånden, men meget langsomt, fra plastikken.

Desuden er pvc ofte tilsat andre stoffer, eksempelvis for at stabilisere det, som kan være problematisk. Hvis spandene er lavet af polycarbonat, kan de afgive bisphenol-A, som bl.a. er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Er spandene lavet af polyethylen (PE) eller polypropylen (PP), skulle de ikke afgive nogen problematiske stoffer. Dog med det forbehold, at plasten kan være tilsat andre stoffer for f.eks. at stabilisere den.

LÆS KLUMME:

Berit Asmussen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden