Forseelse. Bøden for at tale i telefon er lige nu 500 kroner. Næste år stiger den til 1.500 kroner.
Foto: FINN FRANDSEN (arkivfoto)

Forseelse. Bøden for at tale i telefon er lige nu 500 kroner. Næste år stiger den til 1.500 kroner.

Forbrug og liv

Politi: Både rockere og enlige mødre er uopmærksomme i trafikken

89 bilister i København har fået bøder i formiddag i razzia mod uopmærksomhed.

Forbrug og liv

Bilisterne har alle mulige grunde til at være uopmærksomme i trafikken, men det er i hvert fald ikke deres skyld, at de må tage telefonen, skrive på computeren eller på anden måde lave alt andet end at køre bil.

Derfor står de dårlige undskyldninger i kø, fortæller operativ leder i Københavns Politi, Mogens Knudsen.

Han var på gaden i dag, da politiet gennemførte en landsdækkende razzia mod uopmærksomhed i trafikken.

»Holdningen hos bilisterne er den samme som altid. Det er i hvert fald aldrig deres skyld, at de har været uopmærksomme i trafikken. Det er altid andres skyld, at de måtte tage telefonen, læse i en manual eller sågar barbere sig«, siger han.

Mogens Knudsen fortæller, at det er alle - lige fra rockere til enlige mødre - der overtræder færdselsloven ved at tale i telefon, lægge øjenmake-up eller lignende, mens de kører.

Uopmærksomme bilister slap igennem kontrollen I København genoptager politiet sin razzia, når myldretrafikken igen melder sig i løbet af eftermiddagen.

LÆS ARTIKEL

Og der er nok bilister at gå efter. 89 bøder er indtil videre udskrevet i de områder i København, Mogens Knudsen og hans fem kolleger stod i.

»Flere bilister slap igennem, selv om vi kunne have taget dem for uopmærksomhed. Det er alene et spørgsmål om ressourcer, ikke forseelser. Dem er der mange flere af. Vi kan jo ikke frelse verden, men vi må håbe, at resten har fået en aha-oplevelse«, tilføjer Mogens Knudsen.

Bilisme er et fuldtidsarbejde
Sidste år døde 98 personer i trafikken som følge af uopmærksomhed.

Det er en tredjedel af alle dræbte i trafikken, og Rådet For Sikker Trafik håber nu, at ugens kampagne kan være med til at ændre adfærden bag rattet.

»Alle kender det med ikke at kunne huske de sidste tre kilometre, når man lige har talt i telefon i bilen. Hjernen er bare uopmærksom på trafikken. Når du kører bil, så kører du altså bil og skal ikke lave alt muligt andet. Det er et fuldtidsarbejde«, siger pressekonsulent Søren Ørsted Pedersen fra Rådet For Sikker Trafik.

Mænd tror, de bedre kan mulittaske

Søren Ørsted Pedersen var i dag med politiet på gaden og kan notere sig en klar forskel mellem mandlige og kvindelige bilister.

»Vi mænd har en forestilling om, at vi er bedre til at multitaske end kvinder, når vi kører bil. Mændene sidder og roder med gps'en, computeren og andre ting, mens kvinderne er mere fornuftige. Groft sagt kan vi mænd lære flere ting om at køre bil af kvinderne«, tilføjer Søren Ørsted Pedersen.

Bøden for at tale i telefon under kørsel er lige nu 500 kroner. Den stiger efter nytår til 1.500 kroner.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce