Forbrug og liv

Når design bliver ikoner

Enhver designer drømmer om at skabe en klassiker. Nogle design går skridtet videre og opnår ikonstatus. Her handler det ikke om designets funktion. I stedet bliver designet symbol på godt design og god smag.

Forbrug og liv

Nedskaleret Ægget, Svanen og 7’eren er nogle af de bedst kendte danske møbelklassikere – og det både i Danmark og i udlandet. I løbet af 1990’erne oplevede møblerne en ny popularitet, som har hængt ved siden da – endda så meget, at selv de yngste kan udsmykke dukkehuset med Arne Jacobsen-design.

Firmaet Minimii fremstiller ud over de velkendte stole også dukkehuse baseret på Arne Jacobsens værker, hvis man skulle være interesseret i at købe hele pakken.

Minimii Arne Jacobsen-stole, priser fra 99 kroner ekskl. forsendelse via www.minimii.com

Ode til tre
Philippe Starck er en af nutiden bedst kendte designere, men også han har respekt for fortiden og designklassikere. Det kommer ikke mindst til udtryk i stolen Masters Chair, der blev præsenteret på møbelmessen i Milano i 2009.

Stolen er en ode til intet mindre end tre designeres tidligere værker, der repræsenteres i stolens ryglæn. Her er konturerne af Arne Jacobsens 7’er, Eero Saarinens Tulip Chair og Charles Eames’ Eiffel Chair. Masters Chair er fremstillet for Kartell i polypropylen og fås i flere farver.

Kartell Masters Chair, vejledende udsalgspris: 1.160 kroner. Nærmeste forhandler på www.kartell.itArnes ure
Arne Jacobsen er og bliver en af Danmarks bedst kendte designere. På trods af at han døde i 1971, relanceres og videreudvikles hans design med jævne mellemrum, og gamle ideer og tegninger fra mesterens hånd realiseres.

Senest har Rosendahl taget fat i de tre vægure, han i sin tid designede til henholdsvis Nationalbanken, Aarhus Rådhus og Rødovre Rådhus, og skabt først en kollektion af armbåndsure og nu bordure på baggrund af originaldesignet.

Arne Jacobsen-bordur, pris: 695 kroner. Nærmeste forhandler på www.rosendahl.dk

Mestre i miniudgaver
Designstudiet mmckenna har gjort det muligt for selv folk med en halvtom pengepung at få designbelysning ind i hjemmet – i hvert fald i miniformat. Studiet har i fuld respekt for anerkendte designere som Ingo Maurer og Achille Castiglioni skabt en kollektion af miniaturelamper i printplader på baggrund af velkendte lampeklassikere som Arco (yderst til venstre) og Lucellino (nummer to fra venstre) og Miss K (midten).

Lamperne monteres på et 9-volt-batteri, der driver den lysgivende diode.

mmckenna Designer Emulation Kit, pris: 29 dollar (150 kroner) ekskl. forsendelse via www.mmckenna.com

Velkendt motiv
Print og motiver er en populærmåde at anerkende klassikere på. De lader sig hurtigt afkode – akkurat ligesom logoer. I Normann Copenhagens køkkenserie Mormor designet af Gry Fager har det klassiske ternede viskestykke fået ikonstatus og bruges som dekoration på tallerkener, krus, skåle, flasker og krukker. Serien er fremstillet af porcelæn og tåler en tur i opvaskemaskinen.

Normann Copenhagen Mormor-kollektion, priser fra 100 kroner per del. Nærmeste forhandler på www.norman-copenhagen.dk

Bling, bling
Det canadiske smykkefirma Bruxe har skabt en serie smykker dedikeret til nogle af det 21. århundredes største møbeldesignere. Således kan man flashe sin designviden med en Mies van der Rohe Barcelona Chair eller ægteparret Eames’ Office Chair i enten guld, sølv eller bronze.

Alle smykkerne er håndlavede og leveres med kæde.

Bruxe Design Tiny Little Chairs, priser fra 120 dollar (630 kroner) ekskl. levering via www.bruxedesign.com

Virtuelt skrald
Vipp-spanden, der oprindelig blev udtænkt som en praktisk pedalspand til en frisørsalon i 1939, er verdenskendt for sit strømlinede design.

Spanden er et symbol på godt design, og nu er den ikke længere forbeholdt køkken eller badeværelse; også computeren kan udstyres med en Vipp-model i form af en virtuel udgave til computerens skrivebord.

Vipp-skraldespand til computeren, kan downloades gratis til MAC og PC på www.vipp.com

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce