Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lappeløsning. Den ulovlige cykellim indeholder 800 gange grænseværdien for forbudte opløsningsstoffer. Arkivfoto: Rune Pedersen

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøstyrelsen politianmelder sundhedsfarlig lim

Tre ud af syv produkter indeholder 800 gange den tilladte koncentration af kræftfremkaldende stoffer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kræftfremkaldende stoffer har fået Miljøstyrelsen til at politianmelde tre importører af den lim, der bruges til at lappe cykler.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har kontrolleret 32 typer hobby- og cykellim for indhold af de forbudte opløsningsmidler benzen, kloroform og toluen. Mens al hobbylimen klarede skærene, faldt tre ud af syv undersøgte typer cykellim for grænseværdien.

Limen blev forhandlet hos cykelhandlere, dagligvarebutikker som SuperBest og Spar, Tiger-forretningerne og over nettet. Alle steder har man nu hevet produkterne ned fra hylden efter et påbud fra Miljøstyrelsen.

800 gange den tilladte koncentration
»Jeg ser med stor alvor på de grove overtrædelser. Det er uacceptabelt, at helt almindelig cykellim, som man kan købe i supermarkeder, indeholder forbudte og sundhedsfarlige stoffer«, siger miljøminister, Ida Auken (SF).

Hele 800 gange mere end den tilladte koncentration blev fundet i mærkerne Repair Kit, Triathlon og Red Sun, der ved brug i store mængder kan skade arvemassen og forplantningsevnen.

»Det er importørerne og forhandlernes ansvar at sikre sig, at deres produkter ikke udgør en fare for forbrugerne. Men dét ansvar har importørerne bestemt ikke levet op til i disse tilfælde«, tilføjer miljøministeren.

Politianmeldelse er for groft
De tre anmeldte importører er Tiger, Atlantic Partner og Emamotor.

Undersøgelsens resultater overrasker i Atlantic Partner, der i syv år har importeret lappegrejet Triathlon. Salgschef Geert Jørgensen mener samtidig, at Miljøstyrelsen er gået for vidt med anmeldelsen.

LÆS OGSÅ

»Jeg synes, det er direkte groft at blive politianmeldt. Vi kunne have fået en besked om at trække det tilbage, og hvis vi ikke gjorde det, kunne de politianmelde os«, siger han.

Atlantic Partner havde inden politianmeldelsen 20.000 pakker af mærket Triathlon til salg.

Hos flere cykelforhandlere har de sundhedsskadelige stoffer været årsag til, at cykelmekanikerne udskifter den punkterede slange i stedet for at lappe hullerne. Alligevel har det ikke givet anledning til en undersøgelse af produktet i Atlantic Partner.
LÆS OGSÅ


»Det har slet ikke slået os, at der kunne være farlige stoffer i lappegrejet. I foråret var det fremme, at det kunne være farligt for cykelsmeden, som stod med det dagligt. Det er et gammelt mærke, vi har ført, og pludselig kommer der så sådan en sag her ud af ingenting«, forklarer Geert Jørgensen.

Den ulovlige cykellim udgør ikke nogen akut fare for forbrugerne, da man ved normal brug af produkterne kun udsættes for stofferne kortvarigt. Først ved længere tids indånding kan benzen være kræftfremkaldende, mens toluen kan føre til hjerne- og fosterskader.

Et voldsomt fund
Birte Børglum, funktionsleder i inspektionsafdelingen i Miljøministeriet, føler dog, at politianmeldelsen af de tre importører er på sin plads i denne sag. Hun karakteriserer importen af de ulovlige cykellime som graverende.

»Vi føler, at det er et alvorligt område, som simpelthen ikke skal markedsføres til forbrugerne. Derfor synes vi, at det er en meget alvorlig overtrædelse og nok til en politianmeldelse. Det er voldsomt, at vi har fundet stofferne i tre ud af syv produkter«, siger hun.

Politianmeldelsen af Tiger kunne egentlig være undgået.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden