Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

klar til brag. Det tager flere timer, når professionelle fyrværkere stiller op. Krudtet skal times og forbindes til en computer. Al nærkontakt er taget ud af repertoiret i moderne fyrværkerishow.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spild ikke krudtet på dyre raketter

Nytårsraketter må maksimalt indeholde 75 gram krudt uanset rakettens størrelse.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

75 kilo rent krudt på en ladvogn skubbes gennem Tivolis gader af tre fyrværkere.

Flemming, Palle og Mick fra Højen & Magic Fyrværkeri i Vestjylland skal sørge for fest på himlen over forlystelsesparken mellem jul og nytår. Fyrværkeriet bliver båret op på Koncertsalens tag i portioner. Heroppefra ser København usædvanlig smuk ud med blå himmel og en sol, der hænger lavt over tagene.

»Det er fyrværkerivejr«, konstaterer Mick Hein. Han har været fyrværker i 16 år og har været med til Tivolis fyrværkerifestival flere gange. Han har lovet at give et par råd til, hvordan man vælger det rigtige fyrværkeri til at skyde nytåret ind.

LÆS ARTIKEL

Aftenens tema er romerlys og palmebomber. Men ikke romerlys i traditionel forstand – de tre fyrværkere dumper med stor præcision massive krysantemumbomber ned i lige så massive bomberør.

En nytårsaftenraket må indeholde 75 gram krudt. En krysantemumbombe indeholder 330 gram.

»Det er sådan nogle små hyggenogen«, siger Palle Elkjær med jysk underdrivelse.

LÆS OGSÅ

Hver en bombe forbindes med en ledning, der igen forbindes med en timer, som forbindes med en computer. På den måde kan hele affyringen times og styres fra en computerskærm, uden at fyrværkerne behøver at komme i nærkontakt med krudtet.

Halvfyldte raketter
At en raket for amatører højst må indeholde 75 gram krudt betyder samtidig, at der ikke er ræson i at købe de helt store af slagsen, for det er kun hylsteret, der bliver større, ikke indholdet.

»Køb ikke de helt store raketter. En meget stor raket kan kun fyldes delvis op, mens en mellemraket kan fyldes helt op, så der får du mere for pengene«, forklarer Mick Hein.

LÆS OGSÅ

For at gennemskue, hvor meget krudt der er i en raket, skal man kigge på betegnelsen NEM, der står for ’netto eksplosiv masse’. Et NEM-tal på 75 gram er den maksimalt tilladte mængde krudt. Raketten fås ganske enkelt ikke større. Og der er god grund til at tjekke indholdsfortegnelsen, forklarer Mick Hein.

»Man ser ofte raketter med store hylstre, hvor der kun krudt i bunden«, siger han.

Han råder den almindelige krudtentusiast til at købe sortimenter med mange mellemraketter i stedet for de helt store og dyre raketter, man køber enkeltvis.

Batterier er også en god vej at gå, mener Mick Hein.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vil man bare have en smule fyrværkeri, skal man klart gå efter batterierne, for her får man mest for pengene, og man kan nyde dem i længere tid«, siger han.

Batterier koster noget mere end raketter, men indeholder også op mod 100 skud.

Udslagssatsen hedder den effekt, der giver braget og buketten, og den må maksimalt være på 2 gram for hvert skud. Det gælder både for raket og batteri. Så brag og buket er ofte ikke meget større i en raket, og det er samtidig en engangsfornøjelse.

Valget af fyrværkeri bør også afhænge af vejret, mener den professionelle fyrværker. Farverne guld og blå kan ikke ses i tåge. Der er grøn, rød og gul bedre valg, fordi lysintensiteten er højere.

Et batteri skal som udgangspunkt affyres på fast underlag, men hvis det stormer, kan man med fordel stille det i græsplænen i baghaven, banke en pløk i ved siden af og tape batteriet fast. Hvis vinflasken agerer bomberør, og man ikke har sand inden for rækkevidde, kan man fylde flasken med vand. Det gør nemlig ikke noget, at pinden bliver våd, så længe krudtet ikke gør det, forsikrer Mick Hein.

Buketter i pantomimefarver
I Tivoli har aftenmørket taget fat i himlen. Hvert et træ og hver en forlystelse er lyskædebeklædt. Der er jul på romantisk russisk i Tivoli i år. Flere tusinde venter forventningsfuldt foran Koncertsalen. Kulden er bidende, og flere har gløgg i hånden for at holde varmen. På toppen sidder fyrværkerne klar til at trykke på udløseren.

»Ingen andre steder har en så lang historie med fyrværkeri som Tivoli. Og det er selvfølgelig sjovt at skyde et sted, som har haft tradition for fyrværkeri fra før 1850«, siger Mick Hein.

LÆS OGSÅ

Så går det løs. Først afløser guldregn lydløst himlens mørke.

Oscar Nielsen på 8 år, der sidder på sin fars arm, er utilfreds med lydniveauet.

»Hvornår kommer der brag«, spørger han

Guldregnen falder ned, og brag og buketter i pantomimefarver skyder op på himlen og afslutter som salut hele showet.

»Jaaaa«, råber Oscar.

Det var bedre end nytårsaften, konstaterer drengen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden