Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JONATHAN BJERG MØLLER
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Affyr! Fra i morgen kan det give en bøde at skyde nytårskrudt af.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra i morgen er det ulovligt at skyde fyrværkeri af

I dag er sidste chance i denne omgang for at fyre nytårsskytset af.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fik du ikke skudt alt krudtet af nytårsaften, er det i dag, du skal tage affære, hvis fontæner, batterier, heksehyl og raketter skal sendes til vejrs i denne omgang.

Fra i morgen er det nemlig forbudt at sende antænde skytset, helt indtil vi når 1. december.

Gem det tørt eller kontakt kommunen
Reglerne for både salg, opbevaring og affyring af de farverige sager blev strammet betragteligt efter fyrværkeriulykken ved Seest i 2004, hvor en mistede livet og 75 huse måtte rives ned på grund af omfattende skader.

»Det er ulovligt at fyre af efter i dag, og det kan i yderste konsekvens medføre en bødestraf fra politiet, hvis nogen anmelder det«, fortæller Sikkerhedsstyrelsens pressechef, Dorthe Rasmussen.

Vil du i stedet for at fyre det af, gerne vil gemme det til næste år, kan det sagtens lade sig gøre, siger Dorthe Rasmussen. Blot du ikke gemmer mere end fem kilo såkaldt NEM. NEM står for Netto Ekslosivstof-Mængde og angiver, hvor meget krudt, der er i fyrværkeriet. NEM-vægten er angivet på fyrværkeriet.»Når du opbevarer fyrværkeri, skal det ligge mørkt og tørt og befinde sig et godt stykke fra elektriske apparater og varmekilder, der i værste fald vil kunne antænde det. Og beskyttelseshætterne på lunterne må endelig ikke fjernes«, siger Dorthe Rasmussen.

Hvis du hellere vil skille dig af med fyrværkeriet, skal du huske, at det betegnes som farligt affald, og det må derfor ikke smides ud i skraldespanden.

»Hvordan du kommer af med fyrværkeriet, afhænger af, hvilken kommune du bor i. For ikke alle genbrugsstationer tager imod farligt affald. Derfor er det en god ide at kontakte de kommunale myndigheder og spørge sig frem«, råder Dorthe Rasmussen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden