Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MIav. Hvis Fido eller Misser bliver syg, kan det sætte deres ejere i et meget penibelt dilemma, hvis de ikke har en sygeforsikring.
Foto: THOMAS BORBERG

MIav. Hvis Fido eller Misser bliver syg, kan det sætte deres ejere i et meget penibelt dilemma, hvis de ikke har en sygeforsikring.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kæledyr uden forsikring får ofte dødssprøjten

Uden en sygeforsikring kan det blive rigtig dyrt at få kæledyret på hospitalet.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal kæledyret aflives? Eller vil du betale tusindvis af kroner for en operation? Det dilemma står mange hunde- og katteejere med, fordi de ikke har tegnet en sygeforsikring for deres kæledyr, skriver 24timer torsdag.

I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin hund, men den dækker kun skader, som dyret forvolder andre uden for familien. Hvis din hund bliver kørt over, brækker et ben eller får en alvorlig maveinfektion, skal du selv betale regningen.
Har ikke råd til behandlingen

En undersøgelse, som Sveriges Exportråd har udført for Agria Dyreforsikring i 2010, viser, at 15 procent af de danske hundeejere har tegnet sygeforsikring - til sammenligning har knap 80 procent af de svenske hundeejere en sådan forsikring.

Konsekvensen er, at dyrlæger ofte bliver nødt til at aflive syge eller skadede hunde og katte, fordi ejerne ikke har råd til at betale for behandlingen.

LÆS OGSÅ

I årets første weekend modtog Faxe Dyrehospital tre trafikskadede kæledyr, som alle blev aflivet, fordi familierne ikke havde råd til en operation.

»Selv om hundeejere har forskellige forhold til deres dyr, er det altid et dilemma, at skulle sige ja eller nej til livet«, siger dyrlæge Ken Lindeblad, der er medejer af dyrehospitalet, til 24timer.

Kræver kontant afregning
Charlotte Reinhard Bjørnvad, der er professor og dyrlæge, opfordrer både hunde- og katteejere til at tegne en sygeforsikring for at undgå at komme i sådan en situation:

»Der er ikke noget offentligt system, der betaler regningen, lige som når vi selv kommer på hospitalet. Alle dyrlæger kræver kontant afregning. Hvis du har en hund, som enten bliver påkørt eller får en voldsom mave-tarm-infektion, så vil det ofte kræve behandling og monitorering under indlæggelse i flere døgn. Og så ryger regningen nemt op på flere tusind kroner,« siger professor Charlotte Reinhard Bjørnvad fra Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme på Københavns Universitet.

Ud fra et etisk perspektiv er en sygeforsikring også en god idé, mener formanden for Det Dyreetiske Råd:

LÆS OGSÅ

»Der er en del dyr, der bliver aflivet, fordi ejeren ikke har råd til at betale for den nødvendige dyrlægebehandling. Mange mennesker kan undgå at komme i det frygtelige dilemma at skulle lade deres dyr aflive på grund af manglende økonomisk formåen, hvis de tegner en sygeforsikring. Og for så vidt at dyret fejler noget, som det kan blive behandlet for, og det efterfølgende kan fortsætte med at have et godt liv, så er det også positivt set fra dyrets synsvinkel,« siger Peter Sandøe, der er formand for Det Dyreetiske Råd.

Han påpeger dog, at der kan være en risiko for unødvendig overbehandling, hvis man behandler dyret på et tidspunkt, hvor man egentlig burde aflive det.

»Når man har en forsikring, kan det være fristende at fortsætte behandlingen ud over det punkt, hvor dyret ville være bedst tjent med at blive aflivet,« siger Peter Sandøe til 24timer.At langt færre danske hunde er forsikrede end svenske, skyldes dels manglende kendskab til muligheden, men også at mange tror, at deres hundeforsikring dækker både ansvar, sygdom og skade, forklarer Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring.

»Den fejl opdager hundeejerne ofte på et uheldigt tidspunkt, nemlig når skaden er sket,« siger Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring.

Alt afhængigt af hundens race, dækningen og forsikringsselskabet koster en forsikring af hundens sundhed i gennemsnit lidt over 100 kroner hver måned. Nogle hunderacer er særligt sarte og får nemt sygdomme, og derfor er de dyrere at forsikre, forklarer Peter Sandøe.

»Vi ved, at der er nogle hunderacer, der er disponeret for flere lidelser end andre. Vil man for eksempel anskaffe sig en hund med en flad snude og et bredt hoved, så vil det i nogle selskaber koste en væsentligt højere præmie. Det kan måske få nogle hvalpekøbere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de køber en hund af den race med stor forekomst af arvelige sygdomme,« siger han.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden