Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LOKALT. Arne Astrups eneste krav til familiens nye køkken var, at hans fadølsanlæg skulle indbygges. Her skænker han et glas øl fra Fuglebjerggaard mikrobryggeri til et par andre godbidder: konens hjemmebagte fuldkornsrugbrød og hans eget havtornsyltetøj med selvplukkede bær fra Vejby.  Foto: Martin Bubandt

LOKALT. Arne Astrups eneste krav til familiens nye køkken var, at hans fadølsanlæg skulle indbygges. Her skænker han et glas øl fra Fuglebjerggaard mikrobryggeri til et par andre godbidder: konens hjemmebagte fuldkornsrugbrød og hans eget havtornsyltetøj med selvplukkede bær fra Vejby. Foto: Martin Bubandt

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsguru: Fadølsanlægget var mit eneste krav

Gode oste og øl fra mikrobryggerier bidrager til, at ernærings- og slankeekspert Arne Astrup ikke kun får 'gloriekalorier'.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arne Astrup lever efter eget udsagn efter det, han prædiker: sund kost og motion. Men det forhindrer ham ikke i at være livsnyder, for spiser man det rigtige, behøver man ikke at sulte eller lide synderlige afsavn. Det er hovedprincippet i ’Verdens bedste kur’, som veltimet i forhold til manges nytårsforsætter udkom mandag.

Her giver ernæringsprofessoren sammen med makkeren Christian Bitz via konkrete opskrifter formlen på vægttab, der holder: lidt mere protein, lidt færre kulhydrater og helst af den fuldkornslangsomme type. Kuren, som får forlaget til at præsentere bogen som en slankebibel, bygger på verdens største vægttabsforsøg og koststudie, Diogenes.

LÆS OGSÅ »Resultatet er offentliggjort i de fine medicinske tidsskrifter, men det bør også komme almindelige mennesker til gode. Derfor bogen«, siger den entreprenante forsker, der også arbejder sammen med Claus Meyer om at udbrede et sundt nordisk folkekøkken. Påvirker det din egen indkøbskurv? »Helt afgjort. Jeg er blevet langt mere fokuseret på at følge principperne, og det samme gælder min kone, der tager det daglige slæb, mens jeg mere går efter at finde nye og skægge ting i weekenden«. Specialbutikker? »I høj grad – også fordi vi er begyndt at prioritere mere specielle ting, og man finder jo ikke lige en sprængt kalveculotte i supermarkedet. Det koster, men udgiften opvejes af smag og kvalitet, og nu har jeg jo bedre råd, end da jeg som ung stort set kun skelede til prisen og gerne købte bearnaise som pulver eller på dåse«.

LÆS ARTIKEL

Undgår du den type varer i dag?
»Nu vil jeg ikke røre den slags erstatningsprodukter med en ildtang. Jo mindre forarbejdet, jo bedre. Vi går meget efter fuldkorn og økologi, især med frugt og grønt, for det er uhyggeligt, hvis noget revet citronskal sender alle mulige sprøjtemidler direkte ned i maden«.

Hvad er jeres madbudget?
»Aner det ikke, men det er en meget stor post. Også fordi vi tager børnene med ud at spise cirka en gang om ugen. Vil gerne opdrage dem til at være åbne og spise alt muligt, og det går meget godt. Nytårsaften spiste de f.eks. østers«.

Noget du ikke selv bryder dig om?
»Jeg er ikke så vild med hjerter og lever. Fik rigeligt i min barndom«.Hvad forkæler du dig selv med?
»Er vild med lækre oste, gerne fra et af landets små, økologiske mejerier. Jeg er også glad for øl fra mikrobryggerier, sjældent den smagløse fra de store bryggerier. Da vi fik nyt køkken, var mit eneste krav, at fadølsanlægget blev indbygget«.

Er du til slik og søde sager?
»Min store svaghed er gammeldags wienerbrød, som jeg stort set aldrig køber, for så får jeg for meget ned. Chokolade, marcipan og nougat kan også friste«.

Noget du typisk løber tør for?
»Cykellygter, for jeg glemmer tit at tage dem af cyklen, og så bliver de stjålet«.

Hvilke transportmidler har du?
»En standard citybike fra den lokale cykelhandler nær universitetet. Når den bliver stjålet, køber jeg en ny af samme slags. Da jeg for 15 år siden begyndte at cykle til og fra arbejde, solgte jeg min bil og nøjedes med at læne mig op ad min kones, men for et års tid siden kom jeg til at købe en 14 år gammel Jaguar XK sportsvogn«.

Motion ud over cyklingen?
»Jeg løber, cirka 30 km om ugen, typisk 5-8 km om morgenen i Dyrehaven, men en maraton med hustruen i New York er det også blevet til. Hvis en af os virker sur, siger den anden, at nu skal du vist ud at løbe en tur. Jeg får det skidt uden motion«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS KLUMME

Dit seneste store køb?
»Et sommerhus helt ud til vandet ved Vejby Strand. Det tog tid at finde et firma, som vil skille det gamle hus ad og genbruge tegl, tømmer og alt muligt«.

Det næste store køb?
»Det bliver nok noget med jordvarme og solceller til det nyrenoverede hus, for vi vil have et nulenergihus«.

Bolig har høj prioritet?
»Ja, jeg sætter pris på gode rammer for familiens liv, både i hverdagen og ferier – vi har også en lejlighed ved Gordon’s Bay, Cape Town i Sydafrika. Rejser er også en stor post, selv om det ikke er miljøvenligt, og vi ellers går meget op i at undgå madspild samt i affaldssortering, genbrug, strømbesparelser og andet, der har med planetens sundhed at gøre«.

Hvad med elektronik?

»O.k., jeg har det meste på grund af nytteværdien, og fordi jeg ikke vil hægtes af. Men jeg læser alt på den bærbare eller iPad og printer stort set aldrig papirer«. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden