Æv. Det er ikke rimeligt, at cyklister fra 1. januar skla have fordoblet bødetaksterne for forseelser i trafikken, mener Cyklistforbundet,
Foto: JENS DRESLING

Æv. Det er ikke rimeligt, at cyklister fra 1. januar skla have fordoblet bødetaksterne for forseelser i trafikken, mener Cyklistforbundet,

Forbrug og liv

Cyklistforbund: Nye bøder er dybt urimelige

1.000 kroner for at svinge til højre for rødt er »langt ude«, mener Cyklistforbundet.

Forbrug og liv

Det er helt i orden at give cyklister bøder, når de overtræder færdselsloven eller kører hensynsløst.

Men at taksterne fra første januar stiger til 1000 kroner for såkaldt »grove forseelser«, er at skyde over målet. Det mener direktør i Cyklistforbundet, Jens Loft Rasmussen.

»Vi har ikke noget imod, at bøder stiger med prisudviklingen, men vi har meget svært ved at forstå, at de skal stige med 100 procent for netop cyklister. Det er langt ude«, siger han.

Forseelse og straf

Det er første gang i 12 år, at cyklisternes bøder bliver sat op. Og hvor det førhen kostede 500 kroner at se stort på færdselsloven på den tohjulede, er prisen for at køre over for rødt eller tale i håndholdt mobiltelefon fra i næste uge 1000 kroner. Kører du for eksempel uden hænder eller forcerer du fortovet, er prisen 700 kroner.

OVERBLIK

Jens Loft Rasmussen har svært ved at forstå, hvorfor Folketinget ikke har skelet til cyklisternes rolle i trafikken, da de tidligere på året vedtog loven om de forhøjede bøder.

»Vi foreslog, at det skulle koste 1000 kroner, hvis man var til fare for andre. De nye bøder bryder jo med det grundlæggende princip i dansk ret om, at der skal være proportion mellem forseelse og straf«, siger han.

Men hvis cyklisterne følger loven, så er det jo helt gratis?

»Ja, det er rigtigt, men derfor skal der stadig være sammenhæng mellem forseelserne og den straf, de giver. Det mener vi bestemt ikke, der er her - det er da dybt urimeligt, at en cyklist skal betale en fjerdedel af, hvad hendes cykel er værd, hvis hun laver noget, der ikke er farligt for nogen. En nat på en øde gade bør det ikke være et problem at svinge til højre for rødt«.

Men hvis noget er forbudt, er det jo forbudt. Hvorfor skal cyklister så have særbehandling?

»Vi synes ikke, cyklister skal have frit spil. Men vi ved, at det primært er bilister, der er skyld i de alvorlige ulykker - det er jo ikke cyklister, der slår andre ihjel. Cyklister kan være irriterende, men det mener jeg, at mindre bøder sagtens kan stå mål med«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce