Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Æv. Det er ikke rimeligt, at cyklister fra 1. januar skla have fordoblet bødetaksterne for forseelser i trafikken, mener Cyklistforbundet,
Foto: JENS DRESLING

Æv. Det er ikke rimeligt, at cyklister fra 1. januar skla have fordoblet bødetaksterne for forseelser i trafikken, mener Cyklistforbundet,

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cyklistforbund: Nye bøder er dybt urimelige

1.000 kroner for at svinge til højre for rødt er »langt ude«, mener Cyklistforbundet.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er helt i orden at give cyklister bøder, når de overtræder færdselsloven eller kører hensynsløst.

Men at taksterne fra første januar stiger til 1000 kroner for såkaldt »grove forseelser«, er at skyde over målet. Det mener direktør i Cyklistforbundet, Jens Loft Rasmussen.

»Vi har ikke noget imod, at bøder stiger med prisudviklingen, men vi har meget svært ved at forstå, at de skal stige med 100 procent for netop cyklister. Det er langt ude«, siger han.

Forseelse og straf

Det er første gang i 12 år, at cyklisternes bøder bliver sat op. Og hvor det førhen kostede 500 kroner at se stort på færdselsloven på den tohjulede, er prisen for at køre over for rødt eller tale i håndholdt mobiltelefon fra i næste uge 1000 kroner. Kører du for eksempel uden hænder eller forcerer du fortovet, er prisen 700 kroner.

OVERBLIK

Jens Loft Rasmussen har svært ved at forstå, hvorfor Folketinget ikke har skelet til cyklisternes rolle i trafikken, da de tidligere på året vedtog loven om de forhøjede bøder.

»Vi foreslog, at det skulle koste 1000 kroner, hvis man var til fare for andre. De nye bøder bryder jo med det grundlæggende princip i dansk ret om, at der skal være proportion mellem forseelse og straf«, siger han.

Men hvis cyklisterne følger loven, så er det jo helt gratis?

»Ja, det er rigtigt, men derfor skal der stadig være sammenhæng mellem forseelserne og den straf, de giver. Det mener vi bestemt ikke, der er her - det er da dybt urimeligt, at en cyklist skal betale en fjerdedel af, hvad hendes cykel er værd, hvis hun laver noget, der ikke er farligt for nogen. En nat på en øde gade bør det ikke være et problem at svinge til højre for rødt«.

Men hvis noget er forbudt, er det jo forbudt. Hvorfor skal cyklister så have særbehandling?

»Vi synes ikke, cyklister skal have frit spil. Men vi ved, at det primært er bilister, der er skyld i de alvorlige ulykker - det er jo ikke cyklister, der slår andre ihjel. Cyklister kan være irriterende, men det mener jeg, at mindre bøder sagtens kan stå mål med«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden