Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

søvn. Over 70 procent af de 15-årige unge sover mindre end anbefalet.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Computeren spænder ben for unges nattesøvn

For få timer under dynen kan få alvorlige konsekvenser for de unge mennesker.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mistrivsel, ringe præstationer i skolen, koncentrationsbesvær og risiko for overvægt. Danske unge sover for lidt, og det kan have alvorlige konsekvenser.

En ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed står bag, viser, at danske børn og unge ikke får den mængde søvn, de har behov for.

»Skoleelever, der er 15 år gamle, sover i gennemsnit syv timer og tre kvarter, og det er meget mindre, end søvnforskere anbefaler«, fortæller Bjørn Holstein, der er professor på Statens Institut for Folkesundhed. Han har været med til at lave undersøgelsen.

»Der er noget helt galt« Anbefalingen lyder på ni timer, men det er der ikke mange, der når op på. 15-20 procent af 11-årige, over 50 procent af 13-årige og over 70 procent af 15-årige sover højest otte timer pr. nat.

Undersøgelsen er baseret på 4.922 danske skoleelever på femte, syvende og niende klassetrin og tager udgangspunkt i nætter inden skoledage. Resultatet bekymrer Bjørn Holstein.

»Det er en observation af, at der er noget, der er helt galt i forhold til sundhedsanbefalingerne«, siger han.

Den manglende søvn kan nemlig have alvorlige konsekvenser for de unges velbefindende.

Farligt for helbreddet
»Der foreligger flere undersøgelser, der viser, at for lidt søvn hos børn og unge kan have negative sundhedskonsekvenser«, siger Poul Jennum, professor ved Dansk Center for Søvnmedicin, Glostrup Hospital.

»Nedsat søvn medfører øget trætbarhed, nedsat koncentration og indlæring, ændret appetit og motion og er muligvis forbundet med overvægt«, fortæller han.

På den måde kan den manglende tid under dynen føre en masse afledte konsekvenser med sig, som kan skabe problemer for de unge.

Vil hellere surfe på nettet
Folkene bag undersøgelsen peger på, at de korte nætter kan hænge sammen med, at søvnen er i skarp konkurrence med elektroniske medier, når det gælder unges tid. Især er timerne foran computeren en tidsrøver, der stjæler tiden fra nattesøvnen. Unge bruger flere og flere timer på computerspil og internetsurfing, og den tid skal jo findes et sted.

Derudover er de elektroniske medier ikke den bedste sovepille.

»Det er sandsynligt, at anvendelse af informationsteknologi, inklusiv elektroniske medier, sent om aftenen forstyrrer søvnen«, siger Poul Jennum.

Forældres ansvar

»Selvom forholdet er utilstrækkeligt undersøgt, bør forældre være opmærksomme på børn og unges vaner med sociale medier, brug af elektroniske medier samt kost og motion«, påpeger Poul Jennum.

Han mener, at emnet bør diskuteres med forældrene og på skolerne rundt om i landet.

Også Bjørn Holstein er enig i, at et offentligt fokus muligvis kan skabe opmærksomhed på problemet.

LÆS OGSÅ

»Man skal begynde at tale om det. Jeg tror, mange overser det, fordi det ikke er et emne, der har været i den offentlige debat om sundhed«, råder han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden