Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIKE PERSSON/AP
Foto: MIKE PERSSON/AP

Det er ifølge en ny rapport tvivlsomt, om blandt andre Levi's er stoppet med at bruge den udskældte sandblæsningsmetode til at fremstille sine jeans.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport: Kendte mærker bruger stadig dødelige metoder til at fremstille jeans

Sandblæsning finder stadig sted på fem ud af ni fabrikker i Bangladesh.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi lover højt og helligt, at vi stopper med at købe sandblæste jeans fra fabrikker i blandt andet Bangladesh«.

Det var i hovedtræk løfterne fra en lang række danske og internationale butikskæder og modebrands, da der for et år siden for alvor kom fokus på, hvor sundhedsfarligt det er at sandblæse jeans, så de ser slidte ud.

Tekstilarbejdere får nemlig støv i lungerne, så de bliver kronisk syge og i værste fald bliver slemt indvaliderede eller dør i en tidlig alder.

56 ud af 73 har åndedrætsproblemer
Men en ny rapport om jeansproduktion i Bangladesh sår ifølge 24timer alvorlig tvivl om, hvorvidt brands som H&M, Levi’s, C&A, Esprit, Lee, Zara og Diesel faktisk er stoppet med at aftage sandblæste jeans fra fabrikker i Bangladesh.»De store virksomheders kontrol med den bangladeshiske tekstilindustri er mildest talt mangelfuld,« siger Klaus Melvin Jensen, der er dansk koordinator for det internationale Clean Clothes Campaign, til 24timer.

Organisationen udkom torsdag med en rapport, der på baggrund af interview med tekstilarbejdere i Bangladesh konkluderer, at sandblæsning stadig finder sted på fem ud af ni undersøgte fabrikker, som ikke udelukkende producerer til de førnævnte brands, men også andre varemærker.

56 af 73 interviewede arbejdere oplyste, at de havde åndedrætsproblemer, og i rapporten står, at sandblæsningen ofte finder sted i nattens mulm og mørke, når der næppe kommer kontrolbesøg fra de vestlige virksomheder.

Clean Clothes Campaign vil nu henvende sig de danske virksomheder, som har lovet, at de ikke vil benytte sandblæsning, og bede dem forklare, hvordan de vil sikre sig, at de ikke forhandler dødelige jeans’ eller killer jeans’, som Clean Clothes Campaign kalder bukserne.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden