Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SUndt. Selvom frugter er gode for kroppen, må de ikke kaldes for 'superfrugter'. Det har Fødevarestyrelsen tolket ud  af EU's lovgivning på området.
Foto: TINA NIELSEN

SUndt. Selvom frugter er gode for kroppen, må de ikke kaldes for 'superfrugter'. Det har Fødevarestyrelsen tolket ud af EU's lovgivning på området.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Superfrugter' bandlyst af Fødevarestyrelsen

Det er slut med at anprise frugtprodukter med betegnelsen 'super' eller 'power'.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis ikke en virksomhed kan dokumentere, at deres frugter har særligt sundhedsfremmende egenskaber, må de ikke anprise dem som 'superfrugter' eller 'powrfruit' som nogle kalder dem.

Et gennemført tåbeligt forbud, mener direktøren for smoothie-producenten Froosh om Fødevarestyrelsens begrundelse, der har forbudt ham at skrive 'superfruit’ på sine små frugtige flasker.

Det skriver 24timer.

Vildledende markedsføring »Ude i vores lagerhal står der 10 paller med smoothies. De er godkendte, sunde, ernæringsrigtige og efterspurgte. Men vi må ikke sælge dem. Og lige nu risikerer vi at skulle hælde det hele ud her midt i debatten om madspild«, siger Froosh-direktør Brendan Harris til 24timer.

Han er bare en af en række fødevareproducenter, som er super uenige med Fødevarestyrelsen i, at det er en vildledende overdrivelse at kalde frugter 'superfrugter’ eller 'powerfruits’.Producenterne synes, frugterne er så sunde, at de kan skrive sådan, men ifølge Fødevarestyrelsen mangler der dokumentation for, at de ligefrem er 'power’ eller 'super’.

»Vi har haft en del sager med virksomheder, som i strid med reglerne bruger 'super’ og 'power’ uden at kunne dokumentere, at produkterne har ekstraordinært sunde egenskaber, og så er det vildledende,« siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen, til 24timer.

For få måneder siden fik den nordjyske virksomhed Kildespring beslaglagt over 7.000 flasker smoothies af Fødevarestyrelsen, fordi der på etiketterne stod 'superfruits’.

»Vi har nu solgt produkterne til andre EU-lande, som ikke har problemer med ordet 'superfruit’«, siger John Wøhlk, direktør i Kildespring, til 24timer.

Også Froosh kan problemfrit markedsføre sig med 'superfruit’ i andre lande end i Danmark, hvor Fødevarestyrelsen fastholder, at den tolker EU’s regler på området korrekt.

Danone kan stadig skrive 'Power'

Den franske mejerigigant Danone er også uenig med den danske fødevaremyndighed i spørgsmålet. Mandag beskrev 24timer, at styrelsen har givet Danone en bøde på 10.000 kroner for at bryde loven ved at påstå, at en bakterie, som blandt andet findes i Actimel, kunne have helbredende egenskaber.

LÆS ARTIKEL

Samme yoghurt, hævder Danone, indeholder powerfruit’ - med henvisning til, at den har et højt indhold af C-vitamin. Men styrelsen mener modsat Danone, det er urimeligt at sidestille vitaminindholdet med 'power’.

»Det giver nemlig en vildledende opfattelse af, at man bliver sund og stærk af at indtage produktet,« sagde Bjørn Wirlander, fødevarechef i Fødevarestyrelsen, fredag til 24timer.

Men indtil videre kan Danone fuldt lovligt markedsføre Actimel med 'powerfruit’, for Danone har klaget over Fødevarestyrelsens indskærpelse og fået såkaldt opsættende virkning - altså ret til at vente med at rette sig efter kritikken, til en klageinstans har efterprøvet den.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden