Guldgrube. Der kan være perler i din brugte spilsamling, men sælg dem smart.

Guldgrube. Der kan være perler i din brugte spilsamling, men sælg dem smart.

Forbrug og liv

Sådan tjener du mest på dine brugte spil

Der kan være guld i din spilsamling, men sælg dem smart. Tjek guider til de bedste måder at både sælge og finde brugte spil på.

Forbrug og liv

Prinsessen ER reddet, sangene er skrålet, og verdensmesterskabet er vundet.

Ældre spil som 'FIFA 2011', 'SingStar' eller 'Super Mario Galaxy' er ofte for længst blevet fortrængt til den støvede hylde frem for at snurre i spillekonsollen, men spillene kan stadig være noget værd.

QXL: Sælg et spil ad gangen
For sætter man dem til salg på enten internet-auktioner eller online-brugtbutikker på nettet, så kan man få en pæn fortjeneste ud af sin brugte spilsamling. Og her er det vigtigt ikke blindt at ty til pakkeløsninger, for oftest kan man få højere fortjeneste ved at sælge spillene enkeltvis:

»Pakkepriser på konsoller og spil er som regel attraktive for køberne, men sælgerne snyder sig selv ved ikke i stedet at sælge spillene enkeltvis og hver for sig. For hvorfor skal en køber betale for tre årgange af Fifa, hvis hun er mere interesseret i SimCity. Resultatet er, at køberen presser pakkeprisen og dermed sælgerens fortjeneste«, siger adm. direktør Steen Trier fra netauktionen QXL.

Gennem årene har QXL ifølge Steen Trier set højeste priser på enkelt-spil frem for pakkeløsningerne:

LÆS OGSÅ

»Vi vurderer, at sælgerne får 20-25% mere for deres samling af spil ved at sælge dem enkeltvis fremfor i en pakke. Det kan hurtigt løbe op i et par hundrede kroner for en gennemsnitlig stor spilsamling. Og så er gevinsten ovenikøbet skattefri«, siger han.

»Hvad enten det er frimærker, mønter, Tekno biler eller andre former for samlinger, så har sælgerne for længst fundet ud af, at det er smartest at sælge delene enkeltvis. Slutprisen vil altid være markedsprisen for den enkelte vare. Dermed sælger sælgeren ikke for billigt, og køberen køber ikke for dyrt«.

Ikke altid enkeltvis
Om man skal sælge sine brugte spil i bundter eller enkeltvis afhænger dog i høj grad af, hvilke spil, man vil sælge. Det vurderer spilekspert og kurator Rune Keller fra Spilmuseet i Ikast:

»Hvis det drejer sig om sjældne eller meget eftertragtede spil, der har en høj værdi som f.eks. gode rolle-, platform eller actionspil til PlayStation 1 eller ældre konsoller, så er det selvfølgelig bedst at sælge dem seperat. Hvis man vil sælge dem i Danmark skal det være på specialiserede danske spilsites som f.eks. Daily Rush eller PlayRight, for at der er interesserede købere nok - ellers eBay«, siger han.

»I andre tilfælde, altså den mere generiske spilsamling med de typiske action-, racer- og sportspil, kan det næppe betale sig at sælge tingene seperat. Her er det bedre at sælge som en pakke med konsol, tilbehør og spil, for ellers vil man aldrig få de enkelte ting solgt, og besværet med at handle med flere købere overstiger værdien på disse titler«.

LÆS ARTIKEL

Dermed opfordrer Rune Keller vordende sælgere til altid at vurdere, hvor sjældne og eftertragtede spillene i deres spilsamling er:

»For mere udbredte spil som enten er meget populære - f.eks. alt med Mario - eller kun få måneder gamle, er det også bedst at sælge spillene seperat og på steder med mange brugere, fx QXL eller Den Blå Avis. For nye spil kan det nogle gange betale sig at bruge indbyningstilbud i butikker som GameStop, hvis man vil købe andre spil«, vurderer han.

Hold dig fra genbrugsbutikkern - nogen gange
Steen Trier fra QXL advarer dog - ikke overraskende - mod at sælge sine brugte spil i spilbutikker som netop GameStop eller genbrugsbutikker:

»Som sælger har man reelt to muligheder for at komme af med sine gamle konsolspil. Enten kan man sælge dem på nettet eller også kan man gøre brug af en byt-til-nyt-ordning, der findes i forskellige spilbutikker. Forskellen er, at sælger man på nettet får man markedsprisen og benytter man sig af en byt-til-nyt-ordning, får man væsentligt under, da butikken netop selv kun kan sælge til markedsprisen, men stadig skal have en fortjeneste«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Til gengæld kan man som køber gøre kup og finde billige sjældne spil i spilbutikkerne.

I Rune Kellers erfaring er det sjældent, at man finder annoncer på nettet med et enkelt spil, der er meget mere værd end det sælges for, men det er der større chancer for i byttebutikker eller netop GameStops brugtafdeling for ældre konsolspil, da butikken ofte ikke prissætter efter det enkelte spils værdi.

Brug QXL eller eBay

Samtidig foreslår Rune Keller, at QXL og eBay er de to bedste steder at starte, hvis man vil handle med brugte spil:

»QXL er for "Familien Danmark", og det mest trygge sted at starte, fordi brugerne mest er danskere og dermed nemmere at undersøge troværdigheden af. Når det er sagt, så er der i min erfaring alligevel en del misbrugsproblemer med svindlere, og QXL favoriserer sælgerne meget fremfor køberne. Man betaler typisk med bankoverførsel, og så er der ikke meget hjælp at hente, hvis der opstår problemer«, vurderer han.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld udvalget kolossal stort særligt som køber, hvis man rykker til den mere internationale auktionsside eBay:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»eBay er jo et slaraffenland uden lige hvis man tager England, Tyskland og evt. USA med, og man kan købe og sælge alt, og til meget bedre priser end herhjemme. Der er en del svindlere, så man skal være opmærksom, men generelt er der få problemer, og eBay giver god hjælp, hvis det alligevel går galt«, vurderer han.

»Man skal selvfølgelig være meget opmærksom på prisen på porto, der fra de fleste lande ikke er dyrere end at sende indenrigs i Danmark, men det er et nemt område at snyde prisen op på. Man skal også være opmærksom på om sælgeren vil sende til Danmark, og være varsom overfor kopiprodukter, der både ses fra almindelige Nintendo DS-spil til sjældne samlerobjekter«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden