Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sprogspil. Wordfeud styrker interessen for sprog og kan endda forbedre dine danskkundskaber, mener professor i børnesprog.
Foto: Finn Frandsen

Sprogspil. Wordfeud styrker interessen for sprog og kan endda forbedre dine danskkundskaber, mener professor i børnesprog.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Wordfeud kan gøre dig klogere

Ordspillet kan være tidsfordriv, men også en kilde til bedre sprog.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det populære ordspil, Wordfeud, har for alvor fanget danskernes opmærksomhed. Man kan nemt have flere spil i gang på samme tid, og derfor ryger der også nemt mange minutter på spillet hver eneste dag.

Men hvor dårlig samvittighed bør man egentlig have, hvis man er kommet til at tage en dyst eller to i arbejdstiden? Er ordfejden blot ligegyldigt tidsfordriv, eller lærer man faktisk noget?

LÆS OGSÅ

Ifølge Dorthe Bleses, der er professor i børnesprog og sprogtilegnelse ved Syddansk Universitet, behøver man ikke have helt sort samvittighed. Det digitale spil kan nemlig give mere end blot underholdning.

»Wordfeud er et af de spil, hvor man meget klart kan se, at der er et læringspotentiale i det«, siger hun.

En dansklærers drøm
Dorthe Bleses har stor viden om indlæring af sprog, og hun mener, at Wordfeud ikke blot er et legetøj, men også et redskab til at forbedre sit dansk.

»Det er en glimrende måde at blive mere opmærksom på sammenhæng mellem lyde og bogstaver og simpelthen blive bedre til at stave«.

»Desuden får man jo en dejlig respons på det, selv om ordbogen indtil videre har været lidt misvisende«, siger hun med henvisning til, at spillet indtil nu har brugt en onlinebaseret ordbog og ikke Retskrivningsordbogen.

»Derfor er det et virkelig nyttigt spil for både børn, unge og voksne. Det kan gøre dig stærkere til at stave og lære dig både de regelmæssige og uregelmæssige stavemåder«, siger Dorthe Bleses.

Konkurrence gør ord sjove
Dorthe Bleses understreger, at konkurrenceelementet i Wordfeud gør, at man bliver mere interesseret i at lære sproget bedre at kende.

»Hvis man gerne vil være rigtig god, så prøver man jo at vride sin hjerne for at finde på nye ord, og man tvinges også til at finde på ord, hvor man skal bruge nogle af yderbogstaverne, som ikke bliver brugt så ofte«.

For Andreas Rasholm er netop konkurrencen i spillet væsentligt. Han spiller det originale Scrabble, hvor både brætspillet og modstanderen er fysisk til stede.

De seneste tre år har han spillet så seriøst, at han nu er Danmarks højest rangerende spiller og bestyrelsesmedlem i Dansk Scrabbleforening.

Wordfeud-talent kan bruges i hverdagen
For at blive en bedre Scrabble-spiller har Andreas Rasholm trænet ord, som han ellers ikke ville have stødt på i sit daglige liv.

»Jeg har fået et større ordforråd, efter jeg er begyndt at spille. Nogle gange har jeg dog lært ord for dyrearter eller kemiske forbindelser, som ikke er så relevante i mit aktive ordforråd«, siger Andreas Rasholm, der studerer filosofi på universitetet.

Dog mener han, at man generelt får en større forståelse for sprog, som man kan bruge i hverdagen. Dertil er Dorthe Bleses enig;

»Man får stimuleret sine stavekompetencer, og det kan man jo bruge alle steder i livet. Jeg tror, det er en rigtig god måde at træne sine stavefærdigheder«.

»Spillet understøtter den måde, som hjernen lærer nyt på, fordi man skal lede efter nye ord på baggrund af dem, man kender i forvejen. Derfor kan det understøtte det semantiske netværk, som vores ordforråd består af. Og så er spillet tilmed enormt sjovt«, siger hun.

Sprognævnet er begejstret

Og denne kollektive morskab over sprog møder begejstring hos Dansk Sprognævn. Interessen for ord er nemlig helt væsentligt, mener kampagneleder Line Pedersen.

»Et spil som det er med til at styrke sprogglæden og legen med sproget, og det er vi fra Sprognævnets side rigtig glade for. Interessen for sprog, der samtidig giver noget sjov, er nærmest den bedste interesse. For der tilegner man sig sproget og gør det til sit eget«, siger hun.

LÆS OGSÅ

»Det betyder også noget, at man har det inde i sin hverdag på en anden måde, end når man blot bruger det mundtligt. Den skriftlige træning er meget vigtig, og den fungerer godt i forbindelse med Wordfeud«, siger Line Pedersen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden