risiko. Det er ikke altid problemfrit at få sin krop udsmykket, fortæller DRs Kontant. (arkivfoto)
Foto: ASTRID DALUM

risiko. Det er ikke altid problemfrit at få sin krop udsmykket, fortæller DRs Kontant. (arkivfoto)

Forbrug og liv

Farverig tatovering kostede Jimmy venstre ben

Hver femte tatoverede dansker får problemer med allergi eller sår, der ikke heler.

Forbrug og liv

Den var stor, fantasifuld og farverig.

Men 38-årige Jimmy Knigges tatovering, der fyldte det meste af hans ben fra ankel til hofte, har vist sig at blive hans livs mareridt. Fem gange har han fået amputeret stykker af sit ben, der nu stopper midt på låret.

Det fortæller DRs forbrugerprogram Kontant, der tirsdag aften stiller skarpt på de problemer, som hver femte tatoverede dansker får med deres kropsudsmykning.

Fra bylder til koldbrand
»Når man ser på al det forløb, jeg har været igennem, så fortryder jeg det, men på den anden side så havde jeg heller ikke så store forventninger til at det kunne gå galt«, siger Jimmy Knigge, der fik sin tatovering som 17 årig.

De første ti år, var der ingen problemer, men pludselig begyndte tatoveringen at koge op. Den udviklede sig til regulære bylder, og der gik koldbrand i benet, som måtte amputeres i bidder.

»Man er nødt til at acceptere, man fejler noget, man er nødt til at finde ud af, hvad kan jeg i dag og for mit vedkommende er der bare ikke særlig mange ting og det er svært«, siger den tidligere anlægsgartner, der i dag bruger sin tid på genoptræning på Bispebjerg hospital.

Spreder sig i kroppen
Jimmy Knigges tilfælde er grelt, men han er langt fra den eneste, der har haft problemer.

Farverne, der bruges til tatoveringer, indeholder giftige kemikalier – og de bliver hverken godkendt eller kontrolleret.

Stofferne sprøjtes direkte ind i huden og frigives langsomt til kroppen. Det er gammel viden, at hvis man f.eks. har en grøn eller rød tatovering på armen, så har man en grøn eller rød lymfeknude under armen.

Knap hver femte tatoverede dansker reagerer på farverne med alt fra mindre irritationer til alvorlige allergiske reaktioner, sår og bylder, der kan udvikle sig til koldbrand. Især den røde farve kan være farlig – og for længst forbudt i for eksempel røde pølser.

I en ny, svensk undersøgelse er det blevet konstateret, at 26 ud 31 af farverne indeholder stoffer, som man f.eks. forbyder i kosmetik. Det var bla. kræftfremkaldende og allergifremkaldende aminer, tungmetaller og såkaldte PAH’er, som også er kræftfremkaldende.

Se mere i Kontant tirsdag klokken 21.25.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce