Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

700kr. Når lygten hænger sådan her, kommer det til at koster en bøde efter 1. november.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye regler: Hver femte cyklist skal have nye lygter

Løst hængende lygter på cyklen bliver ulovligt fra den 1. november.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hele 21 procent har lygterne hængende løst på cyklen efter mørkets frembrud, viser nye tal fra Trygfonden.

Men det bliver snart forbudt. En ny lygtelov fra 1. november skærper kravene til synlighed, og så er det slut med 'dinglelygterne'.

»Mere end 20 procent af danskerne har lygter på cyklen, som bliver ulovlige 1. november. Og derfor vil vi gerne være med til at sætte fokus på, hvordan man bliver synlig i trafikken for at forebygge ulykker«, siger områdechef for sikkerhed hos TrygFonden, René Højer.

61 procent at fastmonterede lygter

Resultaterne kommer fra en ny undersøgelse, som har sat fokus på danskernes brug af cykellygter og reflekser i forbindelse med de skærpede regler for lys på cyklen.

Fremover skal lygterne sidde ordentligt fast på cyklen, lyse direkte frem og bagud og være synlige på minimum 300 meters afstand. Ellers kan det give en hilsen fra politiet på 700 kroner.

»Flere end halvdelen af årets ulykker i mørke med dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister sker fra november til januar. Så det er en farlig periode, cyklisterne går i møde, og derfor er det en rigtig god idé at huske cykellygterne«, råder han.

Hver fjerde voksne cyklist tager også den risiko. De cykler nemlig i mørke, selv om lygterne ligger hjemme. Og det er dumt, mener René Højer.

For samme pris som bøden fra ordensmagten kan man nemlig købe et godt sæt cykellygter i stedet.

»Vi ved fra et forskningsprojekt, at fastmonterede cykellygter øger trafiksikkerheden for cyklister. Fordelen er, at man aldrig glemmer at få dem med sig, og hvis man for eksempel vælger magnetcykellygter, skal man aldrig skifte batteri«, siger René Højer.Og 61 procent af cyklisterne har allerede taget det skridt og fået fastmonterede cykellygter på cyklen.

Og fra TrygFonden anbefaler man at få tjekket sine cykellygter hos cykelhandleren

»Ét er bøden - det er slemt nok. Men det er endnu værre, hvis man kører rundt med lygter, som man tror er i orden. Det skaber falsk tryghed og øger risikoen for, at der sker noget i trafikken«, siger René Højer.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden