Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

OPLYST. Light-Emitting Diode, LED eller lysdiode. Kært barn har mange navne, men lysdioden er ved at blive voksen. I denne tid er det 50 år siden, den blev sat i produktion.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De uundværlige dioder fylder 50 år

Lysdioderne er alle vegne i vores liv. Men det har taget 50 år at nå dertil.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den er ganske lille, men den er overalt omkring os. Lysdioden er gået fra at være et eksperiment til at være en betydelig del af vores hverdag. Og i denne tid er det 50 år siden, de blev sat i produktion.

LED’er alle vegne Lysdioden, eller LED’en, som den også hedder, er en af de ting, vi tager allermest for givet. Vi render alle rundt med tusindvis af lysdioder i lommen, der er lysdioder på næsten alle hjemmets elektroniske genstande, og mange af os bruger også lysdioder som belysning på hjemmefronten.

LED står for Light-Emitting Diode, og hvis du ikke helt fangede den med de tusinde lysdioder i lommen, så tag et kig på din smartphone. Hvis du f.eks. har en Samsung, har den formodentlig en AMOLED-skærm.

AMOLED står for Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode. En AMOLED er en højst moderne udgave af en lysdiode, og skærmene på langt de fleste smartphones består af tusindvis af disse.

Måske har du været ude for at købe et nyt fjernsyn? Her har sælgeren nede i butikken måske forsøgt at overbevise dig om, at du skal købe et OLED-tv i stedet for et LCD-tv? Det er fordi skærmen på et OLED-tv består af millioner af lysdioder, akkurat som på din smartphone.

Og det giver et bedre billede end et LCD-tv, der typiske består af et krystalpanel, der bliver belyst bagfra.

Naturvidenskabeligt gennembrud

Så ud over kaffemaskinen, mikroovnen, mobilopladeren i bilen, LED-pærerne fra IKEA og alle de andre steder, vi finder lysdioder i vores liv, er de altså også nu en del af den måde, vi bruger mobiltelefoner, tablets og fjernsyn på.

Med andre ord – LED’erne er alle vegne. Og i denne tid er det 50 år siden, de første LED’er blev skabt i fysisk form. Det skete hos den amerikanske elektronikgigant General Electric, hvor manden, der ofte kaldes lysdiodens far, arbejdede. Hans navn er Nick Holonyak, Jr.

LÆS OGSÅ

Han havde arbejdet på projektet igennem hele 1962, og i december samme år publicerede han sine forskningsresultater i det naturvidenskabelige magasin ’Applied Physics Letters’.

Efter årsskiftet gik General Electric i gang med at producere lysdioderne, der dengang kostede det hvide ud af øjnene. Fem år inde i produktionen af lysdioderne, kostede de stadig omkring 1.200 kroner stykket.

Det kan man så tænke over, mens man kigger på de over 700.000 moderne lysdioder, der udgør skærmen på en Samsung Galaxy S III.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden