Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Igen? Danskerne er bekymrede for at opleve sidste års voldsomme oplevelser igen, viser en undersøgelse fra Cowi. Arkivfoto.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne frygter nye oversvømmelser

Sidste års skybrud har sat sig spor i danskerne, viser undersøgelse.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag er det et år siden, hovedstadsområdet blev oversvømmet i et stort skybrud.

I dag bekymrer halvdelen af danskerne sig for, om nye oversvømmelser rammer deres bolig. Det viser en ny undersøgelse, ingeniørvirkssomheden Cowi har foretaget.

Især i København, hvor 61 procent af lejlighedsbeboerne har oplevet vanskader, er indbyggerne bekymrede over muligheden for nye oversvømmelser.

LÆS OGSÅ

»En stor del af københavnerne blev ramt ved sidste års skydbrud. Men også generelt set er byområder de mest udsatte ved voldsom regn, da der er mange 'vandtætte' overflader som asfalt og tage«, siger Henrik Winther, der er markedsdirektør for Cowis vand- og miljødivision.

Byerne kan ikke klare vandet
På asfalterede og belagte overflader bliver vandet ledt til kloakker, i stedet for at sive naturligt ned i jorden. Men i København - og i de fleste danske byer generelt - er kloaksystemet ikke bygget til at håndtere de store mængder regn. Konsekvensen er oversvømmede kældre og veje, som vi oplevede sidste år.

»Generelt er der i tætte byområder også i langt højere grad end i villa- og parcelhuskvarterer kældre under bygningerne. De rammes som noget af det første, når kloaksystemet overbelastes«, siger Henrik Winther.

Ifølge Cowi har hver fjerde danske husjer oplevet vand i kælderen eller på loftet, mens det på landsplan gælder hver 40 procent af lejlighedsbeboerne. Og ifølge Cowi kan husejere og boligselskaber godt gøre noget for at forebygge nye skader ved oversvømmelse og lette bekymringen.

Boligselskaberne ruster sig

Anbefalingen lyder, at man ikke skal opbevare betydningsfulde ting i kældre, hvor der er risiko for oversvømmelse, og at sætte sine opmagasinerede ting på hylder, så der kan tåle vand, så de bliver løftet op over et eventuelt oversvømmet gulv.

Det kan også betale sig at tage billeder af sine ejendele, så man kan fremvise fotodokumenation til forsikringsselskabet, hvis uheldet skulle være ude og oversvømmelsen komme.

Boligselskabet KAB, der administrerer over 50.000 lejemål i hovedstadsområdet, har efter sidste års skybrud lavet en beredskabsplan og forsøgt at tage højde for nye skybrud. Blandt andet har boligselskabet gennemgået sine ejendomme for utætheder og flyttet elektriske installationer højere op i bebyggelserne.

LÆS OGSÅ

»Vi har generelt et rigtig godt katastrofeberedskab, f.eks. ved ildebrande, men vi må indrømme, at sidste års skybrud kom bag på os«, siger kundedirektør Margrethe Pump fra KAB.

»Det vil vi gerne modvirke sker igen, og derfor tog vi initiativ til en beredskabsplan, som vi netop er blevet klare med. Den indeholder bl.a. procedurer for, hvem der gør hvad i tilfælde af en lignende situation, samt hvordan beboerne skal informeres. Og vi har nedsat en decideret krisestab med et eget telefonnummer«, fortæller hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden