Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kurveknæk. De reale huspriser - altså huspriser renset for inflation - er for første gang i 21 kvartaler steget.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Kurveknæk. De reale huspriser - altså huspriser renset for inflation - er for første gang i 21 kvartaler steget.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye tider: Fem år med faldende boligpriser er forbi

Tal fra Danmarks Statistik slår fast, at huspriserne rent faktisk stiger nu.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lidt har også ret. For boligejere har der været langt mellem lyspunkterne, men nu ser det ud til, at prisstigningen på boliger har bidt sig fat.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på enfamiliehuse steg med 1,2 procent i snit fra fjerde kvartal 2012 til første kvartal 2013.

»Med dagens tal i baghånden kan vi konstatere, at de reale huspriser - altså huspriser renset for inflation - for første gang længe er steget«, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Priserne faldt i to regioner
Han vil dog endnu ikke afblæse krisen på boligmarkedet helt og sige, at bunden er nået, og at vi så småt er begyndt at kravle op igen:

»Men skulle det vise sig at være en mere holdbar tendens på boligmarkedet, er der sat en stopper for en periode på 21 kvartaler, hvor de reale huspriser overordnet set har været faldende«, siger cheføkonomen.

Christian Hilligsøe Heinig har set på boligpriserne historisk. Han er kommet frem til, at vi lige nu er i den tredje længste nedtursperiode på boligmarkedet siden 1938, når der snakkes om udviklingen i de reale huspriser - kun overgået af perioden fra 1986-1993 og 1948-1956.

»Måler vi alternativt på størrelsen af nedturen i de reale huspriser, har faldet i denne krise været på 29 procent«, siger han.

»Det største reale prisfald er i 1979-1982 under den anden oliekrise med fald på 37 procent, mens perioden med skattereform og kartoffelkur fra 1986-1993 er et mulehår efter med et realt prisfald på huse på 36 procent«, siger cheføkonomen.

Den største stigning på enfamiliehuse fra fjerde kvartal 2012 til første kvartal 2013 var i Region Midtjylland med 2,2 procent. I Region Hovedstaden steg priserne med 1,7 procent og i Region Sjælland med 1,3 procent.

To regioner gik mod strømmen, og i Region Syddanmark faldt priserne med 0,8 procent, mens de dykkede med 0,5 procent i Region Nordjylland.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden