Optikerne hævder, at man kan ødelægge sine øjne ved ikke at bruge solbriller - men det er helt forkert, siger øjenlægerne.
Foto: MARTIN BUBANDT /Freelance

Optikerne hævder, at man kan ødelægge sine øjne ved ikke at bruge solbriller - men det er helt forkert, siger øjenlægerne.

Forbrug og liv

Optikeres råd om solbriller er hen i vejret

Optikernes advarsler om øjenskader, hvis man ikke bruger solbriller, er uvidenskabelig salgsretorik, siger øjenlæger.

Forbrug og liv

Brug solbriller, hvis du vil undgå øjenskader og grå stær. Sådan rådgiver de største optikerkæder og Danmarks Optikerforening om brugen af de farvede glas.

Men udsagnet er forkert og vildledende, lyder det fra landets førende eksperter i øjensygdomme og Forbrugerrådet.

»Rådgivningen afspejler det fortvivlende forhold, at når man ikke har den lægevidenskabelige baggrund, så har man en tilbøjelighed til at trække en lille faktor ud af en sammenhæng, blæse den op og forurene den med et salgsargument«, siger professor Jan Ulrik Prause, formand for øjenlægernes videnskabelige sammenslutning, Dansk Oftalmologisk Selskab.

Politiken har undersøgt rådgivningen om solbriller i de fem største optikerkæders butik i København. Alle advarer de om, at øjet kan lide skade uden brug af solbriller i Danmark, og fire ud af fem siger, at solbriller beskytter mod grå stær.

Postulater om videnskabelig baggrund
Danmarks Optikerforenings solbrilleråd er de samme, siger formand Per Michael Larsen. Forud for solbrillesæsonen skrev foreningens magasin, Optikeren, om, hvordan kunderne bør rådgives:

»Husk altid at beskytte øjnene mod solens uv-stråler, specielt i sommersolen. De kan give smertefuld øjenbetændelse, lede til synsnedsættende ændringer i hornhinden og give grå stær før tid«.

Men der er ingen videnskabelig substans i postulaterne fra brillebranchen:

»Når optikerne hævder, at solbriller beskytter mod grå stær, er de ude på tynd is. Der er intet videnskabeligt bevis for denne antagelse. Solbriller kan være gavnlige at bruge, hvis man bor i en ørken i Australien eller Arizona. I Danmark har de næppe nogen værdi for andre end dem, som arbejder udendørs hele året«, siger professor i øjensygdomme ved Glostrup Hospital og Københavns Universitet Michael Larsen.

Forbrugerrådet: Optikerne vildleder
De lægefaglige udsagn får Forbrugerrådet til at lange ud efter landets optikere.

»Den generelle anbefaling om at bruge solbriller for at undgå grå stær er en decideret vildledning af forbrugerne. Optikere har den dobbeltrolle, at de besidder en faglighed, men samtidig er sælgere. Derfor skal man være ekstra på vagt over for dem«, siger afdelingschef Mette Boye.

LÆS ARTIKEL Hun anbefaler Sundhedsstyrelsen at få udarbejdet en vejledning om solbrillernes effekt. Sundhedsstyrelsen finder aktuelt ikke behov for at lave en generel anbefaling til danskerne om brugen af solbriller: »Der er situationer, hvor solbriller kan være praktiske at bruge såsom på havet, når solen skinner. Men befolkningen i Danmark er tilstrækkelig oplyst til at kunne bruge sund fornuft i de fleste situationer. Den egenskab skal de ikke fratages ved alt for mange detaljerede, videnskabelige oplysninger«, skriver speciallæge i Sundhedsstyrelsen Susanne Gjedde i en e-mail til Politiken. Profil Optik vil stramme op

I en af landets største optikerkæder, Profil Optik, beklager man skræmmekampagnen og vil nu stramme op på den generelle rådgivning. »Du har fået argumenter for at købe solbriller af frygt for sygdomme eller forandringer i øjnene. Dem stiger jeg af på, for de er ikke dokumenteret, og jeg bryder mig ikke om at sælge varer på grund af frygt«, siger Profil Optiks kædechef, optiker Søren Broberg. Danmarks Optikerforening har imidlertid ikke i sinde at nuancere sin rådgivning til medlemsvirksomheder og danskerne, siger formand Per Michael Larsen. I en spørgeundersøgelse foretaget af FDB Analyse siger tre ud af ti danskere, at de bruger solbriller for at beskytte øjnene mod den farlige bestråling fra solen.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce