Kontodræber. De mange studiestartende står overfor en kæmpe udgift, når de skal købe bøger. Der er dog råd at hente, så du kan sikre dig de billigste bøger.
Foto: Pelle Rink

Kontodræber. De mange studiestartende står overfor en kæmpe udgift, når de skal købe bøger. Der er dog råd at hente, så du kan sikre dig de billigste bøger.

Forbrug og liv

Studiestart: Her er seks veje til billigere bøger

Udgifter til bøger løber hurtigt op, når man har studiestart.

Forbrug og liv

Hvis man skal starte på et studie, går der ikke længe, før bankkontoen balancerer omkring nul. Udover flytteudgifter, mad og rusture, så er køb af bøger en kæmpe udgift, når det første semester bliver skudt igang.

Regningen for indkøb af bøger sniger sig let op over 2.500 kroner, og SU'en rækker derfor ikke langt, når man har studiestart.

Politiken giver dig seks råd, der kan bringe udgifterne til bøger ned, så der bliver råd til en ekstra øl i fredagsbaren eller mulighed for at sætte bearnaisesauce på bordet, når de nye venner kommer til middag.

Køb brugt Studiebøger bruges sjældent i over to semestre, og der står derfor en hær af medstuderende klar til at sælge deres studiebøger, når de skal videre i teksten. Det er tit her, man kan få de største besparelser, da de fleste studerende er meget forhandlingsvenlige.

Du bør dog sikre dig at bogen er i rimelig stand, og om eventuelle overstregninger og noter, er noget du kan leve med, når du skal begrave øjnene i teksten.

Der er tit sedler på opslagstavlerne på studiet, der kan få dig i kontakt med de studerende, som sælger gamle bøger. De fleste studier har også en elektronisk opslagstavle eller en gruppe på Facebook, hvor de studerende kan købe og sælge bøger gennem.

Endelig kan du også besøge hjemmesider, hvor studerende også har mulighed for at sætte deres bøger til salg. Prøv for eksempel Pensum.dk eller StudenterGuiden.dk.

Gamle udgaver duer stadig
Mange bøger bliver genoptrykt i nye udgaver hvert år. Det drejer sig tit om smårettelser, eller at et afsnit i bogen får en ny placering. Det gør dig ikke nødvendigvis klogere at have den nyeste udgave, men blot fattigere.

Du skal dog være på vagt og undersøge, hvad forskellen er på den nye og den gamle udgave.

Du kan være heldig at finde de gamle udgaver på tilbud eller hos andre studerende, der er længere fremme på studiet. Husk at forhandle prisen ned, hvis den brugte bog er en gammel udgave.

Sammenlign priser på nettet
Når man slår op på første side i en bog, man skal bruge i et halvt år frem, kan det være rart at blive mødt af lugten af ny bog og en frisk knitrende lyd, hver gang man har tilbagelagt en side.

De nye bøger varierer dog meget i pris og findes generelt billigere på nettet. Vær opmærksom på, at gebyrer varierer meget på nettet, så sæt dig grundigt ind i, hvor du kan købe den billigste bog inklusiv fragt. Derudover er det vigtigt at undersøge leveringstiderne, så du ikke når halvt igennem semesteret, før bogen dukker op.

Sider såsom Bogpris.nu og Pensum.dk hjælper dig med at sammenligne priser på bøgerne.

Derudover kan Iphone-appen 'Billige bøger' sammenligne prisniveauet for bøgerne på tværs af mange danske og udenlandske butikker. Og det kan give store besparelser. Du skal bare åbne appen og scanne bogens stregkode med telefonens kamera. Det er også muligt at få en oversigt over priserne ved at taste bogens titel ind i appen.

Lån eller lej bøgerne
Nogle lærebøger kan findes på biblioteket, og så bliver læsningen gratis. Ulemperne ved at låne en bog er, at man ikke kan overstrege eller tage noter direkte i bogen, samt den korte låneperiode.

Vær ude i god tid, så dine medstuderende får fingrene i bibliotekets eksemplarer før dig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er mange, der gerne vil beholde bestemte bøger, selvom de ikke har brug for dem på det pågældende semester. De kan være villige til at låne eller leje deres bøger ud i et semester.

Googledet
Du kan være heldig at finde bøger online, der kan downloades gratis. Derudover er der mange studier, der benytter sig af kompendier, hvor man bare skal bruge enkelte kapitler eller udsnit fra bøger eller artikler. Meget af det materiale ligger tilgængeligt som pdf-filer i cyberspace. Prøv for eksempel at søge på Google eller Google Scholar.

Tag en kopi

Det kan være billigt at kopiere sin studiebog eller artikler, men vær sikker på at du har loven på din side. Det er for eksempel ikke lovligt at kopiere en bog i erhvervsmæssige kopibutikker, så få biblioteket til at hjælpe dig, eller gør det på din egen printer. Læs om reglerne for ophavsret og kopiering på Kulturministeriets hjemmeside.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce