Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SØREN SCHNOOR
Foto: SØREN SCHNOOR

SMART. Nye såkaldte smartphones kan efterhånden holde styr på det meste. Men den kan også meget nemt give dig stress, siger eksperter.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stressklinikker: Smartphones gør danskere syge

Hver tredje klient i behandling for stress er presset af sin smartphone, vurderer flere stressklinikker.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kan give dig styr på din kalender, vise dig dine e-mail og lave en indkøbsliste for dig.

Smartphonen kan løse mange af hverdagens gøremål, men den har også en grum bagside. Den er medvirkende til stress hos et øget antal danskere.

Det viser en rundringning til fem stressklinikker, som Politiken har foretaget.

De melder alle om, at smartphones er en stressfaktor hos en stigende andel af deres klienter. Bjarne Toftegård, stresscoach og leder af firmaet Forebyg Stress, som er et af de største stressfirmaer i Danmark med 65 tilknyttede stresscoaches, vurderer, at smartphonen er en medvirkende årsag til stress hos hver tredje af klienterne.

Problemet med smartphonen er, at den forhindrer os i at tage pauser

Samme vurdering kommer fra Benita Holt Rasmussen, psykolog og leder af virksomheden Det Danske Institut for Stress.

»Problemet med smartphonen er, at den forhindrer os i at tage pauser. Det er typisk folk i erhvervslivet med grænseløst arbejde, hvor smartphonen kan være en medvirkende årsag til stress, fordi de ikke slukker den, når de kommer hjem«, fortæller Benita Holt Rasmussen.

Tusindvis af sygemeldinger
Der findes intet samlet tal for, hvor mange danskere der årligt behandles for stress. Men Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø anslår, at omkring 35.000 danskere dagligt sygemelder sig på grund af stress.

Førhen tog folk også deres mobiltelefon med hjem, hvilket kunne være stressende, hvis telefonen kimede hele tiden.

Men med smartphone-indtoget har online-livet fået en ny dimension, idet smartphonen gør det muligt at gå på nettet konstant og få biplyde, når der tikker nye e-mail ind i indbakken.

En ny undersøgelse blandt mere end 1.000 danskere fra softwarevirksomheden Symantec viser, at hver fjerde af de adspurgte tjekker e-mail, sociale netværk eller nyheder på mobilen inden for den første halve time, fra de er vågnet.

Når der kommer e-mail eller beskeder, føler nogle, at de skal svare med det samme. Man mister kontrollen over telefonen og udvikler en afhængighed

Og netop den adfærd, hvor du er tilgængelig hele tiden, kan være med til, at man bliver stresset, forklarer Bjarne Toftegård.

»Når der kommer e-mail eller beskeder, føler nogle, at de skal svare med det samme. Man mister kontrollen over telefonen og udvikler en afhængighed, der gør, at man ikke kan finde ud af at lægge den fra sig«, siger Bjarne Toftegård.

En million går rundt med smart telefon
Udbredelsen af smartphones er vokset meget hurtigt de seneste par år. Således var der i slutningen af 2009 kun cirka 125.000 smartphones i Danmark, mens det tilsvarende tal et år senere var cirka en million. I juli i år var cirka to millioner danskere i besiddelse af en smart mobiltelefon. Det viser undersøgelser fra reklamebureauet Balleby & Grumsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og de smarte telefoner, som giver danskerne mulighed for at tjekke e-mail på mobilen, surfe på nettet og opdatere Facebook, bliver brugt flittigt. Således steg datatrafikken til mobile bredbånd med 73 procent fra 6,5 mia. MB til 11,3 mia. MB fra første halvår af 2010 til første halvår af 2011, fremgår det af den nyeste statistik fra IT- og Telestyrelsen.

Arbejdsgiverne er ansvarlige
Naja Rod Nielsen, stressforsker ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, mener, at det kan være svært for den enkelte medarbejder at lægge telefonen fra sig, når man har fri.

»Hvis der er en kultur på arbejdspladsen om, at det forventes, at man tjekker e-mail i løbet af weekenden og er til at få fat på, kan det være svært at slukke for telefonen, selv om det ikke står nogen steder, at man skal være online hele tiden«, siger hun og peger på, at arbejdsgiverne burde lave nogle retningslinjer for, hvordan medarbejderne skal forholde sig til det grænseløse arbejde, når de får udleveret en smartphone.

»Arbejdsgiverne har et ansvar for at lave klare retningslinjer for, hvornår man skal være tilgængelig, når de udleverer smartphones til medarbejderne. Samtidig skal lederne være opmærksomme på, at de ikke selv sender en række e-mail hele weekenden til medarbejdere, da det giver en signalværdi om, at man skal være tilgængelig«, siger Naja Rod Nielsen.

Samme opfordring kommer fra Dansk Magisterforening, som har haft flere medlemmer, der blandt andet er bukket under på grund af en bippende smartphone.

»Retningslinjerne kan defineres på fem linjer, men disse linjer er afgørende for, at medarbejderne ikke føler, at de skal stå til rådighed døgnet rundt«, siger Ole Grønne, forhandlingskonsulent og stresscoach i Dansk Magisterforening.

Et af medlemmerne, som gik ned med smartphone-stress sidste år, var en medarbejder i Region Nordjylland, som havde fået udleveret en smartphone fra arbejdsgiveren. »Når jeg sad og spiste eller så tv, lå telefonen hele tiden ved siden af, så jeg kunne tjekke, når der kom en mail fra arbejdet«, fortæller nordjyden.

Folk arbejder mere derhjemme
Hos Region Nordjylland erkender HR-chef Jacob Jacobsen, at smartphonen betyder, at medarbejderne arbejder mere, og vil tage forslaget om retningslinjer for brugen af smartphones med på næste møde i december i styregruppen, som skal revidere personalepolitikerne.

»Når folk får smartphones, arbejder de mere hjemmefra, men er til gengæld mindre på kontoret. Der er ingen tvivl om, at det totalt er en fordel for arbejdsgiveren, fordi de sammenlagt arbejder mere«, siger HR-chefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden