Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

FRASALG. Afhænder bankerne og Nationalbanken selskabet Nets, så vil dankortet og NemID komme på andre hænder. Især NemID er samfundsmæssig vigtig, understreger økonom.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økonom efter salgsrygte: NemID er en kronjuvel

Sælger bankerne Nets, så ryger et vigtigt samfundsgode med i købet, vurderer økonom.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et salg af dankortet kan måske gøre kortene lidt dyrere, men et salg af NemID vil være et afgørende skridt for det offentlige og erhvervslivet.

»NemID er en kronjuvel. Man kan forestille sig et samfund med 20 kortsystemer, men vi kan ikke leve med to eller tre betalingsformidlingssystemer«, siger Peter Erling Nielsen, der er lektor ved Københavns Universitets økonomiske institut.

Ifølge avisen Børsen overvejer bankerne sammen med Nationalbanken at sælge selskabet bag dankortet, NemID og Betalingsservice.

LÆS ARTIKEL

Dankortet har en dominerende plads på markedet for betalingskort i Danmark, men har længe været udfordret af andre og internationale kort. Til gengæld er NemID's position enestående.

»Hvis andre lande kan leve uden et fælles kortsystem, så kan vi også. Men NemID er et stort offentligt gode. Dér skal man tænke sig godt om«, siger Peter Erling Nielsen.

NemID er nøglen til dine digitale pengesager
NemID-løsningen er enestående ved at give adgang til for eksempel sin bank, til pensionskassen og til en lang række offentlige myndigheder såsom skattevæsenet og sin elektroniske patientjournal.

»Det er blevet en generel indgang til det hele. Det er et kolossalt velfærdsgode. Det er et system, som er super-velkørende. Jeg kunne leve uden dankort, men jeg kan ikke leve uden den infrastruktur«, siger han om det særlige login-system.

»Det er - tror jeg - centralnervesystemet i vores privatøkonomiske system her i landet. Det har været utroligt godt for dem, der skal modtage og betale penge - ikke bare for dem, der skal formidle penge«, tilføjer Peter Erling Nielsen.

Dankortet er ikke så afgørende
Hans reservationer om NemID's fremtid i et helt privat selskab omfatter ikke i samme grad dankortet, der også er en del af Nets' virksomhed.

»Det vil sikkert blive dyrere. Der har været et kraftigt politisk pres for, at det skulle være billigt, men der er en grænse for, hvor billigt det kan være«, forklarer universitetslektoren.

Han illustrerer det med den ballade, det for flere år siden gav, da det kom på tale at lægge et gebyr på 50 øre pr. transaktion for brug af dankortet. Det endte med et politisk indgreb, der satte grænser for, hvad der måtte kræves af kunderne for at benytte det udbredte betalingskort.

»De store banker har følt sig belastede af de små bankers kunder. De har følt, at de store - der er velplacerede i de større byer - betalte for de små banker«, mener Peter Erling Nielsen, der forudser, at dankortet i fremtiden meget vel kan blive »mindre dankort og en mere international korttype«.

Det bliver næppe det store problem. Dankortets centrale rolle for pengeoverførseler er veget efter indførelsen af netbankerne og deres NemID.

Derfor er dankortet heller ikke så vigtigt mere, som det var en gang, siger økonomilektoren, der peger på den udvikling, der er sket, når det gælder brugen af det gamle kort:

»Det er en mindre og mindre del, jeg betaler via dankort og en større og større del med elektronisk betaling«.

Dankortpris fylder ikke så meget

Af samme grund kan prisen for brugen være mindre afgørende i dag, end den har været tidligere. Og derfor er det måske ikke så afgørende, hvilke ændringer et eventuelt salg af Nets medfører for dankortet.

»Så måske skal man tage en dyb indånding og se, hvad der kommer på det kortmarked«, siger Peter Erling Nielsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden