Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HOSPITALSPLEJE. Kost & Ernæringsforbundet vil skrive kost og ernæring på landets hospitaler ind i sundhedsaftalerne for 2014.
Foto: FALS SIMON

HOSPITALSPLEJE. Kost & Ernæringsforbundet vil skrive kost og ernæring på landets hospitaler ind i sundhedsaftalerne for 2014.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbund: Regionerne skal have en madpolitik

Kost & Ernæringsforbundet vil ansætte diætister på alle landets hospitaler.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets hospitaler skal tvinges til at lave madplaner for patienterne.

Det mener formanden for Kost & Ernæringsrådet, Ghitta Parry, som vil have ernæringsindsatsen i hospitalsplejen på dagsordenen, når sundhedsaftalerne skal genforhandles i starten af 2014.

I sundhedsaftalerne vil forbundet forpligte alle landets regioner til at have en madpolitik på deres sygehuse og ansætte diætister og chefer for ernæring.

Men det mener hverken formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, eller sundhedsminister Astrid Krag (SF) er en god idé. De vil holde ernæringen ude af aftalerne og lade det være op til det enkelte hospital at lave en madpolitik.

Sundhedsaftaler vil gøre det seriøst Ghita Parry mener ikke, at mad og ernæring bliver taget seriøst, når det ikke står i sundhedsaftalerne, og derfor mener hun, det er vigtigt, de bliver en del af dem.

»Vi vil forpligte sygehusdirektionerne til at arbejde med ernæring. Det er ikke bare noget med mad, som enhver idiot kan lave. Ernæringen skal sidestilles med den medicinske behandling. Det er vigtigt, hvis så meget andet vi laver i sundhedsvæsenet skal have en effekt«, siger hun.

Ud over at skrive ernæring ind i sundhedsaftalerne, vil Kost & Ernæringsforbundet knytte diætister til afdelingerne på hospitalerne. Det vil forbundet gøre, fordi de ikke mener, at sygeplejersker og læger har mulighed for at arbejde nok med den mad, patienterne skal have.

»Det bliver dyrere at lade være med at interessere sig for ernæring. Det er dokumenteret allerede i dag, at det koster halvanden milliard, at man ikke interesserer sig for ernæring, fordi det øger antallet af dage, patienterne er indlagt«, siger hun og fortsætter:

»Det bør være en naturlig ting, at man ikke kan snakke medicinsk behandling uden at snakke ernæring«.

Rifler frem for spredehagl
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, er enig med køkkencheferne og Kost & Ernæringsforbundet i, at det er vigtigt at fokusere på maden på sygehusene. Men han mener ikke, at det er vejen frem at indføre en generel politik på området igennem sundhedsaftalerne.

»Jeg tror, at vi i stedet for at skyde med spredehagl, skal skyde med rifler efter de kategorier, hvor det er mest relevant, og det er hos de syge og hårdest ramte«, siger han og fortsætter:

»Jeg har set for mange generelle politikker, som man vedtager og tror, at alt er reddet. Men alt er ikke løst, bare fordi man laver en generel politik«.

Derfor mener Bent Hansen ikke, at regionerne skal bruge ressourcer på området. Der er i forvejen madpolitikker, som ligner den på Rigshospitalet, på mange af landets hospitaler, siger han.

»Men det skal ske individuelt ved at holde fokus på den enkelte afdeling og patient. Jeg er lidt bange for den generelle politik, som man bare kan læne sig op af. Jeg tror, at det er personalet, der skal bedømme, hvad patienten har brug for, når de står over for den enkelte«, siger han.

Sundhedsaftalerne er ikke det rigtige sted

I ministeriet for sundhed og forebyggelse er sundhedsminister Astrid Krag ligeså skeptisk som Bent Hansen. Heller ikke hun mener, det giver mening at tvinge landets hospitaler til at have en madpolitik.

»Der er ingen tvivl om, at en sund og nærende kost spiller en vigtig rolle, når en patient skal gennem et behandlingsforløb på et sygehus og efterfølgende vende tilbage til en sund og rask hverdag. Umiddelbart ser jeg dog ikke sundhedsaftalerne som det mest oplagte sted at håndtere kost- og ernæringsindsatsen«, skriver hun i en mail til Politiken.

»Men jeg vil opfordre regionerne og sygehusene til at prioritere patienternes ernæring højt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden