Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KRABBE LARS
Foto: KRABBE LARS

UFARLIGT. En omfattende risikovurdering frikender aspartam fra beskyldninger om at være årsagen til kræft og fosterskader.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU: Sødestof giver hverken kræft eller selvlysende børn

Det udskældte sødestof aspartam bliver fredet af omfattende EU-rapport.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan roligt knappe en light-sodavand op uden at frygte for dit helbred, fordi den indeholder aspartam.

Det konkluderer den mest omfattende EU-risikovurdering af et kemisk tilsætningsstof i fødevarer nogensinde.

»Det her skal give en sikkerhed til dem, der har været bekymrede for at intage aspartam. Jeg håber, det bliver opfattet sådan af forbrugerne«, siger Alicja Mortensen, der er formand for ekspertpanelet bag rapporten og seniorforsker på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Den nye risikovurdering har inddraget al forskning på området siden 1960'erne og er lavet af det europæiske panel European Food Safety Authority (EFSA), som består af 450 uafhængige fødevarereksperter fra hele Europa.

Mest udskældte sødestof Aspartam er et kemisk fremstillet sødestof, der bruges i light-produkter og i mange år har været mistænkt for at være årsagen til både kræft, hovedpine og overvægt. Det har været godkendt i Danmark siden midten af 1980'erne.

Rapporten har været to år undervejs, siden EU-Kommissionen i 2011 pålagde EFSA at undersøge kemiske tilsætningsstoffer i fødevarer og at starte med aspartam, fordi det var det mest forbrugerudskældte.

Forskningen på området har været intens i flere årtier, men den har ikke givet entydige resultater.

Alligevel mener formanden for panelet, at den nye EU-undersøgelse er sikker på grund af sin grundighed.

»De nuværende data viser, at det (aspartam, red.) er sikkert i de tilladte mængder«, siger Alicja Mortensen.

»Vi har inddraget al videnskabelig litteratur om aspartam, og derfor er vurderingen vigtig«.

Ingen fosterskader og kræft
I risikovurderingen har eksperterne taget fat på de ting, aspartam har været mest udskældt for - nemlig at være årsagen til kræft og fosterskader.

I rapporten slår ekspertpanelet fast, at det kemiske sødestof hverken kan beskyldes for at forsage kræft eller at skade et ufødt barn.

»Jeg er ikke overrasket over resultaterne, men jeg er glad for, at vi kan bekræfte, at stoffet er sikkert for forbrugerne i de den acceptable daglig indtagelse på 40 mg aspartam pr. kg legemsvægt per dag«, siger Alicja Mortensen.

Alicja Mortensen tilføjer dog, at sødestoffet kan være skadeligt i store mængder.

Men der skal mere end 24 gange det maksimale daglige indtag til at nå et skadeligt niveau, og derfor er Alicja Mortensen ikke bekymret for stoffet af den grund.

»Det er helt umuligt at spise så meget ved almindelige kostvaner«, siger hun.

Coca-Cola er glade for undersøgelsen
Et meget udskældt light-produkt er sodavand, hvor sukker er erstattet af sødemiddel. Coca-Cola, der er en meget stor producent af light-sodavand, klapper i hænderne over undersøgelsens resultater.

»Vi er naturligvis glade for, at det endnu engang bekræftes, at aspartam er en sikker fødevareingrediens. Især fordi det er den mest omfattende undersøgelse, der hidtil er foretaget«, siger kommunikationschef i Coca-Cola Nordic, Mikael Bonde Nielsen.

Om det betyder, at Coca-Cola får en stor stigning i salget af light-varer, er kommunikationschefen påpasselig med at vurdere.

»Det umuligt at sige, hvad det indebærer kommercielt. Det væsentlige for os er, at der altid er faglig tryghed om de ingredienser, vi bruger. Det er denne gennemgribende undersøgelse med til at sikre«, tilføjer han.

Første vurdering siden 1989

Aspartam blev godkendt i Danmark i 1980'erne, og på trods af at det kemiske stof har været til stor debat i mange år, har der ikke været gennemført en risikovurdering siden 1989.

LÆS OGSÅ:

Den eneste gruppe, sødestoffet er farligt for, er personer, der lider af PKU (Føllings syge, red.), som der fødes syv børn med om året. Gruppen kan ikke tåle det protein, der dannes under nedbrydningen af aspartam, men produkter, der indeholder aspartam, er allerede mærket for at advare mod dette.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden