Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fund. Siden august har der været 32 større byttemarkeder over hele landet, hvor store mængder forbrugsgoder får ny ejermand.
Foto: MORTEN LANGKILDE (arkiv)

Fund. Siden august har der været 32 større byttemarkeder over hele landet, hvor store mængder forbrugsgoder får ny ejermand.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugere forvandler deres affald til genbrug

Millioner af varer, som for to år siden bare blev smidt ud, bliver i stigende grad solgt, byttet eller givet videre.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens mange almindelige butikker må se langt efter kunderne, vælter danskerne ind hos brugthandlere som Den Blå Avis (DBA), Gul og Gratis samt Trendsales.

Med stigningstakter på henholdsvis 37, 10 og 19 procent har de tilsammen millioner af annoncer, som i de fleste tilfælde gælder en handel med en brugt vare. Sidste år satte kunderne 10 millioner varer til salg på dba.dk og over 950.000 på trendsales.dk.

»Der er sket et skift i værdierne og folks holdninger til brugte sager. Det er ikke skrald, men en ressource, man kan bruge. Og hvis det ikke kan sælges, kan man i hvert fald give det væk«, siger Wencke Gwozdz, der er lektor ved Copenhagen Business School CBS og blandt andet forsker i bæredygtigt forbrug.

Hun bakkes op af en Megafon-undersøgelse for Politiken, hvor danskerne er blevet spurgt til deres genbrugssalg.

Den viser, at 4 ud af 10 danskere de seneste to år har øget deres salg af brugte varer, som de tidligere bare ville have smidt ud, mens 56 procent har givet flere ting væk, som før var røget i skraldespanden.

LÆS OGSÅ

»Flere får øjnene op for, at ting, som de ikke selv tillægger særlig stor værdi, kan gå hen og være værdifulde for alle mulige andre«, siger Anders Rasmussen, kommunikationskonsulent hos ebay, der ejer DBA.

Den samlede omsætning på de handler, der finder sted via brugtannoncer på alle danske hjemmesider for brugte varer, løber op i omkring 80 milliarder kroner om året, oplyser Gul og Gratis, som er en anden af de store aktører inden for brugtsalg.

App booster brugtsalg
Ifølge Wencke Gwozdz har den teknologiske udvikling med internetbutikker og apps gjort det meget lettere at sælge sine ting.

»Det handler om det praktiske, men også om folks indstilling til forbrug. Nogle lejer børnetøjet i stedet for at købe det, andre opretter delesider på de sociale medier, og andre igen har gjort det til en hobby at gå på loppemarkedet«, siger hun.

På den teknologiske front har dba.dk udviklet en app, som gør det let at oprette en annonce direkte fra mobiltelefonen. Det har på et år øget antallet af annoncer med 37 procent og får brugerne til at lægge småvarer op, som de før ville smide ud, vurderer Anders Rasmussen fra dba.

Den udvikling er fint i tråd med regeringens affaldsstrategi, som lægger op til, at man skal se affald som en ressource i stedet for bare at skrotte det.

»Forbrugerne kan gøre en stor forskel ved at genbruge i stedet for at smide ud. Generelt handler det både om at bruge affaldet bedre og om at skabe mindre affald«, siger Anne-Mette Lyseholm Bendsen fra Miljøstyrelsen.

Hun peger på, at man sparer anslået 100 kilo ressourcer og 34 kilo CO2, hvis man bruger en smartphone i fem år frem for et, og at et par genbrugte jeans og en nederdel sparer 13 kilo ressourcer.

Trendsales og byttemarkeder

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Netbutikken Trendsales har over 10 år skabt sig en forretning på at være et socialt shoppeunivers, hvor især kvinder køber og sælger deres eget og børnenes tøj samt i stigende grad ting til boligen. Genbrugssalget skaber en anden holdning til kvalitet, mener medstifter af trendsales Martin Falslev Andersen. »Du hører kvinder argumentere for en dyrere flyverdragt til barnet, fordi den så bedre kan sælges, når barnet ikke kan passe den længere«, siger han.

LÆS OGSÅ

Men det er ikke kun via salg, at genbrugsvarerne skifter hænder. Siden august har der været 32 større byttemarkeder over hele landet, hvor store mængder forbrugsgoder får ny ejermand. Alene ved de 15 byttemarkeder, hvor tingene bliver vejet før bytningen, blev der byttet godt 18 ton varer bort, mens resterende 3 ton røg videre til genbrugsbutikkerne.

Byttemarkederne opfylder nogle af forbrugernes behov for at gøre en god handel, når der handles alt fra elevationssengebunde og køleskabe til læderjakker og sneakers, mener Rosa Føge, som er byttemarkedskoordinator.

»Det kan godt være, at man kommer, fordi man har ryddet ud, men hvis man så får et par lækre jeans med hjem, behøver man ikke gå ud og købe nogle nye«, siger Rosa Føge.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden