Vådt. Vores svedkirtler er beregnet til at holde vores temperaturbalance på omkring 37 grader ved lige. En temperatur, der er nødvendig for at kroppens celler fungerer bedst mulig.
Foto: MARTIN LEHMANN

Vådt. Vores svedkirtler er beregnet til at holde vores temperaturbalance på omkring 37 grader ved lige. En temperatur, der er nødvendig for at kroppens celler fungerer bedst mulig.

Forbrug og liv

Derfor lugter du, når du sveder

»Hvorfor sveder man« er blandt de mest googlede spørgsmål.

Forbrug og liv

»De fede må svede«, lyder et nedladende mundheld, som antyder, at overvægtige mennesker automatisk sveder mere end normalvægtige.

På samme måde tror mange, at jo dårligere form man er i, jo mere sveder man, fortæller Ole Bækgaard Nielsen, der er professor i medicinsk fysiologi Institut for Fysiologi og Biofysik på Aarhus Universitet.

»Men faktisk er det omvendt. For jo bedre form du er i, jo bedre er du til at svede«, siger han.

Livsvigtige dråber
Ud over at være en upraktisk, upopulær og ofte lugtende kropsvæske er sved ganske nødvendig for, at vi mennesker kan fungere.

»Det handler simpelthen om at komme af med varmen. Det er en fysiologisk proces«, siger professor i hudsygdomme, Lone Skov, der er overlæge ved Hud- og allergiafdeling på Gentofte Hospital.

Hun forklarer, at vores svedkirtler, der er fordelt over store dele af kroppen, er beregnet til at holde vores temperaturbalance på omkring 37 grader ved lige. En temperatur, der er nødvendig for at kroppens celler fungerer bedst mulig.

»Hunden kommer jo af med væske ved at ånde, men vi har svedkirtler, og derfor sveder vi«, siger hun.

Et svedigt emne på nettet
Historiens bag de svedige dråber optager langt fra kun professionelle. Faktisk er emnet så svedigt, at sætningen »Hvorfor sveder man?« var blandt de ti mest googlede spørgsmål i 2013.

Og selv om den velkendte kropsvæske ofte forbindes med en ubehagelig lugt, er det faktisk ikke sveden, der er skyldig, forklarer Lone Skov.

»Når man sveder, og det lugter, er det oftest, fordi man har bakterier siddende omkring svedkirtlerne. Det er bakterierne, og som regel ikke selve sveden, der lugter«, siger hun.

Det er samtidig forklaringen på, at sved, der fremkommer ved sport oftest ikke lugter så slemt, som den sved, der skyldes dårlig krops-hygiejne.

Klimaet gør dig til en bedre sveder
Det er antallet og fordelingen af svedkirtler på kroppen, der afgør, hvordan vi sveder og for eksempel er afgørende for, at man ofte sveder meget under armene. Men også klimaet er afgørende for, hvordan vi sveder.

»Hvis du rejser fra kulden til de varme lande, udvikler du din evne til at svede, simpelthen fordi der kommer flere svedkirtler i huden og de bliver mere jævnt fordelt«, siger fysiologi-professor Ole Bækgaard Nielsen fra Aarhus Universitet.

På den måde kan man komme af med mere kropsvæske, uden det sker i pletter.

»Vi kalder det faktisk ’usynlig fordampning’, når man sveder uden at blive våd af det. Så det er ikke fordi vi sveder mindre, men fordi svedkirtlerne er fordelt på en mere hensigtsmæssig måde«, siger han.

Nervøsitetens dråber
Én ting er at svede som følge af varmt vejr eller hård fysisk aktivitet. Noget andet er den sved, der fremkommer i pressede eller anspændte situationer.

»I de tilfælde er det nervepåvirkning af vores svedkirtler, som får os til at svede. Det er en slags stress, ligesom når man blusser i ansigtet. Og så er det altså en reaktion fra kroppen om, at man kører på højtryk«, siger professor Lone Skov.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce