Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
NORMALT. Hver tredje dansker har jævnligt ondt i ryggen, men omkring 90 procent af alle rygsmerter ufarlige og hverken tegn på sygdom eller  skade.
Foto: FINN FRANDSEN

NORMALT. Hver tredje dansker har jævnligt ondt i ryggen, men omkring 90 procent af alle rygsmerter ufarlige og hverken tegn på sygdom eller skade.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny forskning: Blåt farvestof giver håb for rygpatienter

Blåt farvestof og betændelseshæmmere kan give gennembrud i rygbehandlingen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere leder til stadighed efter effektive behandlinger mod rygsmerter.

Mange af nutidens rygbehandlinger er nemlig slet ikke så effektive, som man kunne ønske sig. Faktisk lader de meget tilbage at ønske, lyder vurderingen fra professor, overlæge og rygforsker Tom Bendix fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital:

»Effekten af langt de fleste rygbehandlinger er om ikke nul, så meget beskeden«.

Det gælder ifølge Tom Bendix både medicinsk og såkaldt manuel behandling, som er behandling hos for eksempel en kiropraktor eller fysioterapeut. Rygkirurgi kan hjælpe, men kun de allerfærreste og hårdest ramte.

Samme bakterier som giver akne
Derfor er der hårdt brug for nye behandlinger, der kan hjælpe de cirka 10 procent af danskerne, der har kroniske eller betydende rygsmerter.

Ifølge rygprofessor Tom Bendix er der faktisk en række nyere eksperimentelle studier i smertebehandling, der ser lovende ud og kan vise sig at være gennembrud:

»Der er nogle få ting, der lyser op. Antibiotika er det mest lovende. I hvert fald når det gælder den specielle type rygsmerter som skyldes Modic-forandringer«, fortæller Tom Bendix.

Faktisk er det danske forskere, der har opdaget de såkaldte Modic-forandringer. Man har nemlig fundet ud af, at ryghvirvler, der har været nabo til en diskusprolaps, kan blive angrebet af samme bakterier, som giver akne i huden. Gør de det, opstår der smerter, der ofte starter 1-2 år efter en diskusprolaps. Bakterien, der trænger ind i hvirvlen, hedder 'propionibacterium acnes'.

»Men behandling med antibiotika mod disse rygsmerter er endnu på forsøgsstadiet«, understreger Tom Bendix.

Andre nye interessante forskningsresultater inden for rygbehandlingen tæller indsprøjtning i bruskskiven med et blåt smertehæmmende farvestof, der hedder Metylenblåt. Det er et smertehæmmende farvestof, der hæmmer en række smerteprovokerende stoffer, som kroppen frigiver ved skade. Ved rygsmerter sprøjtes det blå farvestof ind i bruskskiven.

»Kinesiske forskere viste i 2010, at indsprøjtning med metylenblåt virker effektivt mod rygsmerter i op til flere år. Senere undersøgelser har været mindre overbevisende, men forskere i flere lande arbejder på at afklare effekten«, fortæller Tom Bendix fra Videncenter for Reumatologi og Rygsmerter.

Også indsprøjtninger med biologisk betændelseshæmmende medicin ser ud til at kunne give en effekt. TNF-alfa er et betændelsesstof, der giver smerter ved leddegigt og andre sygdomme i bindevævet.

»Hæmning af stoffet gennem biologisk medicin har revolutioneret mange leddegigtpatienters liv. Forskere afprøver nu, om stoffet også virker ved de rygsmerter, der skyldes forandringer i disken«, fortæller Tom Bendix.

Selvom forskningen er lovende, understregerTom Bendix, at ingen af de eksperimentelle behandlinger er så langt fremme, at de kan godkendes som behandling:

»De er slet ikke undersøgt grundigt nok endnu«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden