Sommerplage. Hvepse vil sværme i hobetal over Danmark lidt senere på sommeren. 2014 er dømt til et ægte hvepseår. (Arkivfoto)
Foto: MORTEN LANGKILDE

Sommerplage. Hvepse vil sværme i hobetal over Danmark lidt senere på sommeren. 2014 er dømt til et ægte hvepseår. (Arkivfoto)

Forbrug og liv

Av: Danmark bliver snart invaderet af hvepse

Den milde vinter og det varme forår har givet hvepsene optimale levebetingelser.

Forbrug og liv

2014 vil gå over i historien som et ægte hvepseår.

Det vurderer foreningen af skadedyrsbekæmpere i Danmark, som forudser, at hvepse om cirka en måned vil sværme i hobetal over hele landet.

»Det er efterhånden flere år siden, at vi har haft mange hvepse, men i år regner vi med, at der kommer rigtig, rigtig mange«, siger teknisk chef hos Rentokil Claus Schultz, som er formand for skadedyrsbekæmperne.

Dronninger har overlevet

Årsagen er, at vi havde en af de mildeste vintre, der nogensinde er registreret, og kombineret med et lunt forår har det givet hvepsene optimale levebetingelser.

»Der har været meget lidt frost, så langt de fleste dronninger vil have overlevet vinteren«, spår Claus Schultz og oplyser, at alene hans firma allerede har været ude at fjerne op mod 200 hvepseboer.

»Det er også en indikation af, at der er et virkelig stort antal hvepse på vej. Vi plejer først at fjerne de første boer i slutningen af juli. I år har vi været kaldt ud siden slutningen af juni«, forklarer bekæmpernes formand.

Kan være farligt

Et typisk hvepsebo kan indeholde op mod 5.000 hvepse, så opdager man et bo, der hænger i et af havens træer eller under tagudhænget på huset, så er det bare med at holde sig væk og lade være med at kravle op og forsøge at fjerne det.

»Det kan være temmelig farligt, for hvepsene angriber gerne i flok, hvis de bliver forstyrret. Nogle mennesker er allergiske over for hvepsestik og kan blive syge af dem, men selv om man ikke er allergisk, er det alligevel farligt at blive stukket, mens man står på en stige. Det gør overraskende ondt, og det sker hvert år, at folk falder ned og slår sig fordærvet«, advarer Claus Schultz.

I stedet bør man enten lade boet hænge eller ringe efter en professionel. Det koster fra cirka 700 kroner til 1.300 kroner at få fjernet et hvepsebo, alt efter hvor det sidder.

Vil du gerne undgå sværmende gæster under måltidet i haven eller gården, så er det med at overdække alt, hvad der er sødt.

»Hvepse elsker søde sager. Sodavand, marmelade, juice, øl. Pas især på, når du drikker. Det er ikke så sjældent, at folk bliver stukket, hvis de tager en slurk af en øl eller en sodavand, hvor en hveps er kravlet ned for at smage på sagerne«, siger Claus Schultz.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden