invasion. 2014 tegner til at blive et ægte hvepseår. Politiken guider dig til at fjerne deres bo på egen hånd. Får du alligevel brug for en professionel skadedyrsbekæmper til jobbet, koster det cirka mellem 700 kroner og 1.300 kroner, alt efter hvor svært tilgængeligt, boet er.
Foto: Morten Langkilde

invasion. 2014 tegner til at blive et ægte hvepseår. Politiken guider dig til at fjerne deres bo på egen hånd. Får du alligevel brug for en professionel skadedyrsbekæmper til jobbet, koster det cirka mellem 700 kroner og 1.300 kroner, alt efter hvor svært tilgængeligt, boet er.

Forbrug og liv

Hvepse-invasion på vej: Sådan fjerner du selv deres bo

Med agtpågivenhed kan du blive hvepsene kvit uden professionel hjælp.

Forbrug og liv

Som Politiken kunne berette i går, så kommer hvepse til at sværme i hobetal over hele Danmark om cirka en måned. Den milde vinter og det lune forår har givet hvepsene optimale levebetingelser, og allerede nu kan du gå på jagt i haven, under husets tagudhæng, i udhuse og på lofter for at spotte hvepseboer, som i løbet af kort tid kan huse tusindvis af de arrige sværmere.

Ifølge naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen, så er det en fordel at fjerne hvepseboer så tidligt på sæsonen som muligt, inden de bliver alt for store. Opdager du boet, mens det ikke er større end en stor appelsin, behøver du ikke professionel assistance fra en skadedyrsbekæmper til at fjerne det, forklarer han.

Hvepse sover om natten

Hovedreglen er at vente med angrebet til efter mørkets frembrud.

»Hvepse er rovdyr, som jager om dagen og sover om natten. Derfor er det en klar fordel at sætte ind sent om aftenen eller om natten«, fortæller Jes Aagaard.

»Jeg plejer selv at tage en kedeldragt og handsker på, og så har jeg et myggenet, som jeg trækker over hovedet. I den mundering er jeg beskyttet mod stik, hvis hvepsene skulle komme efter mig«, siger Jes Aagaard og understreger, at hvis man først har en arrig hvepsesværm i hælene, så er det med at holde armene tæt ind til kroppen, dukke sig, og så spæne alt, hvad man kan.

»De kan forfølge en i temmelig lang tid, men den bedste chance for at slippe fra dem med et minimum af stik, er, hvis man er ordentligt klædt på og så undlader at baske med armene og samtidig gør sig så lille som muligt, mens man løber«.

Men hvis du er hurtig nok, bliver det slet ikke nødvendigt at løbe. Hvepsene sover, og opdager dig formentlig ikke, hvis du bare skynder dig at få trukket en plasticpose omkring det frithængende bo.

»Du tager posen om hånden på samme måde, som hvis du skulle samle en hundeprut op. Du griber om boet med hånden i posen, vrister det fri, og så skynder du dig at trække posen omkring boet og binde en knude. For en sikkerheds skyld, trækker du en ekstra pose om, inden du tramper på boet, så hvepsene bliver kvast«, forklarer Jes Aagaard.

»Og så smider du faktisk bare boet i skraldespanden«.

Plasticpose eller insektgift

Hvis boet ikke hænger frit under et tagudhæng eller i et træ, men derimod sidder inde i en mur eller bag nogle træbjælker, hvor det er svært at komme til, så er den bedste metode til at komme hvepsene til livs at sprøjte insektgift ind mellem sprækkerne. Ofte vil det være nødvendigt at sprøjte flere aftener i træk efter mørkets frembrud, fortæller den erfarne naturvejleder.

»Hvis giften skal nå ind i alle revner og sprækker, så skal der som regel mere end en enkelt omgang til. Men det skal nok lykkes at få dem slået ihjel«, siger han, der ofte selv har fjernet hvepseboer ved sit fritidshus i Sverige.

»Så længe, de ikke er større end en stor appelsin, så er jeg helt tryg ved det. Men hvis de er på størrelse med en badebold, så vil jeg altid anbefale at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Når boerne er så store, er de for svære at håndtere, og de kan også sidde for godt fast til, at jeg selv ville turde at kaste mig ud i at tilintetgøre hvepsene«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden