Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frifundet. HPV-vacciner øger alligevel ikke risikoen for blodpropper, viser stort dansk forskningsstudie. (Arkivfoto)
Foto: DANIEL HJORTH

Frifundet. HPV-vacciner øger alligevel ikke risikoen for blodpropper, viser stort dansk forskningsstudie. (Arkivfoto)

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: HPV-vaccination øger ikke risiko for blodprop

Stort dansk studie afviser udenlandske rapporter om øget risiko for blodprop hos HPV-vaccinerede.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To amerikanske undersøgelser peger ellers på en mulig sammenhæng mellem HPV-vaccination og blodpropper. Men nu har danske forskere fra Statens Serum Institut lavet det hidtil største studie på området. Og konklusionen er klar:

»Vores resultater viser ingen øget risiko for blodpropper i seks uger efter vaccination«, fortæller Nikolai Madrid Scheller fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut og hovedforfatter til undersøgelsen.

LÆS OGSÅ

Både vaccinerede, pårørende og enkelte kritiske læger har rejst kritik af HPV-vaccinen. Men Sundhedsstyrelsen fastholder, at vaccinen er sikker og effektivt beskytter mod to potentielt dødelige former for livmoderhalskræft.

Unikke danske muligheder

Når det danske forskerteam har taget initiativ til specifikt at undersøge sammenhængen med blodpropper, er det fordi, vi her i Danmark har unikke muligheder for at efterprøve forskningsresultater fra udlandet, som er behæftet med usikkerhed:

»Det danske studie er på verdensplan det hidtil største, fordi vi i Danmark er i den unikke situation, at vi kan trække tal fra store registre, som ikke findes andre steder i verden«, forklarer Nikolai Madrid Scheller.

Det nye studie inkluderer 1,6 millioner kvinder i alderen 10-44 år, hvoraf cirka 500.000 var HPV-vaccinerede. I alt 4.375 kvinder fik en blodprop. Tallene er trukket fra blandt andet Den Danske Vaccinationsdatabase og Landspatientregisteret.

»Studiet viser derfor også, hvordan vi med de danske registre hurtigt kan undersøge de bekymringer, der kan opstå omkring vaccinebivirkninger. Disse muligheder er faktisk helt enestående på verdensplan«, siger Nikolai Madrid Scheller.

Iben Holten, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over resultatet af den danske undersøgelse:

»Jo flere bivirkninger, man kan udelukke, jo sikrere er vaccinen, og det kan vi kun ønske os. Men det spiller også en rolle for tilslutningen til vaccinen, at man kan have tillid til den og ikke løber en risiko for sygdom. Vi skal jo have vaccineret så mange som muligt, så vi både får beskyttet den enkelte pige og får stoppet smittespredningen«, siger hun.

53 bivirkninger afvist

Tilbage i oktober sidste år stod forskere fra Serum Instituttet også bag en stor undersøgelse af sammenhængen mellem HPV-vaccinen og 53 mulige bivirkninger. Men også her kunne danske forskere afvise bivirkninger som lammelser, autoimmune sygdomme og faktisk også blodpropper.

LÆS OGSÅ

Ved kun at fokusere på én mulig bivirkning har forskerne denne gang kunnet tage højde for flere faktorer, der potentielt kunne forstyrre resultatet.

»Det tidligere studie var en meget bred screening og kun hos de unge piger. I det nye studie tager vi også højde for, om kvinderne har taget p-piller, har været opereret, er gravide eller har haft cancer, og så kigger vi også på de ældre kvinder«, forklarer Nikolai Madrid Scheller og fortsætter:

»Efter det her studie er vi endnu mere overbeviste. De nye data viser, at heller ikke de ældre kvinder har en øget risiko for blodpropper på grund af vaccinationen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden