Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin BUBANDT
Foto: Martin BUBANDT

Mangelvare. Vejen fra kakaobønne til chokoladebar er længere end nogensinde før. Vi spiser ganske enkelt chokoladen hurtigere, end bønnerne kan nå at blive til chokolade.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verden er ved at løbe tør for chokolade

Verdens kakaoproduktion kan ikke følge med appetitten efter chokolade.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du vild med chokolade?

Så skal du overveje, om du har lyst til at læse videre - der er nemlig ikke godt nyt på chokoladefronten.

Kort fortalt er vi ganske enkelt for mange, der er for glade for det søde, mørke fix.

Det fastslår to af verdens største chokoladeproducenter, Mars, Inc. og Barry Callebaut, der har råbt vagt i gevær på vegne af verdens kakaolager, som ikke kan følge med efterspørgslen. Det betyder, at der i dag bliver produceret mindre kakao, end mængden vi hvert år spiser, skriver Washington Post.

Og industrien forventer, at det underskud kun vil vokse de kommende år. Samtidig vil prisen stige.

Sidste år spiste vi på verdensplan omkring 70.000 ton mere kakao, end der blev produceret - hvilket giver mening, når man medtager det faktum, at vi jo ikke kun indtager den mængde kakao, der bliver produceret per år, men også det, der er oplagret.

Ifølge de to chokoladegiganter vil underskuddet vokse til en million i 2020 og to millioner i 2030 - og hvis deres formodning holder stik, vil chokolade snart blive en mangelvare.

Ckokoappetitten bare vokser og vokser

Der er dog intet nyt i industriens advarsel. Faktisk har producenter i flere år advaret om, at vores kakaoforbrug er for voldsomt. I 2010 forudså 'Nature Conservation Research Council', som har base i Ghana, at »om 20 år vil chokolade være ligesom kaviar«.

»Det vil blive så sjældent og dyrt, at den almindelige mand bare ikke har råd til det«, sagde direktør John Mason dengang.

Vores store appetit efter chokolade kan blandt andet ses på salgstal fra den schweiziske chokoladeproducent Barry Callebaut, der har afsløret, at den har solgt mere end 1,7 millioner ton chokolade i 2013/2014, og firmaet fortæller, at det er en årsstigning på 11,8 procent - og dertil kommer en pristigning på 25 procent. Ser man helt overordnet på kakaopriserne er de ifølge Washington Post vokset med omkring 60 procent siden 2012.

Det er særligt vestlige lande, der indtager de største mængder af det mørke fix, men også et land som Kina har i stigende grad fået øjnene op for det. Og netop det faktum, at flere efterspørger chokolade, lægger yderligere pres på produktionen og giver derfor anledning til bekymring - også selvom en gennemsnitlig kineser kun indtager, hvad der svarer til fem procent af, hvad en vesteuropæere gnasker sig igennem hvert år.

En anden grund til bekymring er, at det oftere og oftere er mørk chokolade, vi rækker ud efter, hvilket også er skidt for produktionen. Mængden af kakao i den mørke chokolade er nemlig væsentligt højere end i en almindelig chokoladebar, hvorfor der altså skal mere til for at lave mindre mængder.

'Chocovision'

Ud over den store efterspørgelse står kakaoproducenterne også over for andre problemer.

Nemlig tørt vejr i det vestlige Afrika - særligt Ghana og Elfenbenskysten, hvor 70 procent af verdens kakao bliver produceret. På gund af det tørre vejr er produktionen dalet. Og som om det ikke var slemt nok, så har en svampesygdom ved navn 'Frosty Pod' også sat sit mærke på produktionen. 'International Cocoa Organization' anslår, at sygdommen har gjort kål på mellem 30 og 40 procent af verdens kakaoproduktion.

Men hvad skal vi gøre ved det? Nu når det ikke ligefrem lader til, at verden kan styre sin appetit for de søde sager.

Spørgsmålet er blandt andet blevet taget op på 'Chocovision'-konferencen i år, hvor industrien mødes og diskuterer de både nuværende og fremtidige problemer.

Men også forskere er optaget af spørgsmålet. Deriblandt en forskergruppe i Centralafrika. Gruppen er ved at udvikle træer, der kan lave op til syv gange så mange kakaobønner som et almindeligt kakaotræ.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden