Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mindfulness er på vej ind i det offentlige system

Efterhånden bruges den mentale træningsmetode mindfulness i vidt omfang til at behandle alvorlige fysiske og psykiske lidelser.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det danske sundhedsvæsen sætter i stigende grad ind med mindfulness over for patienter med stress, kroniske smerter, angst, depression, social fobi, spiseforstyrrelse, misbrug af alkohol, håndtering af alvorlig sygdom, søvnløshed og kronisk træthed.

Mindfulness har vist sig at være meget effektivt, nemt at gå til og en meget billig behandlingsmåde

»Mindfulness har vist sig at være meget effektivt, nemt at gå til og en meget billig behandlingsmåde. Vi har patienter, der har været syge i gennemsnitligt 14 år, og som med meget enkle kneb har fået det meget bedre«, siger overlæge og psykiater Lone Overby Fjorback, som forsker i mindfulness.

Hun er leder af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet og arbejder som overlæge og seniorforsker på Aarhus Universitetshospital.

Her bliver patienterne behandlet med MBSR – mindfulness-baseret stress-reduktion – i kombination med terapi og medicin. Metoden har dokumenteret effekt, oplyser Lone Overby Fjorback.

Ikke nok med aftenskolekursus

Hun har selv behandlet omkring 1.000 patienter. De har ofte været syge eller plaget af smerter og symptomer fra kroppen i årevis, og først når alle andre behandlingsformer ikke har virket, bliver de tilbudt et forløb i mindfulness.

»Man burde gøre det omvendt og starte på mindfulness ved siden af behandlingen«, mener Lone Overby Fjorback.

Det er dog ikke ikke ligegyldigt, hvordan man griber behandlingen an, understreger specialist i sundhedspsykologi Peter la Cour.

»Det er med mindfulness som med andre terapiformer: Det virker højst sandsynligt ikke, hvis man bare har taget et kursus på aftenskole eller læst en bog. Instruktørerne skal være ordentligt uddannede, og det skal være seriøst«, siger psykolog Peter la Cour, leder af Liaison-klinikken ved Videnscenter for Funktionelle Lidelser i Region Hovedstaden. Han mener, at der findes alt for mange »selvbestaltede personer«, som kalder sig psykoterapeuter og mindfulnessbehandlere.

»Det giver en lurende fare for udvanding over hele området«, siger Peter la Cour.

Både på Liaison-klinikken og på hans tidligere arbejdsplads, Rigshospitalets Smerteklinik, bliver patienterne behandlet efter MBSR-modellen, som er et fast kursusforløb, der ifølge la Cour er dokumenteret virkningsfuldt jævnfør forskning i primært USA og Storbritannien samt i Danmark.

På Liaison-klinikken bliver 20-30 patienter årligt behandlet for blandt andet stress, kronisk træthed og smerter, tvangstanker og -handlinger, depression og angst.

Peter la Cour var med til at indføre det på Rigshospitalets smerteklinik i 2009:

»Dengang var det sådan ’uha’, lidt alternativt, men i dag er det et helt integreret tilbud på linje med kognitiv terapi til for eksempel patienter i udslusningsforløb, hvor der er gjort, hvad der ellers skal gøres. Da kan mindfulness virkelig gøre en forskel«.

At acceptere sin tilstand

Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS), et videnskabeligt selskab for cirka 1.500 psykiatriske speciallæger, bekræfter væksten.

»Mindfulness er en velbeskrevet og dokumenteret psykoterapeutisk behandlingsform, som i dag bliver brugt mange steder i psykiatrien, og som vil blive ved med at vokse«, siger overlæge i psykiatri Per Sørensen, som er medlem af DPS’ psykoterapiudvalg.

Ifølge Per Sørensen er der sket en markant udvikling inden for psykoterapien. Hvor man før arbejdede med at forandre patientens adfærd og tankemønster, arbejder man i dag i højere grad med at acceptere sin tilstand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er det, mindfulness tilbyder gode teknikker til«, siger Per Sørensen, centerchef ved Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstadens Psykiatri.

Metoden er blandt andet effektiv til at forebygge, at patienter med depression får tilbagefald, oplyser han.

Mindfulness er i korte træk en mental træning, der lærer patienten at forholde sig til sig selv og sin tilstand på en sundere og mere positiv måde. Man lærer at passe bedre på sig selv og ikke overskride egne grænser, og man lærer at give kroppen de pauser, den har brug for.

Når først man har lært det, bliver bekymringen mindre og angsten mindre, og når de gode cirkler kommer i gang, kan man med tiden opleve at få det bedre, både fysisk og psykisk, forklarer eksperterne.

»Du fjerner ikke din sygdom, men du får det nemmere med at være i en krop, som ikke er, som du ønsker, den skal være«, som overlæge og psykiater Lone Overby Fjorback udtrykker det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden