Foto: MARTIN LEHMANN
Forbrug og liv

Tag opvasken sammen og få bedre sex

Par der deles om huslige pligter, har mere og bedre sex ifølge ny undersøgelse

Forbrug og liv

»Skal vi lade opvasken stå?»

»Nej, skat. Vi skal hellere tage den sammen«.

Sådan lyder opskriften på et bedre sexliv, ifølge en ny amerikansk undersøgelse. Forskere fra University of Alberta har over fem år studeret 1.338 tyske heteroseksuelle par og kommet frem til, at par der skiftes til at vaske sengetøjet, også har det meget sjovere i sengen.

LÆS ARTIKEL

I de parforhold, hvor manden havde bidraget med »en fair indsats i det huslige arbejde, havde parret hyppigere sex, og både mand og kvinde oplevede større seksuel tilfredshed«, lyder det i undersøgelsen.

Huslig knas i forholdet giver mindre lyst

Sexolog og parterapeut Ingrid Ann Watson bekræfter, at fordelingen af huslige pligter kan spille en stor rolle for, hvor tilfredse vi er i vores parforhold. Særligt kvinder føler ofte, at de arbejder urimeligt meget mere i hjemmet end deres mandlige partnere.

»Men når man føler, at man deles om tingene, er man mere tilfreds i sit parforhold. Jo mere tilfreds du er med dig selv og dit parforhold, jo større chance er der for, at du åbner dit hjerte og har lyst til sex«, siger Ingrid Ann Watson.

Ingrid Ann Watson oplever, at mindst 50 procent af de par, der kommer til hende med knas i forholdet, mener, at fordelingen af huslige pligter er et problem. Særligt kvinderne.

»Der er slet ikke nogen tvivl om, at de også synes, det påvirker deres sexliv. De får mindre lyst«, siger hun.

Kvinder trækker læsset

Undersøgelserne efterlader ikke megen tvivl: Det er stadig kvinderne, der står for det meste arbejde i hjemmet. I en undersøgelse foretaget af Dansk Dataarkiv og Aalborg Universitet fra 2013 sagde knap 60 procent af kvinderne, at det 'næsten altid' eller 'altid' er dem, der står for rengøring og madlavning.

I en undersøgelse fra sidste år af erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy, sagde 39 procent af 17-20 årige unge mænd, at de forventede, at deres fremtidige partner ville stå for vasketøjet, mens 42 procent forventede, at de skulle dele tjansen.

Men løsningen er ikke blot at dele alle pligter lige op, pointerer parterapeuten. Det er heller ikke altid muligt, da praktiske omstændigheder, som hvem der arbejder flest timer, bruger mest tid på at pendle eller har fri til at hente børn, spiller ind.

»Det er ikke så stort et problem for tilfredsheden og derved sexlivet, hvis din mand er god til at give dig følelsen af at være dejlig, en super mor og god til at holde styr på alting derhjemme Så får du følelsen af at være påskønnet, og så betyder det ikke ligeså meget, at han laver mindre derhjemme«.

»Det behøver ikke at være sådan, at man deler alle pligter lige over, men det handler om, hvordan det føles at lave mere arbejde end den anden«, siger Ingrid Ann Watson.

Ingrid Ann Watson tror, at den vigtigste grund til at parrene fra undersøgelsen oplever bedre sex, er, at de er enige om deres fælles værdier. Og at de sammen tager ansvar for dem.

Mænd gider godt knotten sex

Også hos parterapeut Martin Østergaard fylder problemer med huslige gøremål godt blandt ufreden i parforholdene. Og kvindernes seksualitet påvirkes mere af det, siger han:

» Mænd kan godt være uenige eller have en dårlig relation til en kvinde, uden det går ud over hans sexlyst til hende. Der er kvinder generelt mere afhængige af, at man har det godt med hinanden – for eksempel, at man er enige om, hvor meget hver især skal lave derhjemme«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så hvis mænd tager halvdelen af de huslige pligter, får de mere og bedre sex?

»Jeg tror ikke, man kan sige, at en mand får mere sex af at rende rundt med støvsugeren. Men han får nok mere sex af at gå ind i samtalen om det. Fordi kvinder ofte føler sig forladt omkring det«.

LÆS OGSÅ

Ofte har mænd og kvinder nemlig to meget forskellige ideer om, hvordan et hjem skal køres, siger Martin Østergaard. Hvor rent der for eksempel behøver være hele tiden.

»Hvem siger, at kvindens målestok er den rigtige? Mænd får ikke nødvendigvis bedre sex af at gøre, som kvinderne siger. Men de får mere og bedre sex, hvis kvinden forstår, hvorfor de gør, som de gør. At han ikke behøver have det så rent og pænt for at trives. Eller, at han bruger længere tid på transport eller arbejder mere«.

»Ofte handler det ikke rigtigt om, at han skal bruge tid på det praktiske, men at han er mere med til at debattere, hvordan de lever bedst sammen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce