Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnene: Lad være med at skændes!

Her er Børns Vilkårs børnepanels gode råd til skilsmisseforældre.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der behøver ikke en universitetsuddannet psykolog eller parterapeut for at sige, hvad der er god opførsel, når forældre bliver skilt.

Det kan børnene sagtens klare selv.

I hvert fald har Børns Vilkår nedsat et skilsmissepanel med 12 børn, som har formuleret en række anbefalinger til forældre, som er skilte. Og de er »to the point«, siger Børns Vilkårs direktør Rasmus Kjeldahl.

»Det kunne være det første forældre, som bliver skilt læser og lover deres fremtidige ex-partner, at de vil følge, for børnenes råd afspejler helt vores erfaring fra de ting, børnene ringer til Børnetelefonen og taler om«.

Hver fjerde skilsmisseforældre taler ikke sammen

Rådene kan synes banale, men ikke desto mindre viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår og Egmont Fonden, at rigtigt mange forældre ikke kan overholde dem.

I undersøgelsen, som er lavet af Epinion, siger kun knap halvdelen af børnene, at deres forældre »er gode til at tale med hinanden«. Mens hver fjerde siger, at deres forældre slet ikke taler sammen. 17 procent angiver, at forældrene bagtaler hinanden og 12 procent siger, at forældrene ofte skændes.

Undersøgelsen er lavet blandt 505 børn mellem 15-18 år, da det vil være usikkert og uetisk at spørge helt små børn, men Børns Vilkår ved fra deres Børnetelefon, at også helt små børn kommer i klemme i forældrenes konflikter.

Rasmus Kjeldahl medgiver, at det kan være svært for forældre, som er i krise efter en skilsmisse at leve op til rådene, men han forklarer, at det virkelig kan betale sig at gøre forsøget.

»Forskning viser, at børnene godt kan komme igennem en skilsmisse, men at det, som skader dem ofte livslangt, er, hvis forældrene ligger i konflikt. Lykkes man som forældre med at have et lavt konfliktniveau og en god tone, og løser man problemer uden at børnene bliver inddraget, så rammes børnene ikke hårdt af en skilsmisse«.

Forældre skal kæmpe for at komme på talefod

Men når det gælder fordelingen af tiden hos forældrene - så er det jo ikke altid en fælles beslutning, som børnene gerne vil have, at forældrene giver udtryk for. Hvordan forholder man sig til det?

»Så man blive enige om at vise, at man bakker op. Man må sige, at »far og jeg er blevet enige om, at det som fungerer bedst for os alle sammen, er den her ordning«. Man er nødt til at være loyal overfor de beslutninger, der er taget, for ellers kommer barnet ind i en konflikt, hvor de skal vælge side«, siger Rasmus Kjeldahl.

Og hvad hvis man som forældre bare ikke kan tale sammen uden at ryge i totterne på hinanden?

»Så må man søge hjælp. Man skal ikke acceptere den situation, også selv om det kun er den ene, som er åben for at søge hjælp«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden