Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Sex. Ifølge overlæge og professor ved Københavns Universitet, Susanne Krüger Kjær, øger antallet af sexpartnere risikoen for at blive smittet med HPV-virussen, der kan medføre kræft.
Foto: Mathilde Bech (arkivfoto)

Sex. Ifølge overlæge og professor ved Københavns Universitet, Susanne Krüger Kjær, øger antallet af sexpartnere risikoen for at blive smittet med HPV-virussen, der kan medføre kræft.

Forbrug og liv

Fri sex får nu flere kræftformer til at boome

Sex kan give kræft allede steder, hvor kønsdele mødes. Det skyldes et virus ved navn hpv, som vi næsten alle er smittet med.

Forbrug og liv

Der er næsten ikke noget så dejligt, som når kønsdele mødes. Men hvert år fører sex også til hundredvis af nye kræftdødsfald.

Årtiers frisind og mere løsslupne seksualmoral får nu antallet af kræft i alle de åbninger, hvor den kønslige omgang praktiseres, til at stige.

»Kræft i endetarmsåbningen, analkræft, og visse typer af kræft i hoved-halsregionen er steget. Eksempelvis ses kræft i mandlerne i dag 5-6 gange hyppigere end for et par generationer siden. Medvirkende til dette er den seksuelle revolution og en mere easy going tilgang til seksualitet«, siger professor, overlæge, dr.med. Susanne Krüger Kjær ved Rigshospitalet, Københavns Universitet og forskningsleder på Center for Kræftforskning hos Kræftens Bekæmpelse.

Det er det lille virus – human papillomavirus, bedre kendt som HPV – der er medvirkende årsag til vækst i flere sexrelaterede kræftformer. Der findes over 100 forskellige HPV-typer, og infektionerne rammer både kvinder og mænd.

Nogle HPV-typer giver kønsvorter og fodvorter, mens andre er den direkte årsag til livmoderhalskræft.

Men HPV er også årsag til en stor andel af kræft i ydre kønsorganer, skeden, penis og visse typer af hoved-halskræft, forklarer Susanne Krüger Kjær, der er en af verdens førende eksperter i HPV-infektioner.

»Vi har fået en stigende viden om, at en lang række kræftformer i kønsorganer, endetarmsåbningen og hovedhalsregionen er tæt forbundet med infektioner med HPV«, siger hun.

Næsten alle er smittede

Videnskabsfolkene ved i dag, at HPV er et seksuelt overført virus, som kondom ikke fuldstændig beskytter os imod. Virus findes nemlig både i, på, men også omkring kønsorganerne.

»Så kondom løser ikke problemet. De her virus overføres seksuelt, og da det er meget udbredt, så er infektioner med HPV nærmest en naturlig konsekvens af at være seksuelt aktiv. Vi har næsten alle været HPV-smittede på et tidspunkt i vores liv. Men de fleste har intet mærket til det« siger hun og fortsætter:

»Jeg plejer at kalde en HPV-infektion for en slags ’seksuel forkølelse’«.

Susanne Krüger Kjær anslår, at omkring otte ud af ti danskere lige nu er eller på et tidspunkt har været smittet med HPV.

»Jo flere seksualparterne, jo større er risikoen for smitte. Har man været sammen med en del i sit liv, vil man altså næsten 100 procent sikkert have været smittet med en eller flere HPV-typer. Men man kan også være smittet, selvom man kun har haft en enkel eller få partnere«, siger hun.

Normalt slår kroppens eget immunforsvar HPV-infektionen ned helt af sig selv, forklarer professoren.

Hos langt de fleste giver infektionen ingen symptomer, og får du ikke øje på eksempelvis kønsvorter, vil du aldrig opdage en HPV-infektionen. Men hos nogle bliver HPV-infektionen af endnu uvisse årsager mere kronisk, og de har højere risiko for at udvikle celleforandringer eksempelvis på livmoderhalsen og egentlig livmoderhalskræft.

9.000 har livmoderhalskræft lige nu

Hvert år får mere end 6.000 danske kvinder foretaget et keglesnit; behandling af de sværeste celleforandringer på livmoderhalsen.

Mere end 350 kvinder stillet diagnosen livmoderhalskræft – omkring 100 dør årligt. Lige nu lever over 9.000 kvinder med en livmoderhalskræftdiagnose.

Infektioner med hpv er nærmest en naturlig konsekvens af at være seksuelt aktiv

Mere end 99 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft skyldes HPV-infektion, fastslår professoren.

Men forskerne ved reelt ikke, om der skal en ny HPV-infektion til at udløse celleforandringerne, der kan give kræft. Eller om en tidligere infektion af ukendte årsager kan ligge i kroppen og blive reaktiveret efter mange år og øge risiko for livmoderhalskræft.

Tidligere HPV-infektion fra ungdommen kan være blusset op

Susanne Krüger Kjær har flere gange talt med kvinder, der slet ikke forstår, hvordan de har fået en seksuelt overført kræft i livmoderhalsen:

»De siger for eksempel ’jeg har kendt min mand i 35 år, og vi har aldrig været hinanden utro’. Og det kan faktisk godt være sandt. Vi ved ikke, om det er en tidligere HPV-infektion fra ungdommen, der af ukendte årsager er blusset op. Eller om det er en nyere HPV-infektion, der har udløst hendes celleforandringer, der så er blevet til kræft«, siger hun og fortsætter:

»Derfor er det vigtigt, at vi først og fremmest får vaccineret de unge piger før seksuel debut, sådan som Sundhedsstyrelsen anbefaler, men det er faktisk også et argument for, at selv voksne kvinder kan overveje HPV-vaccination«.

Ifølge Krüger Kjær ser det ud til, at vaccination hos voksne kvinder nedsætter risikoen for ny smitte, eller at virusset vækkes til live igen. Forskerne ved endnu ikke, hvorfor en HPV-infektion bliver kronisk hos nogle.

HPV-vaccinen er omdiskuteret

Det er den stærkt omdiskuterede HPV-vaccine, som Susanne Krüger Kjær taler om.

Topforskeren har selv gennem mere end 25 år leveret flere af de forskningsresultater, der har banet vejen for udviklingen af hpv-vaccinerne.

Qua sin forskningsmæssige position har hun også samarbejdet med flere af medicinalfirmaerne bag vaccinerne.

Professoren understreger, at alle kvinder bør følge de anbefalede forebyggende undersøgelser for livmoderhalskræft-screeningen, selvom de er vaccinerede, da den ikke giver fuld beskyttelse.

Danmark var først med HPV-vaccine til unge piger

Danmark var et af de første lande i verden, der indførte HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet i 2009 som et tilbud til de 12-årige piger.

I dag er mere end hver femte danske kvinde vaccineret, tæt på 600.000. Vi har dermed en af de mest vaccinerede befolkninger i verden.

I Danmark har det været stærkt debatteret, om vaccinen kan medføre sjældne, men alvorlige, invaliderende smerte- og svimmelhedslidelser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle lægemidler kan give bivirkninger, også HPV-vaccinen, herunder sjældne alvorlige. Derfor har en håndfuld danske kvinder allerede fået erstatning, fordi de er skadet efter vaccination.

Men både de europæiske og danske lægemiddelmyndigheder har efter flere undersøgelser afvist, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og to specifikke alvorlige smerte- og svimmelhedslidelser.

Senest har Statens Serum Institut påvist, at piger med formodede alvorlige bivirkninger fra HPV-vaccinen oftere var syge og havde flere kontakter til sundhedsvæsnet, før de blev vaccineret, end HPV-vaccinerede piger uden rapporterede bivirkninger.

Alligevel er antallet af 12-årige piger, der lader sig vaccinere, styrtdykket.

Før debatten om HPV-vaccinens eventuelle bivirkninger for alvor brød ud i 2013, blev 90 procent af pigerne i en årgang vaccineret.

Nu har kun 27 procent af pigerne fra 2003, der burde have fået deres første HPV-stik.

I mange lande ligger vaccinationsgraden højt som for eksempel i Danmark og lande som Skotland og Østrig. Men ikke mange andre lande er det ikke lykkedes at få antallet af vaccinerede så højt som herhjemme.

Vacciner giver ikke frigide piger

I USA eksempelvis er det ikke lykkedes myndighederne at få mere mere end fire ud af ti piger i én årgang vaccineret.

Det skyldes blandt andet, at nogle forældre er bekymrede over, om vaccinerede unge piger bliver mere seksuelt løsslupne.

Faktisk har flere undersøgelser ikke fundet en sammenhæng mellem HPV-vaccinerede piger og en mere løssluppen seksualmoral og øget forekomst af sex-partnere.

I andre lande har det været svært at få myndigheder til at tale om en vaccine, der skal beskytte mod seksuelt overførte vira. Sådan har det ikke været i Danmark. Sundhedsstyrelsen har med store kampagner fået danske kvinder til at lade sig vaccinere:

»Jo flere sexpartnere, desto større er risikoen for en eller flere infektioner med HPV. Derfor vil vi meget gerne give vaccinen før seksuel debut og anbefaler hpv-vaccination ved 12 års alderen, hvor forebyggelsespotentialet er stort. Og derfor er vi kede af, at tilslutningen falder så markant, som det ses i øjeblikket«, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Hver tredje unge kvinde er smittet lige nu

Susanne Krüger Kjær dokumenterer i en undersøgelse for Kræftens Bekæmpelse for et par ud siden blandt 11.000 danske kvinder, at mere end hver tredje 20-24-årige aktuelt havde hpv-smitte.

Et af de højeste andele i Europa.

»Selvom HPV er en nødvendig for udvikling af livmoderhalskræft, er den heldigvis ikke en tilstrækkelig årsag. Noget ’andet’ skal være til stede for at udløse det. Ellers ville alle kvinder jo få sygdommen, når de fleste af os har været smittede. Dette ’mere’ forsker vi intensivt i – i disse år«, siger hun.

Der publiceres også løbende forskningsresultater, der kæder andre kræftformer direkte sammen med HPV, dog ikke med en lige så stærk risikofaktor som ved livmoderhalskræft. Eksempelvis er alkohol og rygning også stærke risikofaktorer ved fx hovedhalskræft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men vi ser altså i disse år en stigning i flere typer af kræft, som hænger sammen med hpv-infektioner, antallet af sex-partnere og vores mere frisindede seksualitet«, siger hun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

»Jo flere sexpartnere, desto større er risikoen for en eller flere infektioner med hpv. Derfor vil vi gerne give vaccinen før seksuel debut. Og derfor er vi kede af, at tilslutningen falder så markant, som det ses i øjeblikket«, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Susanne Krüger Kjær har i en undersøgelse blandt 11.000 danske kvinder vist, at mere end hver tredje 20-24-årige af dem aktuelt havde hpv-smitte. En af de højeste andele i Europa.

»Selvom hpv er nødvendig for udvikling af livmoderhalskræft, er den heldigvis ikke en tilstrækkelig årsag. Noget andet skal være til stede for at udløse det. Ellers ville alle kvinder jo få sygdommen, når de fleste af os har været smittede. Dette ’mere’ forsker vi intensivt i – i disse år«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce