Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nej. Kunderne på McDonald's er ligeglade med salaten. Illustration: Christine Vierø Larsen.

Nej. Kunderne på McDonald's er ligeglade med salaten. Illustration: Christine Vierø Larsen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunder: Vi går på McDonald's for salt og snask - ikke salat og sundhed

Kunderne savner ikke Cæsarsalaten. Men der bør være et sundt valg, mener flere.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brian Petersen viser beklagende sine hænder frem. De er simpelthen for fedtede til at give et behageligt håndtryk, antyder den tavse gestus.

Han er i gang med at tygge sig vej gennem en Big Mac i McDonald's filial på Kongens Nytorv i indre København. På kammeraten Mads Asmussens bakke ligger papirresterne fra to cheeseburgere.

I oktober tog verdens største burgerkæde deres sidste salat af de danske menukort. Cæsarsalaten solgte simpelthen ikke godt nok, lød forklaringen. Og de sunde salatbriller lader heller ikke til at præge menuvalget blandt kunderne på Kongens Nytorv, hvor det handler om burgere, fritter og sodavand ved så godt som alle borde.

LÆS OGSÅ:

Mads Asmussen har ikke ænset, at salater ikke længere er en mulighed hos den såkaldt gyldne måge.

»Nej, det har jeg ikke lagt mærke til. Man kommer jo ikke på McDonald's for at spise salat«, konstaterer han, og bliver hurtigt bakket op af sin kammerat på den anden side af bordet.

»Jeg kommer også for at få en fedtet burger og nogle pomfritter. Noget salt og noget snask. Skal jeg have noget sundt, så ville jeg aldrig henvende mig til McDonald's«, forklarer han.

Usunde i en sund tid

Klaus Knudsen, der arbejder på det nærliggende metrobyggeri, kunne heller ikke se sig selv bestille en salat. Hvis han besøger McDonald's, så er det for at »få en slasket burger«.

Men han synes alligevel godt at kæden kunne tilbyde et alternativ til folk, der foretrækker salat og sundhed over fedt og friture.

LÆS OGSÅ:

»Hvis man er et selskab og der er vegetarer imellem, så skal de vel også have en chance for at få noget. Jeg synes stadig, de skulle beholde den, så der er et alternativ for alle. Men jeg kan godt se deres problem - hvis de ikke sælger noget, så er det jo ikke rigtig noget for dem«, siger Klaus Knudsen, der tror, McDonald's nok kunne holde på flere kunder, hvis de også tilbød en salatbar eller et lignende sundt alternativ.

Beslutningen om at fjerne salaterne fra menuen i danske McDonald's-butikker, står i kontrast til tendensen i andre lande.

En tysk turist på Kongens Nytorv beretter om, hvordan kæden i Tyskland byder på ikke mindre end tre forskellige salater i deres butikker, og i Hong Kong er man gået skridtet videre og har åbnet verdens første McDonald's salatbar med 19 forskellige slags salat, som kunderne selv kan blande.

Man må blive væk, hvis man ikke vil have en burger

I hjørnet af McDonald's på Kongens Nytorv har Trine Matthesen netop færdiggjort sin kaffe, som i dag er blevet ledsaget af en cheeseburger. Hun påpeger det besynderlige i, at McDonald's menu modsætter sig den sundhedsfokuserede udvikling, vi ser i hverdagen.

»Vi lever jo i en tid hvor sundhed og salater er blevet ret in, så ja, jeg er måske lidt overrasket. De jo begyndt at have grovere boller og den slags, så det går lidt imod udviklingen med sund fornuft og sund mad«, siger hun, og tilføjer, at McDonald's i hendes øjne burde holde fast i det sundere alternativ, salaten repræsenterer.

ORGANISATIONER:

»Det er jo en stor kæde, så de har et stort ansvar synes jeg. De har et ansvar for at sælge andre ting end kun burgere. Noget, der appellerer til det sundere alternativ«.

Den udmelding er Brian Petersen mildt sagt uenig i.

»Jeg bliver tit slæbt ud at shoppe med min kæreste, hvor vi kan bruge flere timer på at gå i Vero Moda og alle mulige andre pigebutikker. Der kunne jeg jo også sige, at det er for dårligt, at de ikke har et cafeområde til os drenge, så vi kan sidde der, mens pigerne bruger en halv time på at drysse rundt. Men det gør jeg jo ikke«, forklarer han.

»Jeg kommer på McDonald's for at få junkfood, og så må jeg lade være med at tage min kæreste med, hvis hun hellere vil have en palæosnack. Det kan man ikke forvente at få sådan et sted. Lige som jeg heller ikke kan forvente, at der er en Xbox ovre i hjørnet, jeg kan spille på, mens min kæreste finder ud af, om hun vil have den gule eller den hvide top i Vero Moda«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden