Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DIALOG. Det er vigtigt, at man taler med sine børn om alkohol og fest.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

DIALOG. Det er vigtigt, at man taler med sine børn om alkohol og fest.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bente Klarlund: »Klæd teenagerne på til festivalerne«

Det er sæson for festival, hvilket er lig med alkohol og fest.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Festivalsæsonen står for døren. Hvis man er forælder til en debuterende festivaldeltager, er man måske ikke helt rolig. For har man sagt fest, har man vel også sagt druk.

De unge drikker for at komme i stemning. De drikker altså med henblik på at få en høj promille. Det kan medføre, at de mister deres dømmekraft, og det øger risikoen for vold, ulykker, uvenskab, uønsket sex og grænseoverskridende adfærd.

Mange 16-20-årige har da også haft ubehagelige, farlige eller direkte livstruende oplevelser på grund af alkohol. Men hvilke forholdsregler kan man som forælder tage, for at ens teenager får en god festival uden overdreven druk?

LÆS OGSÅ

Det tæller måske nok mere, hvad kammeraterne siger og gør, end hvad forældrene måtte mene. Men det er på den anden side ikke ligegyldigt, at man som forælder blander sig. Det kan godt være, at voksenfraser, der lugter af spiritus, bliver mødt med himmelvendte øjne, men derfor skal man som forælder ikke springe alkoholsnakken over.

Man kan tale med sit barn om, hvordan alkohol virker i forhold til risikoen for uheld og risikoen for at gøre ting, man bagefter fortryder. Og ikke mindst risikoen for, at man ikke får hele festen med:

»Du skal holde i flere dage. Så spar på krudtet, hvis du også vil opleve aftenens koncerter. Pas godt på hinanden. Få fat i en samarit, hvis en af jer er gået kold og ikke er til at få kontakt med. Det er uansvarligt at efterlade en beruset person. Drik masser af vand. Så holder du længere. Spis brød til, så bliver promillen ikke så høj«.

Man kan tale med sit barn om, hvordan alkohol virker i forhold til risikoen for uheld og risikoen for at gøre ting, man bagefter fortryder

Hvis de unge giver udtryk for, at de gerne vil drikke for ikke at føle sig uden for fællesskabet, så støt dem i, at de godt kan vise deres personlighed og karakter uden at være stangstive. Snak med de unge i familien, og giv dem argumenter: ’Har du brug for at drikke for at bevise noget?’, ’Hvis du tror på dig selv, så behøver du ikke at gøre, hvad andre gør’. Voksne rådes til maks. at drikke 5 genstande ved samme lejlighed. Det er ikke verdens dårligste råd. Heller ikke for unge under 18 år.

Men en ting er, hvad man siger, noget andet er signalerne. Det er en god idé at køre sit barn til festival, men man behøver altså ikke at lægge bil til en masse klirrende poser og fylde bagagerummet op med rammer af øl. Til gengæld skal man være klar til at hente dem igen, hvis de får brug for det.

Forældrene står ikke alene med ønsket om, at teenageres festivaloplevelse ikke skal ende i overdreven druk. 21 festivaler landet over deltager i kampagnen ’Mindre druk, mere fest’, som festivalernes og spillestedernes interesseorganisation Dansk Live samt Sundhedsstyrelsen står bag. Der arbejdes blandt andet med, at barpersonalet har kendskab til udskænkningsreglerne, der siger, at der ikke må skænkes for unge under 18 år. Ved at bakke op om kampagnen markerer festivalerne en holdning til, at de unge skal skrue ned for rusen og op for musikken.

Kilder:

www.againstdrugs.dk

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund Pedersen eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden