Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Knallertkørsel. Selv om det nu er lovligt at køre på knallert allerede som 15- årig, er det ikke ensbetydende med, at det ikke er møgfarligt. På billedet tjekker politiet en knallert.
Foto: Jan Dagø (arkiv)

Knallertkørsel. Selv om det nu er lovligt at køre på knallert allerede som 15- årig, er det ikke ensbetydende med, at det ikke er møgfarligt. På billedet tjekker politiet en knallert.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Ny knallertpolitik kan føre til flere alvorlige trafikulykker

15-årige får lov til at køre knallert, men prisen kan være flere alvorlige trafikulykker.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Folketinget sidder 179 folkevalgte medlemmer, der har mulighed for at stemme en lovændring igennem. De har magt, de kan stemme ja eller nej. Det er et privilegium og et ansvar, der må udfordre og tynge hvert eneste folketingsmedlem.

Jeg gad vide, hvilke tanker der gik gennem hovederne på de folkevalgte, der enten ikke var til stede eller trykkede ja til, at aldersgrænsen for at køre knallert skulle ned fra 16 til 15 år: 56 politikere i folketingssalen stemte for, 55 stemte imod, mens 68 var ’fraværende’.

Forud for afstemningen havde Rådet for Sikker Trafik fremlagt beregninger, der viser, at en sænkning af aldersgrænsen vil give flere ulykker med unge i trafikken. Alligevel blev forslaget stemt hjem, og knallertbranchen kunne juble over, at den får lov til at sælge knallerter til de 15-årige.

LÆS OGSÅ

Prisen for den nye lov kan vise sig at være umenneskeligt høj for de unge og deres familier, der vil blive ramt af alvorlige knallertulykker. Det viser dyrekøbte erfaringer fra Østrig. Da man i 2002 sænkede aldersgrænsen for knallertkørsel til 15 år, resulterede det i en femdobling af unge tilskadekomne knallertkørere – og der har det holdt sig siden!

De 10 farligste år i trafikken er de første 10 år efter folkeskolen. De unge begynder at bevæge sig mere rundt, de færdes i trafikken med venner, de drikker måske alkohol, og de tager chancer. De udsætter sig for større risiko og ender i flere ulykker end de yngre børn.

Argumentet for en nedsættelse af aldersgrænsen er, at det vil gøre det nemmere for de unge at komme omkring i de områder af Danmark, hvor der er dårlig offentlig transport. Jeg mangler dokumentationen for, at unge i landets tyndt befolkede områder er afskåret fra uddannelsesinstitutioner på grund af manglende mulighed for at køre knallert som 15-årig?

Der er alternativer til en nedsættelse af aldersgrænsen for knallertkørsel. Man kan øge mulighederne for transport med offentlige transportmidler. Eller man kan på de kortere strækninger understøtte cykeltransport ved at give tilskud til unges cykler i områder med begrænset offentlig transport.

Kære forældre, vær opmærksomme på, at selv om det er lovligt at køre på knallert som 15-årig, er det ikke ensbetydende med, at det ikke er møg-farligt

Det vil gavne de unges sundhed at få motion ved at bruge kroppen som transportmiddel. Og det vil gavne miljøet. Hvis man har prøvet at cykle bag en knallert på en cykelsti, så ved man, hvor slemt det lugter, og Cyklistforbundet fortæller da også, at en knallert udleder 20 gange så meget som en bil, når den kører.

Kære forældre, vær opmærksomme på, at selv om det er lovligt at køre på knallert som 15-årig, er det ikke ensbetydende med, at det ikke er møgfarligt. Det er nemlig ikke altid, de folkevalgte handler forsvarligt. Så når din 15-årige vil købe eller leje en knallert, kan du vælge mellem at slå korsets tegn eller at slå bremserne i.

Kilder:

TV 2 NYHEDER: Vedtaget med snævert flertal: Nu kan 15-årige køre knallert (eksternt link)

DR NYHEDER: Kørelærerformand: Alt for mange 15-årige vil dø på knallert (eksternt link)

Cyklistforbundet: Nej tak til mere knallert- og bilkørsel blandt unge (eksternt link)

Jyllands-Posten: Kraftig advarsel fra Sikker Trafik: Knallertkørekort til 15-årige vil få fatale konsekvenser (eksternt link)

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden