Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ATEROSKLEROSE. Der er øget risiko for aterosklerose, hvis der er meget kolesterol i kosten, og hvis man ikke motionerer.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

ATEROSKLEROSE. Der er øget risiko for aterosklerose, hvis der er meget kolesterol i kosten, og hvis man ikke motionerer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund til læser: Du kan gøre noget mod fedtet i dine blodårer

Selv efter en blodprop i hjertet kan man nedsætte risikoen for tidlig død.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søren:

Rigtig mange mennesker i den vestlige og nu også generelt i hele verden får med alderen åreforsnævring grundet livsstil, f.eks. forkert og usund kost og manglende motion – og angiveligt andre årsager.

Jeg er flere gange stødt på udsagnet, at når plak/plaque har sat sig på indersiden af årerne, er det en irreversibel tilstand. Jeg er også enkelte steder stødt på, at en omlægning af livsstil på længere sigt langsomt og gradvist vil kunne opløse plakken.

Jeg synes altid, begrundelsen for både det ene og det andet udebliver. Hvordan forholder det sig?

Jeg er bekendt med, at der findes en behandling, der hedder EDTA, som er kontroversiel i Danmark.

Min egen livsstil lagde jeg radikalt om for 13 år siden med hensyn til kost og motion, men skal jeg leve resten af mit liv med den forfedtning, der har fundet sted, plus det, der eventuelt måtte være kommet til siden?

Bente Klarlund Pedersen:

Arterierne er de blodårer, som fragter blod fra hjertet til resten af kroppen. Der kan opstå fedtaflejringer, såkaldte ateromer, på indersiden af arterierne.

Et plaque er en stor aterom-masse. Det starter med, at kolesterol ’graver’ sig ind i væggen på pulsåren. Når kroppen forsøger at reparere denne skade, dannes der arvæv, og arterievæggen kan blive tyk og stiv. Det er denne tilstand, man kalder aterosklerose. Med tiden kan der hos nogle blive mindre plads inde i arterien, og blodstrømmen kan reduceres. Man taler om åreforsnævring.

LÆS OGSÅ

Man mærker ikke symptomer på aterosklerose, før der er en betydelig forsnævring af blodårerne. Man kan f.eks. få kramper i benene, når man går, man kan få slagtilfælde, nyresvigt, hjertekramper eller hjerteinfarkt.

Der er øget risiko for aterosklerose, hvis der er meget kolesterol i kosten, og hvis man ikke motionerer. Andre risikofaktorer er at være mand, kvinde efter overgangsalderen, ryger, have diabetes eller højt blodtryk.

Forskning tyder på, at i de meget tidlige faser, før der er symptomer, er fedtaflejringen i arterierne reversibel og kan reduceres med sund kost, motion, rygeophør og eventuelt blodtryks- og kolesterolsænkende medicin.

Hvis der er store hårde masser med kolesterol og arvæv, kan det imidlertid ikke ændres. Men en sund livsstil kan hindre forværring af aterosklerosen, og intens medicinsk behandling kan reducere risikoen for udvikling af blodpropper i både hjerte og hjerne.

Selv når ulykken er indtruffet, og man er blevet ramt af en blodprop i hjertet, kan fysisk træning nedsætte risikoen for tidlig død.

EDTA er en forkortelse for ethylendiamin-tetraacetat, et kemisk stof, som har den egenskab, at det kan binde metalioner til sig. EDTA blev oprindelig brugt i behandlingen af metalforgiftninger, specielt blyforgiftning. EDTA-indsprøjtninger som behandling mod åreforkalkning har været på banen i mange år. Sundhedsstyrelsen konkluderer, at der ikke er effekt, hvilket er baggrunden for, at EDTA-behandling ikke tilbydes i offentligt regi.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden