Rygning. En læser er træt af at blive røget lige op i hovedet til koncerter og andre steder i offentligheden. Men hvad gør man, når rygere forulemper andre med deres røg?
Foto: Lasse Kofod (arkiv)

Rygning. En læser er træt af at blive røget lige op i hovedet til koncerter og andre steder i offentligheden. Men hvad gør man, når rygere forulemper andre med deres røg?

Forbrug og liv

Klarlund: Det er vigtigt at gå efter røgen - ikke rygeren

Bente Klarlund Pedersen fastlår, at passiv rygning er farligt, men skal man gå efter røgen eller efter rygeren?

Forbrug og liv

Peter Hvenegaard Mikkelsen:

Jeg har en tilføjelse til din klumme om nultolerance i forhold til rygning. Hvad gør man så, når man oplever folk ryge på steder, hvor der ikke er rygeforbud, men de vel at mærke ryger lige op i hovedet på en? Det kan være til en koncert, hvor man egentlig ikke har lyst til at flytte sig et andet sted hen. Det er ikke kun på de ’vilde’ festivaler som Roskilde – det sker også andre steder. Jeg har også oplevet et menneske, der insisterede på at ryge i en elevator på Nørreport Station (hvor luften jo i forvejen er forurenet af dieseltogene).

Jeg havde en ven, der var rask og ryger og sagde: »Jeg elsker mine smøger«. Vi diskuterede retten til at begå selvmord, og jeg var imod. Få uger efter døde han.

Hvad nu hvis stoffet, man indtager, fjerner evnen til at forstå, hvad det stof gør ved en? Og hvad nu hvis man er endnu mere sårbar over for at begynde at ryge, hvis man i forvejen er skeptiker, relativist eller slet og ret egenrådig?

James Bonds holdning er: ’Lev og lad dø’. Min holdning er: ’Lev - og giv andre lysten til at leve og evnen til at forstå, hvad der kan slå dem ihjel’.

Bente Klarlund Pedersen:

Det var læge Inge Haunstrup Clemmensen, der mere end nogen anden arbejdede for den rygelov, vi fik i 2007. Det er en lov, der på mange måder beskytter det enkelte menneske mod at indånde tobaksforurenet luft, og den har uomtvisteligt reddet menneskeliv!

LÆS OGSÅ

Til at begynde med var der i befolkningen et udtalt raseri mod rygeloven, men i dag er der meget få, som ønsker at skrue tiden tilbage til dengang, da man måtte ryge i vuggestuen, altså der, hvor de små sov, i klasseværelset, på kontoret, på restauranten, i bussen, på hospitalet, ja overalt. Jeg har oplevet det hele. Og det er faktisk ikke så lang tid siden.

Et brev som dit kan bidrage til at påvirke vores kultur og vores normer. Det kan bidrage til større omtanke. For det er nok meget få, der i virkeligheden ønsker at forulempe andre med deres røg

Vi er generelt blevet betydeligt mere følsomme over for tobakslugt og mindre tolerante over for røgen. Og det er godt, for den passive rygning er farlig. Men jeg har lært af samme Inge Haunstrup Clemmensen, at man skal gå efter røgen – ikke efter rygeren.

Det er vigtigt at lovgive, så det bliver vanskeligt eller umuligt for børn og unge at indlede en rygerkarriere på et tidspunkt, hvor de ikke kan overskue konsekvenserne. Man skal heller ikke tolerere, at der er politikere, der ikke vil være med til at stramme rygeloven, så vores børn kan vokse op og være røgfrie. Men intolerancen skal ikke rettes mod de voksne, der på et oplyst grundlag vælger at ryge. Derimod er det vigtigt uophørligt og uforfærdet at lægge data frem om rygningens farlighed. Jeg har med vemod erfaret, at selv veloplyste, veluddannede mennesker ikke i fuldt omfang kender til rygningens farlighed. Det er utroligt trist, for viden kan danne basis for personlige beslutninger.

Det er godt at fortælle om de oplevelser, man har, når man føler sig generet af tobakken. Bare fordi det er lovligt, behøver det ikke være rigtigt. Et brev som dit kan bidrage til at påvirke vores kultur og vores normer. Det kan bidrage til større omtanke. For det er nok meget få, der i virkeligheden ønsker at forulempe andre med deres røg.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce