Marker. I helt særlige tilfælde kan gluten være en luftbåren fare, men det ville kræve mel og ikke korn.

Marker. I helt særlige tilfælde kan gluten være en luftbåren fare, men det ville kræve mel og ikke korn.

Forbrug og liv

Klarlunds brevkasse: Barnebarnet tåler slet ikke gluten

Selvom man skulle bo klods op ad kornmarker som hyperallergisk over for gluten, skal der for det meste desideret indtagelse til, hvis allergien skal slå ud.

Forbrug og liv

Jette Teglbjærg:

Vi har et barnebarn på 11 år, som er konstateret hyperallergisk over for gluten. Han tåler endda ikke at være i rum, hvor der er mel med gluten i luften, så han lever selvfølgelig totalt glutenfrit og har det godt nu.

De bor på landet med marker helt op til deres hus. Vil afgrøder som hvede, rug og byg kunne genere ham, mens de vokser, eller er det kun, når afgrøderne bliver høstet og der kan knække noget korn, hvorved der kan blæse noget gluten i luften?

Bente Klarlund Pedersen:

Glutenintolerance, der også kaldes cøliaki, er en sygdom, hvor man er overfølsom over for nogle proteiner, som findes i korn. Disse kornproteiner, også kaldet gluten, findes især i hvede, byg og rug. Man kommer ikke i kontakt med glutenproteinerne ved at indånde luft i nærheden af kornmarker, men ved at spise glutenholdige produkter eller i særlig svære tilfælde ved at indånde luften i rum med mel.

LÆS OGSÅ

Glutenintolerance kan opstå i alle aldersgrupper. Når personer med glutenintolerance spiser gluten, starter en betændelsesreaktion i tyndtarmens slimhinde. Tarmen kommer til at fungere dårligt, og der er problemer med at optage næringsstoffer (vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt). Slimhindens funktion kan blive normal igen, hvis man udelader ovennævnte kornsorter fra kosten.

Glutenintolerance kan manifestere sig på mange måder, f.eks. ved væksthæmning og vantrivsel hos børn, oppustethed og maverumlen, kronisk diarré, vitamin-mineral-mangel, lav vægt, træthed og udslæt. Diagnosen kan stilles ved en blodprøve, som dog kan være falsk positiv, og den endelige diagnose bør derfor bekræftes ved en mavekikkertundersøgelse og slimhindeprøve fra tyndtarmen. Hvis man reelt har glutenintolerance, skal man på en ret skrap diæt resten af livet, og det er derfor uhyre vigtigt, at der er en læge involveret, når diagnosen skal stilles.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden