Skridt. Den relative sundhedsgevinst er større i at gå fra 2.000 daglige skridt til 4.000, end hvis man går fra 10.000 til 12.000. Arkivfoto: Lars Hansen

Skridt. Den relative sundhedsgevinst er større i at gå fra 2.000 daglige skridt til 4.000, end hvis man går fra 10.000 til 12.000. Arkivfoto: Lars Hansen

Forbrug og liv

Klarlunds brevkasse: Hvor mange skridt skal man tage for at blive 100?

I forlængelse af et tidligere spørgsmål vedrørende 10.000 daglige skridt, vil en læser nu gerne have uddybet udtrykket 'at dø for tidligt'.

Forbrug og liv

Lise Lindskrog:

I læse, at mange tusind skridt daglig gavner ens helbred. Der gives eksempler på 30-åriges sundhedsgevinst på 3-4 år, hvis de tager ca. 10.000 skridt daglig. Det gavner tilsyneladende ens sundhed og nedsætter risikoen for at ’dø for tidligt’. Hvad vil det sige at dø for tidligt?

Om få måneder bliver jeg 85 år. Hvor mange skridt skal man tage for at blive 100? Det vil jeg gerne. Så vidt jeg ved, er jeg rask – ingen hjertesygdom eller diabetes. For et år siden fik jeg en ny hofte, som fungerer fint.

Bente Klarlund Pedersen:

Det er godt, at jeg bliver udfordret på det mærkelige udtryk at ’dø for tidligt’.

Problemet er, at mens man godt kan sige, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for hjertesygdom, diabetes, cancer og demens, så kan man ikke sige, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for at dø. Døden indhenter os en dag. Men med fysisk aktivitet kan vi øge den statistiske sandsynlighed for at leve længe eller med andre ord undgå at ’dø tidligt’.

Der findes ikke forskning, der kan sige, hvor mange skridt man skal tage daglig for at kunne fejre sin 100-års fødselsdag. Men man kan med stor sikkerhed sige, at den relative sundhedsgevinst er større, hvis man øger sine daglige skridt fra 2.000 til 4.000, end hvis man øger sine skridt fra 10.000 til 12.000. Der er også en gevinst ved at sætte tempo på skridtene.

I din alder er det derudover godt at få lidt balance- og styrketræning i dagligdagen. Det er f.eks. en rigtig god øvelse at rejse sig fra og sætte sig på en stol med tiltagende hastighed.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce